Sanatatea, intre canicula si furtuna

9 iulie 2015 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

 

canicula-apaAu fost doua zile de foc, iar arsita nu se potoleste nici astazi. Intreaga tara s-a aflat sub diferite coduri de canicula, de la galben, la rosu. Romanii au fost nevoiti sa infrunte, in unele zone, temperaturi de peste 40 de grade Celsius, la umbra. Iar disconfortul termic a depasit pragul suportabil de 80 de unitati (ITU) in toata tara.

Cel mai cald a fost in zona de vest, unde judetele Bihor si Arad s-au aflat sub cod rosu. Cald a fost si in restul tarii, 18 judete aflandu-se sub avertizare cod portocaliu, iar restul tarii, sub cod galben.  Meteorologii spun ca din iulie 2007 nu au mai emis o astfel de avertizare.

De altfel, Ministerul Sanatatii a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere. Directiilor de sanatate publica si autoritatilor locale li s-a solicitat amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie, iar in cadrul primariilor, al farmaciilor, in dispensare, scoli sau centre comerciale sa se identifice si sa se amenajeze spatii cu aer conditionat si puncte de prim-ajutor, unde sa se poate distribui apa populatiei.

Nu scapam de arsita nici astazi. Valul de caldura se muta in sud si sud-est, unde se vor atinge 38-39 de grade Celsius la umbra, iar gradul de disconfort ramane accentuat, depasind 80 de unitati. In vest, vremea se racoreste, dar meteorologii anunta furtuni si, posibil, grindina.

 

Dr. Lhuana Zissu

Dr. Lhuana Zissu

Sirenele ambulantelor au sunat incontinuu. Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI) a intregistrat, ieri, sute de solicitari, iar 15 oameni au lesinat in spatii publice. „Avem in functiune 49 de masni de urgenta, 19 cu asistente si 16 de transport. Azi am suplimentat cu opt numarul de echipaje. In primele sapte ore au fost inregistrate aproape 500 de solicitari la SABI, cu 238 de urgente”, a spus dr. Alis Grasu, directorul SABI.

Nici la Buzau nu a fost mai usor. Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) a avut, ieri, peste 180 de solicitari si a suplimentat numarul echipajelor de interventie. Dr. Lhuana Zissu, managerul SAJ Buzau a reamintit persoanelor cu probleme de sanatate si celor cu copii mici sa nu iasa din casa in intervalul orar 11:00-18:00 si a rugat intreaga populatie sa consume cat mai multa apa, fructe si legume crude, sa evite consumul de bauturi indulcite, acidulate, cofeinizate sau bauturi alcoolice.

Totodata, medicul a rugat populatia sa acorde o atentie speciala copiilor, persoanelor varstnice si celor cu dizabilitati, iar pentru cei cazuti pe strada sa apeleze imediat la 112 si, pana la sosirea echipajului de urgenta, sa fie dusi la umbra si hidratati.

 

UPU-Ambulanta-SB_1480Unitatile de Primiri Urgente ale spitalelor au fost, de asemenea, supraaglomerate, numarul solicitarilor fiind mult mai mare fata de zilele obisnuite. Cei mai multi pacienti, asa cum era de asteptat, au fost cu probleme cardiovasculare. La UPU Buzau, spre exemplu, au ajuns, in ultimele 24 de ore, aproape 200 de persoane, solicitand ajutor de urgenta. Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, Adriana Bratosin, majoritatea celor care au ajuns la urgenta au avut probleme cardiace dar si din cauza consumului de alcool.

Afectati de canicula au fost si cei care au ales mijloacele de transport in comun si care au facut sauna, la propriu, pentru ca nici vorba ca aerul conditionat sa functioneze.

Nici vanzatorii din piete nu au dus-o mai bine. Cu greu a facut fata temperaturilor ridicate de peste zi. Prezenti si ei in piete, inspectorii ANPC au gasit foarte multe nereguli. In numai o ora, acestia au dat amenzi in Piata Sudului din Capitala in valoare de aproape 60.000 lei si au oprit de la comercializare peste 150 de kg de produse alterate. Medicii recomanda sa se consume alimente proaspete, din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor si sa se evite consumul alimentelor usor perisabile.

La randul lor, medicii veterinari atrag atentia sa se acorde o grija deosebita si animalelor de companie, sa nu fie lasate in masina vreme indelungata sau in spatii cu mult soare. Fermierilor li se solicita sa hidrateze animalele corespunzator si sa nu le tina in soare, la orele amiezii.

 

canicula-angajatoriCel mai greu au suportat canicula cei obligati sa munceasca pe santiere. Inspectorii de munca amintesc angajatorilor ca acestia au dreptul la reducerea programului de lucru, la spatii ventilate pe timpul pauzei, apa si echipamente adecvate. De altfel, pentru a verifica daca angajatorii respecta legislatia privind sanatatea si securitatea in munca, inpsectorii ITM s-au aflat pe teren, vizate fiind in special firmele de constructii si cele care isi desfasoara activitatea in piete, unde caldura sufocanta este un test de rezistenta.

In perioadele de canicula, medicii recomanda consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Pe parcursul zilei este bine sa facem dusuri caldute, fara a ne sterge de apa, iar daca avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*