Sanatatea – „Un sistem feudal, macinat de cancerul coruptiei”

Aceasta este viziunea noului ministru Vlad Voiculescu, asupra sistemului pe care l-a preluat in administrare si pe care se va stradui sa il schimbe pana la finalul mandatului.

 

proiectie ReteauaPrezent la proiectia filului documentar Reteaua, care prezinta modul in care un grup de romani stabiliti in strainatare au asigurat citostaticele care lipseau de pe piata romaneasca, pentru bolnavii de cancer, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut o analiza dura a sistemului pe care l-a preluat de curand in administrare. El a vorbit fara niciun fel de ocolisuri despre nenumaratele probleme care exista, despre coruptie, criza de personal, lipsa accesului la tratamente si multe altele pe care le stia dinainte sau le-a descoperit dupa ce a preluat portofoliul de la Sanatate.

Povestea adevarata prezentata in documentarul Reteaua il are printre protagonistii principali chiar pe actualul ministru al Sanatatii care, in anul 2009, a initiat si coordonat campania respectiva, acesta declarand la finalul proiectiei ca pentru el, filmul continua, insa de aceasta data intr-un scenariu suprarealist.

Voiculescu a facut o comparatie intre situatia de la acea vreme a sistemului sanitar si cea din prezent, spunand ca aceasta s-a corectat intr-o oarecare masura, dar nu printr-o solutie de sistem care sa impiedice reaparitia unei crize similare. „Acesta este si motivul pentru care problema exista si astazi, dar numai pentru anumite medicamente, si treaba mea la Ministerul Sanatatii este, printre altele, sa ma ocup ca solutia pe care o gasim acum sa fie una pentru multa vreme si care sa rezolve problema pentru toate medicamentele destinate persoanelor bolnave de cancer, cel putin pentru cele pe care ni le putem permite”, a declarat Vlad Voiculescu.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Intrebat despre impresia sa referitoare la sistemul de Sanatate pe care l-a preluat recent in administrare, Vlad Voiculescu a raspuns fara niciun fel de menajamente  ca primua comparatie care ii vine in minte este acela cu un  sistem feudal. „Primul cuvant care imi vine in minte cand ma gandesc la sistemul de sanatate este feudal’. Este o feuda de sus pana jos. Si intr-un sistem feudal este mai putin vorba despre oameni, este vorba despre sistem, despre pastrarea privilegiilor. Este un sistem feudal si sper ca la sfarsitul acestui mandat sa stim cu totii ca sistemul este asa si sa destructuram cateva lucruri pentru a schimba ceva” a marturisit ministrul. Acesta a continuat comparatiile si in momentul in care s-a referit la coruptia din sistem, pe care a asemanat-o cu un cancer, iar masurile ce trebuie loate pentru combaterea fenomenului trebuie sa actioneze precum chimioterapia. „Probabil cura la un cancer este mai degraba de tipul chimioterapiei, care sa reduca tumora, dupa care sa incerci sa o operezi. Chimioterapia aplicata de noi trebuie sa fie reprezentata de masuri sistemice care sa reduca coruptia. Totul se reduce, mai mult sau mai putin, la bani”, a mai precizat Vlad Voiculescu.

 

medici rezidentiat-2015Ministrul Sanatatii a vorbit si despre lipsa datelor exacte care l-ar putea ajuta la o corecta evaluare a sistemului medical, in cele mai multe cazuri analiza facandu-se doar pe baza de estimari. „In momentul acesta nu stim cati medici avem in Romania, nu stim cum sunt platiti, nu stim cate garzi se fac, nu stim exact cat cheltuim pe medicamente, nu stim cate plati informale sunt, nu stim de ce o operatie costa mai mult intr-un loc si mai putin in altul din perspectiva Casei de Asigurari de Sanatate”, a marturisit ministrul.

Ministrul a abordat si problema exodului medicilor, evidentiind totodata calitatea profesionala a celor care au ramas totusi sa lucreze in Romania. „Sunt foarte multi oameni buni in sistem, marea majoritate a medicilor si a personalului medical sunt oameni extraordinari. Oamenii din sistem asteapta o schimbare. Am o gramada de prieteni, medici tineri care au plecat in strainatate si niciunul din ei nu a plecat doar din cauza banilor. Tara asta are deja probleme majore pe diferite specialitati medicale. Oamenii pleaca pe capete. De cati bani este nevoie? Nu cred ca e vorba numai de bani. Sunt coplesitor de multe exemple de bani cheltuiti prost chiar in acest sistem sarac al sanatatii”, a declarat in final ministrul Voiculescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*