Sanatate de nota 0,2 !

27 mai 2013 | 3 comentarii |

Nina

Ingrijorator si revoltator! Asa s-ar putea descrie, prin doua cuvinte, nivelul de pregatire al majoritatii absolventilor scolilor sanitare, pe mainile carora va ramane sanatatea noastra si a copiilor nostri in curand, pentru ca cei tineri si priceputi isi gasesc usor de lucru sau pleaca in strainatate, iar cei care stiu meserie dar sunt aproape de pensie, vor parasi in cativa ani unitatile medicale, dupa o viata de munca.

Dovada afirmatiilor de mai inainte sta in rezultatele la concursul organizat de Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, din 20 mai, pentru ocuparea a 16 posturi de asistent medical debutant, trei infirmiere si 4 ingrijitoare pentru pentru sectiile Pediatrie si Neonatologie.

Nu stiu cum au absolvit acestia Scoala Sanitara de la care provin, dar un lucru este cert: sunt incapabili sa obtina nota 5,00. Iar daca vom ajunge vreodata la mana lor, vai de sanatatea noastra…

La inscriere, puhoi… Nu mai putin de 114 candidati s-au inscris la concurs, pentru a ocupa unul dintre cele 22 de posturi disponibile. Au depus dosarul cu actele necesare si au achitat taxa de concurs, iar dupa examenul scris, doar 16 au depasit baremul minim de 50 de puncte (adica au luat nota 5,00).

La concurs, 20 dintre ei au dat bir cu fugitii, nepasandu-le de banii pe care i-au pierdut prin neprezentare. Probabil s-au inscris la concurs doar pentru a-si linisti familia si nu le-a pasat nici cata munca a fost necesara pentru a avea acei bani pentru taxa. Cert este ca nu le prea arde de angajare, pentru ca nici macar nu au incercat sa-si masoare cunostintele de care dispun.

Revenind insa la cei care au concurat, adica 94 de tineri dornici sa tina seringa si acul in mana, sa puna perfuzii si sa-i ingrijeasca pe copilasii nou-nascuti sau pe cei mai maricei, doar 16 au luat note intre 5,00 (50 de puncte) si 7,80 (78 de puncte), din 100 de puncte posibile. Cei mai multi candidati, adica 6, au obtinut punctajul minim de trecere a baremului, adica 50 de puncte, cate 2 au avut 55, respectiv 65 de puncte si cate unul au obtinut 51, 57, 67,70,75 si 78 de puncte. Iar alti 75 dintre ei au avut note intre 1,00  (10 puncte) si 4,30 (43 de puncte), cei mai multi situandu-se intre 2,00 si 3,00.

Cel mai bine au stat la capitolul cunostinte teoretice candidatele la posturile de infirmiera, unde pe 3 posturi vacante s-au inscris 33 de candidate, s-au prezentat la concurs 26, iar punctaj de admitere la proba interviului au obtinut 7 dintre ele. Nici candidatele la infirmiera nu s-au descurcat mai rau, pe 4 posturi vacante inscriindu-se 11 candidate, dintre care trei au preferat sa nu se prezinte la concurs, iar patru dintre ele au obtinut punctaj de trecere pentru intrarea la interviu.

Cel mai slab pregatite s-au dovedit candidatii la unul dintre posturile de asistent medical. Pe cele 16 posturi scoase la concurs s-au inscris 71 de concurenti, s-au prezentat la proba scrisa 63, iar note de trecere au obtinut doar 5 dintre ei. Tot asistentii medicali au obtinut si cel mai jalnic punctaj, intre care unul de 2 puncte, altul de 5 si altul de 6, adica sub nota 1,00 din 10,00.

Maine se sustine proba interviului.

Ce ar mai fi de spus?


Categorii: Editorial

Comentarii (3)

  1. Claudiu Solomon spune:

    Vai de mama lor!!!

  2. L. Buzoianu spune:

    Nimic nou….
    Rezultate aproape identice se obtin de mai bine de 6-7 ani, e drept ca din ce in ce mai proaste.
    Dar aici nu e vorba de Sanatate de nota 0,2 ci de invatamant de ”cacao”.
    Scolile postliceale sanitare sunt ca ciupercile. Dar nimeni nu verifica si calitatea pregatirii sau a diplomei pe care o elibereaza.
    Se merge pe principiul ca daca cineva vrea o diploma, de ce sa nu o dam, ca doar luam niste bani pe ”scolarizare” – ce se intampla mai departe ii intereseaza pe candidati.
    Si uite asa se fabrica pe banda rulanta ”cadrele medicale” – de fapt acest fenomen se vede in orice domeniu, nu numai in cel medical.

  3. Paul A. spune:

    Sper sa existe si proba practica, proba la sfarsitul careia sa obtina calificativul admis doar cei care au macar un strop de habar despre profesie.
    Acesta este rezultatul mercantilizarii procesului de invatamant.

Adaugati un comentariu


 

*