„Salvati Copiii” salveaza 15 maternitati si sectii de nou nascuti

7 martie 2013 | 0 comentarii |

La Buzau, cea mai moderna Maternitate din tara, in constructia careia s-au investit peste 15 milioane de euo, sta cu lacat pe usa din lipsa de dotari.

 

Gabriela Alexandrescu

Asociatia „Salvati Copiii” a facut cunoscute, intr-o conferinta de presa, rezultatele campaniei „Bun venit pe lume!”, anuntand totodata ca in perioada urmatoare vor fi dotate 15 maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti si din tara, iar 2.024 de femei insarcinate, tinere mamici si copiii acestora vor beneficia de ajutor socio-medical prin dezvoltarea unor programe suport.

Se pare insa ca acolo unde Ministerul Sanatatii se declara neputincios, organizatia neguvernamentala demonstreaza ca poate face minuni. 

Actiunea de astazi este o certitudine a faptului ca impreuna putem schimba statistici dureroase, dar reale. Suntem recunoscatori tuturor persoanelor fizice si companiilor care ne-au sustinut in strangerea de fonduri si au crezut puternic in cauza Salvati Copiii. Echipa noastra este pregatita sa continue, prin campania 2%, sa colecteze sumele necesare pentru a face urmatorul pas, si anume achizitionarea de mese de reanimare pentru alte 12 maternitati din sudul tarii, echipamente necesare pentru interventia imediata la nasterea copiilor premature precum si pregatirea medicilor neonatologi pentru interventia imediat dupa nastere in cazul prematurilor, prin organizarea unui Centru de instruire condus de dna dr.Stoicescu, in cadrul Maternitatii Polizu”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

 

Fiecare copil contreza

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat cel putin o treime dintre  decesele pre si post natale pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, ca si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

Pe parcursul intregului an 2012, organizatia „Salvati Copiii” a cuprins in programele sale peste 176.000 de copii, 12.600 de cadre didactice si specialisti si 25.700 de parinti. A implicat in activitatile desfasurate cu precadere in 22 de judete peste 2.440 de voluntari. Valoarea totala a investitiilor realizate este de 1.090.000 de lei.

Implicarea asociatiei este cu atat mai demna de remarcat cu cat statisticile arata ca Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea infantila, cu o rata a mortalitatii de 9,4 la 1.000 de copii nascuti vii in 2011. Vinovate pentru aceste decese sunt, in aproape jumatate din cazuri (48%), anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, urmate de bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%), si accidentele (10%).

La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde, ceea ce inseamna ca anual decedeaza circa 8,8 milioane de copii.  

 

Eugen Nicolaescu – maternitate

Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a apreciat eforturile Organizatiei „Salvati Copiii” pentru reducerea mortalitatii infantile din Romania si a stabilit ca in perioada urmatoare cele doua institutii vor incheia un parteneriat pentru interventia in comunitati si dezvoltarea unor module de pregatire pentru specialisti.

Va asigur ca grija pentru copil si mama gravida va sta in centrul viitoarelor politici de sanatate publica, a strategiei nationale de sanatate publica pe care o vom elabora in acest an, dar mai ales in centrul programelor nationale de sanatate care sunt in etapa de reformare, a declarat Eugen Nicolaescu, sublinind ca prima preocupare a echipei pe care o conduce a fost aceea de a relua toate parteneriatele cu pacientii, asociatiile non-guvernamentale, chiar si cu mediul de afaceri.

Faptul ca ONG-urile au ajuns la performanta ca dintr-o idee sa ajunga la o constructie, asa cum a realizat Asociatia «Salvati Copiii» in cazul campaniei de dotare cu incubatoare a maternitatilor din 15 locatii, demonstreaza ca Romania este  intr-o etapa de normalitate, a apreciat  Nicolaescu. A admis insa ca statul roman mai are multi pasi de facut pentru protejarea nou-nascutilor si a femeilor gravide, astfel incat sa scada mortalitatea infantila. In opinia sa, anumite programe trebuie sa aiba intaietate, iar cele care vizeaza copilul si mama trebuie sa fie printre ele.

 

Lipsa medicilor, o problema esentiala

Pentru a putea evita situatiile existente deja in sectiile spitalelor „Marie Curie” si „Grigore Alexandrescu”, acolo unde se gasesc dotari, dar nu exista inca personal medical calificat pentru realizarea interventiilor medicale, Ministerul Sanatatii intentioneaza punerea in aplicare a unui program prin care se vor aloca fonduri pentru cazarea si instruirea a 8 echipe de medici si asistenti medicali intr-o clinica din Italia, a anuntat ministrul Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a mai amintit si despre regandirea programului „Mama si Copil”, astfel incat toate etapele de dezvoltare, nastere, monitorizare pana la iesirea din risc sa fie atinse.

