Sa ne mentinem mintea sanatoasa!

26 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Stresul, lipsa odihnei si a aerului proaspat sunt cativa dintre principalii factori care trebuie evitati pentru mentinerea unei memorii bune si a unui creier pe deplin functional.

 

sahDupa cum corpul are nevoie de miscare pentru a fi mentinut intr-o forma fizica buna si o la fel de buna stare de sanatate, asa si creierul are nevoie de anumite exercitii si activitati specifice care sa ii mentina buna functionare si capacitatea de memorare.

Specialistii avertizeaza ca principalii dusmani ai unei minti sanatoase sunt stresul, lipsa odihnei si o oxigenare necorespunzatoare, asa ca persoanele care isi doresc o memorie buna si un creier sanatos trebuie sa evite  acesti factori de risc.

Somnul bun consolideaza stocarea informatiilor acumulate in timpul zilei si chiar si o siesta scurta actioneaza in mod benefic pentru improspatarea creierului.

Un alt dusman al memoriei este inactivitatea cerebrala. Creierul trebuie sa fie tinut ocupat pentru a nu i se altera functiile asa ca dezlegarea cuvintelor incrucisate sau a unui careu de sudoku in orele de repaus sunt foarte benefice.

Jocurile de carti, scrabble sau sahul sunt, de asemenea recomandate, sahul find, de altfel, denumit si „sportul mintii”. Totodata, lectura unei carti sau pur si simplu obiceiul de a citi ziarul in fiecare zi ajuta memoria, permite antrenarea capacitatii de stocare a informatiilor si de amintire a lor.

 

crosCreierul are nevoie si de o buna oxigenare pentru a functiona corespunzator, de aceea miscarea in aer liber, practicarea unei activitati fizice individuale sau de grup, chiar si simpla ridicare periodica de pe scaunul de la birou pentru a face cativa pasi sau iesirea, la pranz, pentru o scurta plimbare sunt metode prin care corpul isi imbunatateste respiratia, aerisindu-si totodata si mintea. In plus, miscarea stimuleaza producerea de substante benefice pentru functiile cognitive.

Gestionarea stresului este importanta pentru sanatatea fizica si psihica. Daca un nivel crescut de adrenalina poate fi util in cazul unui examen sau al participarii la o conferinta importanta, acumularea de stres si anxietate produce perturbari ale memoriei si concentrarii.

Dorinta de a afla lucruri noi, curiozitatea, contribuie la mentinerea functiilor mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie. Pentru a memora bine si a inregistra informatiile, un om trebuie sa fie in masura sa le si primeasca, iar acest lucru este posibil doar prin ascultatrea cu atentie a interlocutorului.

 


Adaugati un comentariu


 

*