Sa vorbim despre DEPRESIE!

7 aprilie 2017 | 0 comentarii |

Organizatia Mondiala a Sanatatii atage atentia ca depresia va fi, in 2020, a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial, si una dintre principalele cauze de suicid, dar medicii psihiatri spun ca este, deja, prima cauza.

 

sa discutam despre depresieAstazi este Ziua Mondiala a Sanatatii. Tema stabilita pentru 2017 este DEPRESIA, iar Campania de informare derulata cu acest prilej – „DEPRESIA: Sa vorbim!” (Depression: let’s talk), vizeaza necesitatea eliminarii stigmatizarii si constientizarea importantei apelarii la ajutor specializat de catre persoanele afectate de depresie.

Numarul persoanelor care sufera de depresie a crescut, la nivel global, cu 18% in ultimii 10 ani, ajungand la 322 de milioane, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care estimeaza ca in 2020, DEPRESIA va fi a doua cauza de dizabilitate sau de pierdere a sanatatii la nivel mondial, dupa afectiunile cardiovasculare, si una dintre principalele cauze de suicid.

In Europa, numarul persoanelor diagnosticate cu depresie se ridica la 40 de milioane, cu o prevalenta care oscileaza de la 3,8% la 6,3% din numarul total al populatiei.

In Romania, la sfarsitul anului 2015, figurau aproximativ 42.000 de cazuri noi de imbolnavire, tara noastra pozitionandu-se astfel pe locul 29 din 30 de state incluse in analiza, potrivit Indicelui de Integrare a Sanatatii Mintale, citat de Administratia Prezidentiala. „Aceste statistici nu reflecta, insa, cu exactitate realitatea, deoarece multi dintre cei care se confrunta cu depresia nu sunt diagnosticati si nu au acces la tratament”, se mentioneaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, care a anuntat ca se alatura campaniei.

 

Dr. Maria Cristache

Dr. Maria Cristache

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, in prezent, circa 2 milioane de romani sufera de depresie. Din pacate insa, adresabilitatea populatiei catre serviciile psihiatrice si psihologice, in urma umor episoade depresive, este foarte scazuta, desi prevalenta acestor tulburari creste cu fiecare an.

Medicul buzoian psihiatru Maria Cristache atrage atentia ca „depresia accentueaza DUREREA MORALA. Persoana afectata isi pierde cheful de viata, devine izolata, are insomnii, nu mai are putere sa-si duca la indeplinire sarcinile zilnice pe care anterior le facea cu placere, se simte inutila si, din aceasta cauza, nu-si va mai dori sa traiasca. De retinut ca tulburarea depresiva recurenta duce, de multe ori, la tentativa de suicid, care constituie urgenta numarul 1 in psihiatrie. Pacientul care a avut un episod de tulburare depresiva trebuie monitorizat cu atentie si ajutat, atat medicamentos cat si prin consiliere psihologica. Cel mai mare risc de suicid apare in momentul in care trece de episodul depresiv si pacientul devine in stare sa-si materializeze planul pe care, anterior, nu a avut putere sa-l puna in aplicare. De aceea este esential sa fim mai atenti la cel de langa noi, iar daca observam o schimbare de comportament sau daca se plange ca a avut insomnie mai mult de zece zile, sa incercam sa comunicam cu el, sa-l incurajam sa se adreseze unui medic sau unui psiholog, pentru a putea beneficia de ajutor specializat”, a explicat medicul psihiatru, care considera ca „daca nu ar fi subdiagnosticata, depresia ar fi boala numarul 1 a secolului si prima cauza de dizabilitate”.

Un tratament adecvat si suportul celor din jur, in special al familiei, pot preveni episoadele recurente, sustine medicul, care atrage atentia ca majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel putin un episod de depresie inainte.

 

Dr. Ion Japie

Dr. Ion Japie

Asadar, depistarea persoanelor cu risc de depresie si identificarea factorilor de risc sunt esentiale. Medicii psihiatri spun ca riscul de a deveni depresiv este intensificat de saracie, pierderea sau lipsa locului de munca, pierderea persoanei iubite, de boli fizice, dar si de abuzul de droguri, de alcool sau alte substante psihotrope. Extrem de periculos este si apelul la medicamente recomandate de prieteni, vecini sau indicate de tot felul de necunoscuti pe internet, pentru ca fara o evaluare psihologica si psihiatrica, in urma carora se poate stabili o terapie si o conduita, acest fel de a trata depresia poate duce la agravarea ei, la declansarea altor tulburari psihice si chiar la suicid, mai spun medicii.

Depresia, despre care specialistii spun ca este o afectiune de mai multe ori ascunsa si chiar negata este, din aceasta cauza, si insuficient diagnosticata si tratata, de aceea este necesar „sa-i ajutam pe cei depresivi, sa le fim aproape, sa le dam o mana de ajutor, sa-i indrumam spre medic, sa nu ii izolam, sa nu ii marginalizam. Orice bolnav, cu orice diagnostic, se confrunta si cu un risc de depresie, pe care medicul, de orice specialitate ar fi, il poate sesiza si astfel il poate ajuta, indrumandu-l catre specialistul care il poate salva”, isi indeamna colegii, presedintele presedintele Colegiului Medicilor din Buzau, dr. Ion Japie, cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii.

