Sanitas asteapta sugestii pentru proiectul legislativ privind protectia cadrelor medicale

3 februarie 2016 | 0 comentarii |

Toate propunerile venite din teritoriu vor fi centralizate pana la 1 martie, apoi vor fi puse in discutie impreuna cu parlamentarii din Comisia de Sanatate.

 

sanitasIeri a avut loc, la Alba Iulia, prima dezbatere programata in cadrul campaniei „Nu agresati cadrele medicale!”, actiune demarata la finele lunii trecute, la initiativa Federatieie Sindicale Sanitas. La aceasta prima dezbatere au participat cadre medicale, manageri de spitale din zona, reprezentanti ai autoritatilor locale precum si parlamentari din Comisia de Sanatate.

Principala tema de discutie a fost necesitatea adoptarii unei legi care sa ofere o mai buna protectie cadrelor medicale impotriva actelor de agresiune venite din partea pacientilor sau a apartinatorilor acestora.

In timpul intalnirii, deputatul Catalin Potor, membru in Comisia de Sanatate si medic de urgenta, a adus in discutie si un aspect care nu fusese luat in considerare initial si anume acela al agresiunilor impotriva cadrelor medicale, venite din partea propriilor colegi. „Sa nu uitam ca ca au fost si cazuri, nu putine, in care s-au agresat medici intre ei, inclusiv fizic, nu doar verbal, sau in care medici au agresat asistente sau alt tip de personal. Stiu si situatii in care s-au agresat fizic sau verbal asistenti intre ei sau asistenti care au agresat persoane din subordinea lor. Si nu este bine. Este tot o forma de agresiune. Ca sa nu mai vorbim si de cazuri in care oameni angajaţi ai spitalului, ai sistemului de sanatate public din Romania, au agresat bolnavul. Daca este nevoie de o lege in acest sens, trebuie neaparat avute in vedere si astfel de situatii”, a precizat deputatul.

 

Sursa: ziarulunirea.ro

Sursa: ziarulunirea.ro

Cu aceeasi ocazie, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a anuntat ca sindicatul asteapta, in aceasta perioada, sugestii, propuneri sau recomandari ventie din partea cadrelor medicale din teritoriu, in legatura cu prevederile pe care ar trebui sa le contina viitorul act normativ. Acestea pot fi trimise pe adresa sindicatului, pana la finalul lunii februarie, urmand ca imediat dupa 1 martie sa se faca o centralizare, dupa care sa se poarte discutii intre sindicalisti si parlamentarii din Comisia de Sanatate.  „Noi ne-am propus ca pana in data de 1 martie, ca prima etapa, sa adunam toate propunerile, toate sugestiile, toate recomandarile, in asa fel incat impreuna cu parlamentarii din Comisia de Sanatate sa avem o alta dezbatere, tehnica de data asta, in asa fel incat sa ajungem la primul punct al acestei campanii, acel proiect legislativ care sa protejeze cadrele medicale”, a anuntat Marius Sepi in cadrul dezbaterii de la Alba Iulia.

 

Marius Sepi

Marius Sepi

Liderul sindical a vorbit, cu aceeasi ocazie, despre celalat obiectiv urmarit prin aceasta campanie, precizand ca se doreste sa se diminueze si chiar sa se elimine definitiv acel sentiment de frica instalat in randul cadrelor medicale, frica de a raporta agresiunile la care sunt expuse in timp ce-si fac datoria. „Daca pana acum cateva luni am fi putut discuta de violente mai mult verbale sau de o agresivitate fizica destul de de moderata, din pacate, avem semnale foarte clare ca sunt zone in Romania in care deja violenta fizica a crescut exacerbat, iar noi nu putem sa nu luam atitudine pe acest aspect. Vrem sa facem sa dispara acel sentiment de teama de a sesiza fiecare caz, care constat ca s-a instalat in randul colegilor nostri si vrem sa-i constientizam, atat pe ei, cat si pe cei carora le oferim servicii medicale ca, impreuna, putem actiona in asa fel incat sa nu exacerbeze aceste evenimente”, a mai declarat Marius Sepi.

Urmatoarele dezbateri in cadrul campaniei nationale demarare de Sanitas vor avea loc la Constanta, Iasi si Cluj.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*