S-a semnat contractul de finantare pentru reabilitarea fostului Spital „Bratianu”

Valoarea lucrarilor se ridica la patru milioane de euro, iar cea mai mare parte a sumei provine din bani europeni, obtinuti de Consiliul Judetean prin Programul Operational Regional.

 

Semnare contract de finantare europeana

In cel mult patru ani, cladirea in care a functionat, timp de peste o suta de ani, Spitalul I. C. Bratianu va fi redata circuitului public, in urma unor ample lucrari de reabilitare si modernizare, realizte cu fonduri europene si de la administratia judeteana.

Proiectul depus de Consiliul Judetean Buzau a fost aprobat pentru finantare, iar in cursul zilei de astazi a fost semnat contractul prin care administratia locala va primi banii pentru realizarea acestuia. Valoarea totala a proiectului este de patru milioane de euro, din care aproximativ 400.000 de euro vor proveni din bugetul local, restul fiind bani europeni alocati prin Axa prioritara 5 a Programului Operational Regional. „Este primul proiect din Judetul Buzau finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, cu o contributie de 2% a Consiliului Judetean Buzau”, a precizat Petre Emanoil Neagu, presedintele CJ Buzau.

Conform proiectului, perioada de implementare este de 48 de luni, ceea ce inseamna ca in vara anului 2021 noul obiectiv ar trebui sa fie dat in folosinta.

 

In cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia semnarii contractului de finantare, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean, a multumit ADR SE si intregii echipe din Consiliul Judetean Buzau care lucreaza pentru implementarea acestui proiect, declarand totodata ca „in perioada imediat urmatoare va fi organizata licitatia pentru desemnarea firmei care va efectua lucrarile, iar vechea cladire isi va recapata aspectul pe care il avea in urma cu aproape 100 de ani”.

Cladirea emblematica de pe bulevardul Nicolae Balcescu din municipiul Buzau a fost construita cu destinatia de spital, in urma cu mai bine de 100 de ani, din initiativa unui mare filantrop si om de cultura, cu banii comunitatii. La inceput a fost spital de chirurgie, apoi a devenit Spital Judetean, iar in ultimii ani de functionare a gazduit sectiile ORL, Oftalmologie si Dermato-venerologie ale Spitalului Judetean Buzau. Activitatea medicala a fost sistata definitiv, in cursul anului 2000.

De atunci, cladirea a intrat in conservare, dar pentru ca terenul de aproximativ un hectar din „buricul targului” facea cu ochii multor rechini imobiliari si era o tinta pentru anumite grupuri de interese, s-au incercat tot felul de „inginerii” care, din fericire, au fost sortite esecului. Cladirea s-a degradat insa, de la an la an, ajungand in prezent la un pas sa se prabuseasca.

 

Autoritatile judetene, in patrimoniul carora se afla impobilul si terenul aferent, au cautat, in ultimii ani, o solutie pentru reabilitarea cladirii si repunerea ei in valoare, tinand cont de faptul ca este o cladire de patrimoniu.

Cel mai important pas in aceasta directie a fost facut astazi, odata cu semnarea unui contract pentru o finantare europeana, in vederea reabilitarii imobilului si transformarii acestuia in Centru muzeal.

Pentru ca sumele necesare reabilitatii si modernizarii cladirii erau prea mari pentru a putea fi suportate din bugetul local al judetului, autoritatile au intocmit un proiect in vederea obtinerii unei finantari europene. Initial, s-a dorit ca imobilul sa-si pastreze destinatia medicala, insa astfel ar fi fost imposibila obtinerea fondurilor europene necesare, asa ca singura solutie pentru salvarea cladirii a fost schimbarea destinatiei acesteia.

Asa cum a explicat presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, proiectul de finantare „pentru transformarea cladirii in centru muzeal s-a incadrat in Axa prioritara 5 a programului REGIO, referitoare la conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului cultural”. Astfel, imobilul de pe bulevardul Nicolae Balcescu isi va schimba destinatia de unitate medicala care l-a consacrat, devenind Centrul Muzeal I.C. Bratianu, si totodata unul din cele mai importante obiective turistice din municipiul Buzau.

 

Noul centru va functiona ca sectie externa a Muzeului Judetean, urmand a gazdui evenimente culturale, iar zona care in prezent constituie curtea imobilului va fi transformata intr-un parc public.

In cadrul conferintei de semnare a contractului de finantare, Luminita Mihailov, director in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est a precizat ca institutia pe care o reprezinta va monitoriza proiectul timp de cinci ani dupa finalizarea lucrarilor, in aceasta perioada neputand fi schimbata destinatia imobilului. „Totodata, pe parcursul acestor cinci ani de monitorizare, noul obiectiv trebui sa atraga un numar de 8.550 de vizitatori”, a explicat reprezentantul autoritatii finantatoare.

Odata cu inaugurarea centrului muzeal, eveniment care va avea loc peste patru ani, vor fi create si 14 noi locuri de munca pentru personal tehnic, de specialitate si administrativ care isi va desfasura activitatea in cadrul noului obiectiv, iar pentru promovarea investitiei si atragerea de de vizitatori, va fi creat si un site dedicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*