Totodata, medicul buzoian transmite colegilor sai si colaboratorilor, urari de sanatate si putere de munca, dorindu-le „sa nu fie atinsi de depresie, pentru a putea fata provocarilor la care sunt supusi, zilnic, de sistemul medical romanesc si pentru a-si putea ajuta pacientii”.

 

Dr. Gheorghe Borcean

Dr. Gheorghe Borcean

De altfel, Colegiul Medicilor din Romania a lansat, cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, un apel la sprijin pentru cei care sufera de depresie.

 „Omul bolnav este vulnerabil si marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie in primul rand de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. El nu va divulga suferinta pacientului pentru ca s-a angajat sa fie in slujba bolnavului. Indicatiile vecinilor sau ale apropiatilor, reclamele stralucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea, va indemnam sa mergeti la medic si sa-i urmati sfaturile. Insa, dragii mei, evitati cauzele depresiei, e mult mai usor si mai placut sa faceti asta decat sa tratati depresia. Sa-i ajutam pe cei depresivi, sa le fim aproape, sa le dam o mana de ajutor, sa-i indrumam spre medic, sa nu ii izolam, sa nu ii marginalizam. Depresia poate fi o boala ca oricare alta. Sa vorbim despre ea cu rabdare, curaj si speranta. Sa intelegem ca un prim pas pentru reusita tratamentului este chiar recunoasterea si acceptarea bolii”, spune Gheorghe Borcean, presedintele CMR.

Persoanele in varsta au risc crescut de depresie. Astfel, peste 7,5% dintre femeile in varsta sunt depresive, fata de 5,1% dintre cele tinere, iar 5,5% dintre barbatii in varsta sunt depresivi, fata de 3,6% dintre barbatii tineri. Depresia creste riscul tulburarilor de anxietate, al consumului de medicamente si alte substante, dar si al diabetului si bolilor de inima.

 

Elena Comanescu

Elena Comanescu

Totodata, Ordiul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali (OAMGMAMR) din Buzau, sustine informarea, comunicarea si depistarea depresiei, prin intermediul asistentilor medicali si moaselor din cabinetele medicale si din spitale, apreciind ca este nevoie de „rabdare, curaj si speranta. Asistentul medical si mai ales moasa din maternitate (unde depresia se poate instala frecvent dupa nastere), care intra in contact cu pacientul, poate recunoaste semnele unei depresii si il poate ajuta pe acesta, in primul rand sa-si  recunoasca boala si apoi sa accepte ajutor de specialitate. Din nefericire, depresia creste riscul tulburarilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substante, dar si al unor boli precum diabet si boli cardiace. Desi este foarte frecventa si poate afecta pe oricine, in orice etapa a vietii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre aceasta boala. De aceea, este foarte important sa reusim sa comunicam cu cei care se confrunta cu o astfel de suferinta, atunci cand ea apare”, sustine presedinta OAMGMAMR Buzau, Elena Comanescu.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, presedinta OAMGMAMR Buzau le doreste tuturor colegilor sai si tuturor celor care contribuie intr-un fel sau altul la mentinerea sanatatii si la salvarea de vieti „sa aiba parte de multa sanatate, putere de munca si LA MULTI ANI!”.

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

Depresia constituie o provocare redutabila la adresa sistemelor de sanatate din Europa. Costurile personale, sociale si economice ale acestei maladii, precum si faptul ca peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiaza de tratament, desi acesta este ieftin si disponibil, fac din depresie o problema de sanatate publica majora, cu atat mai mult cu cat afectiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. „Este evident ca una dintre prioritatile actuale in lupta impotriva depresiei este sa ne asiguram ca populatia, politicienii si furnizorii de servicii medicale inteleg pe deplin atat dramatismul acestei patologii, cat si beneficiile depistarii in timp util a tulburarilor depresive”, sustine la randul sau, dr. Ioan Dragusin, coordonatorul Compartimentului de Prevenire si Educatie, din cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau.

In scopul constientizarii acestei probleme de sanatate publica si al imbunatatirii nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenita DEPRESIA, DSP Buzau, in colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica, cu sistemul public scolar si comunitatile locale din judet, precum si cu toate persoanele ce doresc sa se implice in campanie, organizeaza in perioada 07 – 17 aprilie 2017, activitati de informare si constientizare a populatiei referitoare la depresie. „Prin activitatile preconizate, dorim sa sensibilizam populatia generala asupra magnitudinii acestei probleme de sanatate publica, asupra recunoasterii timpurii a simptomelor depresiei, dar si asupra necesitatii depasirii barierelor care blocheaza accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importanta fiind stigmatizarea sociala asociata afectiunilor mintale”, mai spune dr. Dragusin, indemnand buzoienii sa stea de vorba despre depresie.

 


Adaugati un comentariu


 

*