Sanatatea din boabele de afine

18 iulie 2015 | 0 comentarii |

In aceasta perioada, cand afinele sunt tocmai bune de cules, este cel mai bun prilej pentru a ne reaminti de ce ar trebui sa profitam la maxim de sezonul lor.

 

afineStim bine ca boabele marunte de afine au atat multe calitati si beneficii pentru sanatate, incat care nu trebuie ratata, in aceasta perioada, ocazia de a face o cura cu aceste fructe de padure. Sfarsitul de iulie este perioada in care afinele se coc si sunt tocmai bune de cules, motiv pentru care SanatateaBuzoiana.ro va  reaminteste care sunt principalele beneficii pentru santate ale acestor fructe.

Afinele au, probabil, cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele. Aceste fructe au un continut important de antocianina, vitaminele C, E, A, K si cele din complexul B, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), de seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange), stimuland astfel sistemul imunitar si putand preintampina sau vindeca, printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central. Desi greui de crezut, aceste mici fructe pot vindeca si afectiuni grave precum boala Alzheimer, contribuind la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastrand memoria nealterata pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea de invatare.

 

afine Afinele ajuta tranzitul intestinal si curata colonul de reziduurile acumulate. Fibrele din afine tin la distanta constipatia, iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia. Afinele sunt recomandate, de asemenea, in cazul unor afectiuni intestinale sau pentru a grabi vindecarea unor infectii. S-a constatat ca sucul de afine poate fi surprinzator de eficient in tratarea infectiilor urinare si distrugerea unor colonii de bacterii, iar proprietatile antibiotice ale acestor fructe amplifica acest efect.

Fiind foarte bogate in antioxidantul denumit antocianina, in vitamina C, complexul de vitamine B, vintaminele E si A, in minerale importante pentru organism, precum cuprul, seleniul sau fierul, afinele intaresc imunitatea organismului si il ajuta in procesul de detoxifiere, iar datorita pterostilbenelor si acidului aleagic tin la distanta cancerul. Studiile de laborator arata ca datorita compusilor fenolici pe care ii contin, afinele pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon si pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observata, de asemenea, o reducere semnificativa (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se gaseste in citrice). Totodata, afinele contin acid elagic, un antioxidant care previne aparitia mutatiilor sau malignizarea celulelor din organism, fiind astfel un bun inhibitor natural al dezvoltarii tumorilor.

 

afineContinutul ridicat de fibre si antioxidanti puternici, precum si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste mici fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Acestea intaresc si muschii inimii si duc la scaderea riscului de boli cardiovasculare si a sindromului metabolic. Totodata, o cura de cate 3 saptamani pe an cu afine si suc de afine impiedica formarea varicelor si regleaza circulatia venoasa.

Desi este nevoie de cercetari suplimentare, un studiu a aratat ca barbatii cu factori de risc pentru boli de inima care au baut suc de afine salbatice timp de 3 saptamani au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste controlul glucozei si a insulinei. Intr-un alt studiu, efectuat recent, cercetatorii au descoperit ca o cantitate moderata de vin alb contine 0,47 mmol de antioxidanti ai radicalilor liberi, vinul rosu 2,04 mmol, iar vinul obtinut din afine contine 2,42 mmol din acesti compusi protectivi.

 

afine870Afinele contin un grup special de antioxidanti numiti carotenoide (luteina, zeaxantina, etc.), flavonoide (rutina, resveritrol, quercentina, etc.) care, impreuna cu alte substante importante precum vitamina C, vitamina E si vitamina A, seleniu, zinc si fosfor, sunt benefice si esentiale pentru sanatatea ochilor.

Studiile au indicat faptul ca, daca mancati 3 sau mai multe portii de fructe pe zi, puteti reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata imbatranirii (cauza principala a pierderii de vedere la persoanele in varsta), cu aproximativ 36%.

Extractul de afine contine un nivel ridicat de compusi numiti antocianozide care, in urma studiilor clinice, s-a dovedit ca incetinesc pierderea vederii. Acesti compusi pot preveni sau intarzia toate problemele legate de imbatranire, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si hipermetropia, uscaciunea ochilor si infectiile, in special cele de la nivelul retinei, datorita propietatilor lor antioxidative.

 


Adaugati un comentariu


 

*