Sa tinem post sanatos!

30 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Stim deja ca postul este benefic, atat pentru sanatatea organismului cat si din punct de vedere spiritual, dar trebuie sa stim si ca pot aparea unele probleme de sanatate, daca nu sunt respectate anumite reguli de alimentatie.

 

postul-alimentar-si-spiritualDecizia de a tine post este una personala si tine de convingeri, credinta si starea de sanatate a fiecaruia. Postul Craciunului face parte din traditia crestina si are rolul unei purificari spirituale ca si pentru sanatate. Tinand cont de aceste considerente, dar si de faptul ca postul inseamna si un bun prilej pentru detoxifierea organismului, multi dintre noi isi doresc sa se abtina de la consumul de carne, lactate si oua, dar nu reusesc sa faca asta decat 4-5 zile, desi simt ca ar fi firesc sa tina tot postul, inainte de Sarbatoarea Nasterii lui Hristos.

Se stie ca stand departe de toxinele animale, digestia este mai usoara, iar sufleteste devenim mai buni, mai pozitivi, mai iertatori. Unii reusesc, dar altii esueaza lamentabil, dupa cateva zile, cu cotlet la gratar in farfurie, dupa o zi incarcata de stres.

Nu trebuie insa omis faptul ca unii oameni, desi nu tin postul din varii motive de sanatate sau de conceptie personala, au un comportament admirabil si nu doar pe durata celor cateva saptamani cat tine  postul Craciunului, ci tot anul. Care dintre cele doua categorii este mai pe placul lui Dumnezeu?

Exista duhovnici care spun ca degeaba postesti la mancare, daca sufletul ramane indepartat de bunatate, credinta si intrajutorarea semenilor. Culegi, poate, beneficiile pentru sanatate, dar nici acestea nu sunt garantate daca nu respecti anumite reguli pe care medicii le considera esentiale.

 

produse de postAlimentatia din care se exclud produsele de origine animala scade procesele de fermentatie din intestin, ceea ce reduce microbii si toxinele din tubul digestiv. Alimentele bogate in fibre contribuie la curatarea intestinului si asigura o mai buna functionare a tubului digestiv, iar consumul de lichide hidrateaza, marind diureza si detoxifierea. Asadar, fructele, legumele, cerealele, nucile si semintele asigura necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale indispensabile organismului.

Proteinele se gasesc in toate alimentele, cu exceptia zaharului si a grasimilor pure. Glucidele se gasesc in zahar, miere si in toate vegetalele, in diferite proportii, dar produsele rafinate, zahar si derivate, sunt nesanatoase. Lipidele sunt prezente in cantitati mici in alimentele vegetale, cu exceptia uleiurilor, astfel ca in perioada postului scad riscurile cardiovasculare. Vitaminele se regasesc in alimentele vegetale, in special in cele proaspete. Exceptii fac vitamina D si vitamina B 12, asa ca pe durata postului este bine sa se administreze aceste doua vitamine.
Mineralele, precum calciul, magneziul, zincul si fierul se gasesc in cantitati suficiente in alimentele de post.

 

fructe si legume (1)Trebuie de aceea sa consultam medicul de familie sau nutritionistul inainte de a decide sa tinem post pentru o perioada mai indelungata, cum este postul Craciunului sau al Pastelui, pentru a nu risca sa agravam unele probleme de sanatate. In plus, persoanele care tin post risca, daca nu iau in calcul un anumit echilibru in dieta, sa ia in greutate. Aceasta, din cauza ca multe dintre alimentele de post sunt foarte bogate in carbohidrati. Este, de aceea, necesara o atentie deosebita la ce, cat si cand mancam, dar si sa urmam cateva reguli simple pentru a mentine silueta dorita.

Nutritionistii avertizeaza ca unul dintre lucrurile la care persoanele care tin post trebuie sa fie atente este cantitatea de hrana din farfurie. Foarte multe feluri de mancare de post contin zahar in compozitie, iar consumul lor zilnic si in cantitati mari, poate duce nu numai la ingrasare, ci si la aparitia, in timp, a unor probleme de sanatate.

 

postUn alt element important este reprezentat de orele la care mananca persoanele care tin post. Cel mai indicat este sa se respecte un program fix al meselor principale, iar cina sa nu fie luata mai tarziu de ora 19.30.

Un alt factor de risc il reprezinta alimentele procesate industrial. In perioada postului, dar nu numai, este indicat ca oamenii sa aleaga produse cat mai putin procesate. Cu cat un produs este complex din punct de vedere al procesarii industriale, cu atat este mai bogat din punct de vedere caloric, dar, uneori, si mai toxic pentru organism. Specialistii recomanda, in consecinta, o dieta de post bogata in legume si fructe de sezon, dar si in cereale si oleaginoase.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*