„Salvati copiii” se implica in educatia tinerelor mame

15 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Organizatia umanitara devine astfel al treilea partener al programului care sustine alaptarea precum si educatia mamelor privind importanta nutritiei si a unui stil de viata echilibrat pentru sanatatea copiilor.

 

curs samas asistent perinatalLa inceputul lunii trecute, asociatia SAMAS impreuna cu fundatia Nutricia, au demarat o noua etapa a unui program de sanatate pentru mame si sugari, inceput in urma cu doi ani, program ce a debutat la Buzau. Programul consta in furnizarea de cursuri, consiliere si suport pentru gravide si tinerele mame, in perioada primelor 1.000 de zile de viata ale copilului, mai exact de la inceputul sarcinii pana la data la care acesta implineste doi ani.

In cadrul acestui program, cele doua organizatii au desfasurat, timp de doi ani, mai multe campanii in urma carora peste 3.000 de viitoare mame au fost informate, prin intermediul conferintelor de Nutritie in sarcina si Alaptare exclusiva, iar actiunea initiata la inceputul lunii trecute isi propune sa vina in ajutorul a inca 1.000 de tinere mame, provenind in special din medii defavorizate, cu venituri modeste, cu o situatie familiala deosebita, victime ale violentei in familie etc.

Celor doua asociatii care au demarat programul Primele 1.000 de zile li s-a adaugat, din aceasta saptamana, organizatia Salvati copiii, care a devenit astfel al treilea partener in acest proiect.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa semnat de presedintele organizatiei, Gabriela Alexandrescu, care afirma ca „Salvati copii deruleaza de cinci ani programe in comunitatile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mamici si copiii lor, avand rezultate vizibile. Am decis sa aducem programului nostru o componenta noua, sa dezvoltam un program de suport pentru mamici exact cand au cea mai mare nevoie — in maternitate, in primele zile de la nastere. Impreuna cu fundatia Nutricia si asociatia SAMAS ne dorim sa putem educa cat mai multe mamici si sa le sprijinim in cea mai dificila meserie, aceea de mama”.

In comunicat se mai precizeaza ca in Romania, numai 12,6 la suta dintre mame alapteaza, in timp ce media in tarile europene este de  30 la suta, iar durata medie a alaptarii exclusive este de numai aproximativ doua luni. Aceste cifre ingrijoratoare sunt rezultatul lipsei de suport si de informare a mamelor, care abandoneaza alaptarea din primele saptamani dupa nastere, doar 33 la suta dintre mame declarand ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.

 

Dr. Sandra Alexiu

Dr. Sandra Alexiu

Recent, programului i s-a alaturat ca partener si Societatea Nationala de Medicina Familiei, al carei vicepresedinte, medicul de familie Sandra Alexiu, spune ca „situatia ingrijoratoare a sanatatii mamelor si a nou-nascutilor este principalul motiv pentru care am decis sa sprijinim programul educational Primele 1000 de zile. Este foarte important ca parintii sa stie ca deciziile pe care le iau in aceasta perioada pentru copiii lor pot influenta sanatatea acestora pentru tot restul vietii. In plus, ne dorim ca prin seminariile si orele de consiliere pe care le organizam sa ajutam cat mai multe mamici sa aiba acces la suport psihologic adecvat, informatii medicale si sfaturi de la specialisti in educatia perinatala”.

Romania este clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept tara cu risc inalt in ceea ce priveste indicatorii de sanatate, reprezentantii organizatiei avertizand in privinta ratei mortalitatii infantile, tara noastra aflandu-se pe primul loc in Europa, cu valori duble fata de media europeana.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*