Sanatatea comunitatii in care traim

15 mai 2012 | 0 comentarii |

Comunitate. Sanatatea comunitatii. Implicare. Indiferenta. Ce exprima aceste cuvinte si cat de mult ne gandim, fiecare dintre noi, la semnificatia lor? Cat de activ ne implicam pentru ca lucrurile sa se schimbe in bine, pentru noi si familiile noastre, dar si pentru comunitatea in care traim? Cat de des ne gandim ca de starea de sanatate si de educatia comunitatii in care ne ducem viata depinde progresul si bunastarea fiecaruia dintre noi?

In ultimii 20 de ani, egoismul, egocentrismul, invidia si nepasarea domina societatea romaneasca si parca se accentueaza pe zi ce trece, iar la Buzau parca se simte asta mai acut decat in alte zone. Nu mai avem o scara de valori si putini dintre noi fac ceva pentru a o redefini. Iar daca ceva se intampla, exista intotdeauna un scop ascuns, un interes care ne duce, din nou, la lipsa de valori.

A fi activ in separatism, adica in beneficial propriilor interese, sau a te considera parte din personajul colectiv ce se vrea a fi un pilon in dezvoltarea societatii, sunt doua concepte pe care „liberul arbitru” al fiecaruia dintre noi nu le mai da de mult atentie. Iar daca se mai intampla din cand in cand, majoritatea se indreapta catre prima dintre optiuni.

Am invatat la scoala ca o comunitate adevarata incumba valori umane esentiale: toleranta, solidaritate, diversitate, asertivitate si o sanatate care sa permita individului sa le valorifice pe tate cele enumerate inainte. Iata valori pe care merita sa le redescoperim pentru a crea acel echilibru intre noi si societate, pentru ca ea sa fie sanatoasa in ansamblul sau, dar si din punct de vedere individual, al fiecaruia dintre noi.

Pentru a descoperi necesitatea implicarii noastre in comunitate, cred ca este important sa avem in primul rand in vedere rolul Educatiei si Sanatatii in acest sens.

Educatia este esentiala in formarea omului, iar Sanatatea este indispensabila atingerii primului deziderat. De aceea este important sa stim cum anume se face ea corect, cum anume aducem copiii la scoala, ce anume ii invatam, ce le transmitem noi, parintii si profesorii, din experienta adultului. Este esential ca mesajul transmis prin intermediul scolii sa fie unul pozitiv, indreptat spre ideea de comunitate: ce este ea, ce valori are, cu ce probleme s-ar putea confrunta si cum le putem aborda, cum se aleg liderii, care sunt pasii in organizarea comunitara in vederea rezolvarii unei probleme, cum gasim solutii.

Am putea pleca de la definirea comunitatii, incepand cu primul nivel, acela unde locuim, putandu-ne extinde la dezbateri privind marea comunitate europeana formata din toate tarile coparticipante sau la cea globala, de care depindem in multe privinte. Iar in aceasta perioada „fierbinte” de campanie electorala, cu atat mai mult am putea analiza implicarea in comunitate a personajelor care cer votul.

Cred ca este importanta o analiza mai detaliata a comunitatii locale, pentru ca de aici  poate incepe schimbarea. Sa luam ca exemplu problema sanatatii pe care, cel putin doua personaje puternice intrate in cursa electorala, liberalul Cristinel Bigiu si independentul (desprins din social-democrati) Victor Mocanu o valorifica destul de eficient, dar ma tem ca prioritatea este votul si nu binele comunitatii pe care fiecare dintre ei il clameaza. Fiecare dintre cei doi a avut grija, in ultimul an, sa atraga insa atentia comunitatii asupra unor obiective care le pot aduce un capital electoral important.

Mocanu a punctat mai mult la sanatate. Gratie functiei pe care o detine, de presedinte al Consiliului Judetean, a valorificat in folosul sau fiecare investitie in sistemul sanitar buzoian, incepand de acum opt ani incoace, fie ca acestea s-au realizat din bugetul judetului, pe care l-au aprobat toti consilierii miniparlamentului local, fie din fonduri europene, fie din banii belgienilor care in ultimii 18 ani au investit in sistemul sanitar buzoian aproape 2,5 milioane de euro. Acum, la „rampa” este scoasa noua Maternitate, care  ce-i drept, s-a realizat datorita insistentelor sale, dar nu putine au fost controversele din jurul proiectului si mai ales asupra felului in care s-au cheltuit banii.

Bigiu a valorificat mai mult segmentul educatie. Nu putine sunt trimiterile la investitiile masive in infrastructura sistemului educational, care ce-i drept, a fost extrem de generoasa in perioada guvernarii liberale. Mai mult, de cativa ani a gasit o solutie prin care premiaza, din banii proprii sau ajutat de sponsori, toti elevii si profesorii care obtin premii la concursuri scolare si olimpiade. A gasit insa si cateva „nise” pe sanatate. Cristinel Bigiu si-a adjudecat „salvarea” de la desfiintare a Spitalului Nehoiu, prin diligentele facute la Ministerul Sanatatii, impreuna cu George Scutaru. Iar meritul a fost accentuat cu atat mai mult cu cat aceasta s-a intamplat in perioada in care cei doi s-au aflat in Opozitie. Si tot la fel, obtinerea autorizatiilor de scoatere a Spitalului Patarlagele din structura Ministerului Sanatatii, care permite acum realizarea investitiilor de catre firma care l-a preluat, in vederea infiintarii unui spital privat.

In acest cadru de initiative locale, am putea spune ca dialogul, comunicarea si ajutorul intre oameni sunt foarte importante pe scara evolutiei. Ar fi si mai bine daca in spatele acestor initiative nu s-ar ascunde anumite interese personale.

In esenta, societatea reprezinta o comunitate extinsa, care pentru a functiona in conditii optime, este necesar sa facem pasii corecti incepand de la nivelul local, unde, daca producem schimbari in bine prin implicare pozitiva de orice fel – inclusiv voluntariat – rezultatele se vor vedea pana la cel mai inalt nivel. Sa constientizam ca noi suntem comunitatea si sa actionam responsabil !


Categorii: Actual, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*