Traim o perioada in care fondurile sunt limitate si trebuie sa ne schimbam mentalitatea. Criza economica afecteaza in continuare toate sistemele de sanatate si fiecare tara cauta solutii pentru a rezolva cat mai multe probleme ale sistemului cu bani mai putini. Si noi va trebui sa ne adaptam si sa invatam acest lucru, a mai declarat ministrul, solicitatnd  sprijinul tuturor organizatiilor non-guvernamentale pentru promovarea si dezbaterea pe principii de corectitudine a pachetului de baza care va fi pus in dezbatere publica incepand cu jumatatea acestui an si care va cuprinde componente speciale pentru asistenta medicala a copilului si gravidei.

 

Maternitatea Buzau, cea mai moderna din tara, sta cu lacatul pe usa, in timp ce copiii se nasc in vechea maternitate, care sta sa cada, iar medicii au la indemana aparatura si truse medicale de acum 35-40 de ani.

Chiar intr-un rapot prezentat la solicitarea prefectului Gavriel Balta, la sfarsitul lunii trecute, Directia de Sanatate Publica Buzau arata ca actuala maternitate este „un caz aparte si functioneaza intr-o cladire cu un grad avansat de uzura, astfel ca au fost constatate urmatoarele neconformitati: nu se respecta circuitele functionale; nu se respecta raportul suprafata/pat/bolnav; defectiuni ale instalatiei sanitare; mobilier cu grad avansat de uzura; recipienti deseuri in cantitati insuficiente”.

In privinta aspectelor demografice, tot DSP arata ca in 2012, in judetul Buzau s-a inregistrat o rata a natalitatii de 7.5 nascuti vii la 1000 locuitori, comparativ cu anul 2011 cand rata a natalitatii  a fost de 7,7 ‰. Mortalitatea infantila a inregistrat in anul 2012 un nivel de 8,6 decese 0-1 an la 1000 nascuti vii (31 decese 0-1 an), iar mortinatalitatea a inregistrat un nivel de 5.3‰ (19 nascuti morti).

In tot acest timp, noua maternitate, pentru construirea careia vechea conducere a Consiliului Judetean a cheltuit 15 milioane de euro (ce-i drept, DNA-un verifica daca sumele sunt si justificate), sta onchisa. Actualul presedinte al CJ, Cristi Bigiu, a identificat doua posibilitati care ar putea face sa devina functionala: preluarea de catre Ministerul Sanatatii, dotarea si valorificarea ca maternitate regionala, sau contractarea unui imprumut ceva mai modest de catre CJ Buzau si dotarea la un nivel minim de functionare…  

 

Bun venit pe lume !

Campania „Bun venit pe lume” face parte din programul „Fiecare copil conteaza”, cuprins in campania mondiala Every One, derulata de Save the Children International initiat de „Salvati Copiii” Romania si sustinut de GSK (GlaxoSmithKlineRomania) si de Dettol – Reckitt Benckiser Romania , cu sprijinul Ministerului Sanatatii. Programul si-a propus diminuarea cu 15% a mortalitatii infantile si a mortalitatii copiilor sub cinci ani, in perioada 2010 – 2015.

Maternitatea Cantacuzino din Bucuresti, sectiile de nou-nascuti a spitalelor judetene din Adjud si Piatra Neamt au primit anul trecut incubatoarele si alte echipamente medicale din partea Organizatiei „Salvati Copiii”.

In perioada imediat urmatoare, vor fi livrate echipamente si catre maternitatie din Pitesti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Petrosani, Iasi, Targu Mures, Suceava, Timisoara, Vaslui si Bucuresti (Polizu si Cantacuzino). Cu ajutorul echipamentelor donate de organizatie, aproximativ 327 de nou-nascuti vor fi salvati si 380 de nasteri vor avea loc in conditii normale anual.

Suma necesara pentru aceste echipamente performante a fost colectata in urma derularii campaniei de strangere de fonduri, in perioada octombrie – decembrie 2012, cand 42 de angajati si 846 de voluntari s-au implicat activ pentru cauza reducerii mortalitatii infantile din Romania.

Cei care doresc sa sustina in continuare demersul Salvati Copiii de a reduce mortalitatea infantila in Romania, o pot face redirectionand 2% din impozitul pe venit, completand formularul ce poate fi descarcat la adresa: http://www.salvaticopiii.ro/?id2=00040006#Campania%202%.html


Adaugati un comentariu


 

*