Salvarea Maternitatii Buzau vine de la instanta

26 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Aproape 2,5 milioane de euro, facturi refuzate la plata de actuala conducere a Consiliului Judetean, s-ar putea folosi pentru dotarea cu cel putin jumatate din aparatura medicala necesara pentru desfasurarea unor acte medicale de calitate.

 

noua maternitate A trecut mai mult de un an de cand „cea mai moderna maternitate din Romania”, cum o numea fostul presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu, a fost inaugurata la Buzau, neterminata si cu aparatura inchiriata. O minciuna electorala pe care multi au crezut-o la momemntul respectiv, dar care s-a dovedit o mare „teapa”.

In Sanatatea Buzoiana am aratat, in mai multe randuri, cat de goala a ramas impunatoiarea cladire dupa ce Mocanu a pierdut alegerile, cat de „temeinic” fusesera facute lucrarile care au necesitat reluarea si cat de proasta a fost calitatea mobilierului achizitionat „direct” de la furnizor. Usile s-au desfoliat in cateva luni, desi nu au fost folosite, iar chiuvetele s-au clatinat fara sa fie atinse, desi au fost achizitionate la preturi de zeci de ori mai mari decat in comertul cu amanuntul.

Incet, incet, au iesit la iveala nereguli peste nereguli. DNA a demarat o ancheta care nu se stie unde s-a poticnit sau daca itele sunt atat de incurcate incat este necesara o perioada incredibil de lunga pentru a fi descalcite.

 

Consiliu Bigiu+gavrilaActualul presedinte al Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, spune ca obiectivul va fi dat in folosinta pana la sfarsitul anului acesta.

Deocamdata, copiii se nasc tot in vechea maternitate, in care desi s-au bagat sume imense (tot in mandatele fostei conduceri a CJ), conditiile sunt total improprii, iar medicii si pacientele se roaga sa nu se intample vreo „nenorocire”.

Astazi, in sedinta Consiului Judetean, consilierul democrat-liberal Raul Florescu a vrut sa afle in ce stadiu sunt lucrarile si dotarile la noua maternitate si daca aceasta are sanse sa se deschida, astfel incat „vechea materintate sa fie inchisa, nefiind corespunzatoare scopului in care functioneaza”.

Presedintele CJ, Cristi Bigiu, i-a informat pe consilieri ca lucrarile la cladire au fost finalizate abia in urma cu doua luni, adica la un an dupa ce a fost inaugurata, iar asta cu mari dificultati, intrucat constructorul a fost suparat ca i s-au refuzat la plata anumite facturi. „Lucrarile de constructie s-au finalizat abia la sfarsitul lunii iunie, anul acesta. Trebuia platita o factura cu care noi nu am fost de acord. Constructorul ne-a dat in judecata, refuzand sa continue lucrarile, dar pana la urma l-am convis sa-si termine treaba. S-a facut o expertiza care a demonstrat ca am avut dreptate, iar instanta urmeaza sa dea un verdict final in acest sens”, a explicat presedintele CJ.

 

Mocanu - maternitate Desi Bigiu nu a precizat care este suma „in litigiu”, facturile respective fiind contestate in instanta, se pare ca este vorba despre aproximativ 2,5 milioane de euro, adica mai mult de jumatate din suma necesara pentru dotarea cu aparatura si echipamentele medicale de care unitatea medicala are nevoie pentru a putea functiona, iar medicii sa poata asigura servicii de calitate.

Reiterand afirmatiile facute de nenumarate ori, potrivit carora noua Maternitate este una dintre prioritatile sale in acest mandat, Bigiu a explicat ca aceasta nu poate fi data deocamdata in folosinta pentru ca mai trebuie rezolvata problema unei statii de oxigen – neaparat necesara pentru functionarea unitatii spitalicesti, dar si dotarea, pentru care trebuie gasita o solutie de finantare.

 „Mai avem de rezolvat problema a unei statii de oxigen si suntem in tratative pentru a gasi o solutie convenabila. Avem, de asemenea, discutii cu Ministerul Sanatatii si cu Ministerul Finantelor pentru a primi fonduri destinate dotarii cu aparatura si echipamente medicale. Daca nu vom reusi sa le obtinem va trebui sa angajam un credit, dar  timpul este cam scurt pentru asta, pana la sfarsitul anului. In orice caz, noua maternitate nu va mai fi deschisa pentru poza, ci va fi functionala, astfel incat medicii sa fie inconjurati de oamenii care au nevoie de servicii de calitate, de mame si bebelusi sanatosi, in afara pericolelor”, a conchis presedintele CJ, Cristi Bigiu.

 

Maternitate 2Specialistii spun ca pentru oxigen exista doua alternative: una mai ieftina, pentru o statie de stocare a oxigenului cumparat de la altii, iar a doua, mai scumpa (specialistii avanseaza suma de aproximativ 300.000-350.000 de euro, dar care ar putea produce ea insasi oxigenul, scutind astfel intregul Spital Judetean de cheltuiala achizitiei oxigenului pentru blocurile operatoare si ATI si care ar putea furniza oxigen si altor unitati spitalicesti din zona, contra cost, astfel incat cheltuielile s-ar amortiza in cativa ani, dupa care ar trece pe profit. Este insa nevoie de acesti bani, la care se adauga suma necesara pentru si care potrivit estimarilor ar insemna aproximativ cinci milioane de euro.

Statia (sau fabrica) de oxigen trebuia prevazuta inca de la proiectarea maternitatii, pentru ca nicio unitate medicala in care chirugia este una dintre specialitatile preponderente nu poate functiona fara oxigen. Nimic nu mai este insa surprinzator, cata vreme constructia nu fusese prevazuta initial nici cu centrala termica, ci doar cu panouri solare, racordarea la incalzirea centralizata a orasului facandu-se abia dupa ce presa a semnalat aceasta anomalie.

 

Ministrul Nicolaescu impreuna cu liderii PNL Buxzau

Ministrul Nicolaescu impreuna cu liderii PNL Buxzau

Subiectul a revenit in discutie si intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul PNL, unde, Bigiu a insistat insa pe faptul ca intelege „nemultumirile profesionistilor din sanatate care protesteaza in aceste zile, pentru ca avand in subordine Spitalul Judetean, am avut posibilitatea sa cunoastem direct, problemele cu care se confrunta. Am contribuit, de aceea, la finantarea acestei unitati medicale, in masura in care s-a putut. Chiar astazi s-au aprobat 200.000 de lei pentru reabilitari la UPU, iar de curand a fost finalizata reabilitarea Ambulatoriului de specialitate (aproximativ 1,5 milioane de euro –n.r.) cu fonduri europene si de la CJ. Din pacate nici Consiliul nu are mai mult”.

La randul sau, deputatul George Scutaru a tinut sa mentioneze ca „ministrul Sanatatii incearca, la randul lui, sa gaseasca solutii care, din pacate, nu depind de el decat in mica masura. Oricum, este pentru prima data cand legile sanatatii sunt discutate, in amanuntime, cu profesionistii, nu mai sunt adoptate doar din birou”. Presedintele liberalilor buzoieni considera ca pana la urma va trebui gasita o solutie la problemele celor care lucrteaza in domeniul medical.

 


Adaugati un comentariu


 

*