S-ar putea simplifica procedurile de prescriere a tratamentelor pentru Hepatita C

3 august 2017 | 1 comentariu |

Presedintele CNAS Marian Burcea promite ca, pana in septembrie, Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii va face clarificari si se vor identifica simplificari, respectand criteriile de eligibilitate in vigoare.

 

Aplaudata, initial, atat de medici, cat mai ales de pacienti, initiativa desfiintarii comisiilor de experti de la nivelul CNAS, care aprobau tratamentele pentru boli grave, inclusiv pentru interferon free, concomitent cu acordarea dreptului medicilor prescriptori de a decide cine are nevoie de tratament, nu a avut efectul scontat, de crestere a accesibilitatii pacientilor la astfel de tratamente.

Procedurile de prescriere sunt destul de complicate, iar medicii se tem ca ar putea face erori si ar fi sanctionati in urma unor controale, asa ca evita sa isi asume raspunderea prescrierii unor astfel de terapii. Cei mai afectati sunt pacientii care necesita tratamente inovatoare pentru Heptatita C (interferon free). Desi, potrivit presedintelui CNAS, Marian Burcea, pentru anul acesta s-a aprobat tratamentul fara interferon pentru 12.000 de pacienti, fata de 5.000 cati au fost anul trecut, numarul celor care au primit efectiv tratamentul a scazut. Potrivit presedintelui Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, transferul responsabilitatii catre medicii prescriptori acomplicatlucrurile, pentru ca a scazut cu 20% numarul acestor tratamente prescrise bolnavilor cronici, de aceea a propus infiintarea unor comisii la nivelul spitalelor din teritoriu.

La randul lor, medicii solicita modificarea procedurilor de acordare a tratamentelor fara interferon pentru pacientii cu hepatita C, care la ora actuala implica o responsabilitate mai mare a medicilor prescriptori in acordarea acestor terapii inovatoare.

 

Medici gastroenterologi si infectionisti

In acest context s-a considerat necesara gasirea unor solutii si lamurirea eventualele neclaritati ale procedurilor de prescriere a tratamentului fara interferon pentru pacientii cu Hepatita C care indeplinesc criteriile de eligibilitate, in baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii. In cadrul proiectului Politici sustenabile in managementul Hepatitei C. Diagnostic si tratament: Provocari si solutii”, initiat de Asociatia Echitate in Sanatate, in colaborare cu Politici de Sanatate, s-au organizat intalniri intre medicii prescriptori si reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale din Bucuresti, Iasi, Craiova, Timisoara, Targu Mures, Cluj, Constanta, Oradea, Galati, Sibiu, Brasov.

Potrivit organizatorilor, presedintii Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, impreuna cu medicii-sefi, au trecut in revista procedurile de acordare a terapiilor fara interferon, cu respectarea criteriilor de eligibilitate si a protocoalelor terapeutice.

La randul lor, medicii gastroenterologi si infectionisti au apreciat protocolul ca fiind bine elaborat, dar au semnalat ca sunt situatii in care, pentru unele cazuri medicale, acesta nu contine suficiente clarificari, astfel incat sa existe siguranta ca acordarea tratamentului nu poate fi contestata la un eventual control.

 

Temerea medicilor este ca, in astfel de situatii, ar putea fi nevoiti sa suporte costurile terapiei prescrise.

Am identificat, in randul profesionistilor din domeniul sanatatii, nevoia de a primi anumite clarificari pe un protocol ce prescrie unul din cele mai eficiente tratamente dedicate virusului hepatitei C. Medicii din cele 11 centre din tara au avut inca o data ocazia de a sta la aceeasi masa cu specialisti din casele de asigurari judetene si de a transmite toate problemele cu care se confrunta in tratarea pacientilor. Acest lucru demonstreaza inca o data dorinta medicilor de a oferi cel mai bun tratament pacientilor, in conditii de maxima siguranta, autoritatile manifestand o mare deschidere in a sprijini profesionistii”, a spus Maria Vasilescu, presedintele Asociatiei Echitate in Sanatate, la finalul ultimei intalniri din cadrul acestei campanii.

Presedintele CJAS Iasi, dr. Radu Tibichi, fost director al CNAS, a subliniat ca efortul Casei de Sanatate pentru a demara acest program a fost unul foarte mare si ca nu trebuie uitat ca „eforturile financiare sunt semnificative pentru o situatie in care nu suntem prea fericiti de venituri foarte mari in sanatate”, contributiile la sanatate nepermitand iesirea „dintr-un buget care este pus mereu sub presiune”.

 

Printre principalele probleme ridicate de profesionistii din Sanatate se numara: cazuri de neconcordanta a stadiului de fibroza (valori diferite la testul fibromax pentru acelasi pacient, la intervale mici de timp si uneori chiar si in cadrul aceluiasi laborator); refuzul medicilor specialisti, in cazul comorbiditatilor, de a-si da avizul scris pentru inceperea tratamentului; numarul prea mic de vouchere, in comparatie cu numarul de pacienti.

Medicii au venit si cu o serie de propuneri de modificare a protocolului de prescriere a tratamentului fara interferon: sa fie stipulat in protocol daca cei cu stadii intermediare de fibroza, F2-F3, intra sau nu in terapie; eliminarea endoscopiei pentru stadiile de fibroza mai mici de 4; eliminarea din protocol a obligativitatii de a trata infectia oculta B, concomitent cu infectia virala C; includerea altor investigatii de stabilire a fibrozei in cazul in care rezultatul nu este clar.

 

La dezbaterea organizata la Bucuresti, pe aceasta tema, au fost prezenti presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), conf. dr. Marian Burcea, prof. dr. Oliviu Pascu – presedintele Comisiei de specialitate gastroenterologie din cadrul Ministerul Sanatatii si prof. dr. Adrian Streinu-Cercel – managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Dr. Marian Burcea a declarat, cu acest prilej, ca sustine „initiativa organizarii acestor intalniri cu medicii prescriptori pentru tratamentul fara interferon al hepatitei Csi le considera foarte utile, interesul autoritatilor fiind acela de a asigura „accesul pacientilor la acest tratament, respectand criteriile de eligibilitate si protocolul realizat de comisia de specialitate de la Ministerul Sanatatii. Consider ca este necesar un feedback din toate cele 11 centre  din tara in care se prescrie acest tratament inovator. Imi doresc ca si in cadrul urmatoarelor intalniri sa fie lamurite eventualele neclaritati pe care medicii prescriptori le pot avea”, mentionand ca se intentioneaza introducerea catorva clarificari sau simplificari in actualul protocol, daca va fi necesar.

 

Maria Vasilescu

Presedintele CNAS a reafirmat deschiderea institutiei pe care o conduce catre dialog si a mentionat ca, de fiecare data cand au avut loc intalniri cu medicii prescriptori din teritoriu, a comunicat cu acestia, prin intermediul unor conferinte telefonice. „Medicii au fost astfel asigurati de sprijinul autoritatilor in misiunea lor de a acorda tratamente inovatoare pacientilor cu hepatita C si au primit lamuriri referitoare la procedurile de prescriere atat de la autoritatile locale, cat si de la cele centrale”, a precizat conf. univ. dr. Marian Burcea.

Conform declaratiilor presedintelui CNAS, pana in luna septembrie vor fi analizate observatiile medicilor prescriptori de catre Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si se are in vedere operarea unor clarificari si chiar simplificari in protocoalele de prescriere a tratamentelor inovatoare pentru hepatita C, dar respectand cu strictete criteriile de eligibilitate in vigoare.

La finalul celor 11 intalniri, Asociatia Echitate in Sanatate a inaintat un raport catre comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si catre comisia de experti pentru afectiuni hepatice a CNAS  in care sunt consemnate nelamuririle, dar si propunerile de modificare a protocoalelor de prescriere a tratamentelor fara interferon, semnalate de medicii specialisti prezenti la dezbateri.

 

 



Comentarii (1)

  1. SM spune:

    In timp ce la noi se discuta despre simplificarea procedurilor pentru acordarea tratamentului subventionat pentru un numar limitat de pacienti (doar 12 000 din numarul total de bolnavi ???), alte tari sunt mai “open minded”: luati exemplul din Noua Zeelanda unde pacientilor care nu pot accesa tratamentul subventionat le sunt recomandate solutii alternative de catre societatea de gastroenterologie NZ: scheme de import personal, turism medical, cluburi de cumparatori recunoscute pentru seriozitatea lor ori inscrierea in studii clinice si prin care tratamentul (de multe ori cu medicamente generice eficace, produse sub licenta producatorului original) poate fi procurat la preturi mult mai accesibile.

    Oamenii, indiferent de gradul fibrozei, vor sa se vindece si daca tot le este refuzat accesul la tratament, dati-le o sansa propunandu-le o solutie alternativa prin care sa isi poata procura medicamentele de care au nevoie.

Adaugati un comentariu


 

*