SANITAS s-a retras de la negocierile privind noul contract de munca pentru angajatii din sanatate

28 august 2012 | 3 comentarii |

Reprezentantii celui mai reprezentativ sindicat din sanatate, sustine ca „este inadmisibil ca Ministerul Sanatatii sa-si rezolve problemele prin intermediul unor sindicate de buzunar, cu cate 500 de membri sau mai putin, in timp ce sugestiile SANITAS, care are peste 100.000 de membri sunt ignorate”.

 

Ministerul Sanatatii a agreat continutul Contractului Colectiv de Munca la nivel de grup de unitati al Ministerului Sanatatii si unitatilor din subordine.

Documentul a fost discutat in mai multe intalniri cu reprezentantii organizatiilor sindicale, care au fost de acord cu prevederile acestuia“, sustin reprezentantii Ministerului.

Pana la semnarea Contractului, Ministerul Sanatatii posteaza pe pagina sa web continutul acestuia, sustinand ca astfel asigura transparenta negocierilor, pe de o parte, dar si pentru a furniza, pe de alta parte, o baza de plecare pentru toate negocierile colective la nivel de unitate, ce vor avea loc in urma cerintelor imperative ale legii.

Cel mai reprezentativ sindicat din sistemul sanitar, Federatia SANIAS, s-a retras insa de la negocieri. Portivit liderului buzoian al sindicatului, Mariana Munteanu, care este si vicepresedinte la nivel national, „Ministerul Sanatatii vrea sa ne forteze sa acceptam anumite prevederi cu care noi nu suntem de acord, iar pe de alta parte, anumite solicitari asupra carora noi am convenit nu se mai regasesc in noul act normativ. Pentru a-si atinge scopul, si pentru a da o nota de transparenta, ministrul Vasile Cepoi se foloseste de sindicatele de buzunar pe care le-a chemat la negocieri si care avand 300-500 de membri, accepta tot ce li se cere, pentru ca in alte ocazii sa nu fie ignorate. Consideram ca aceasta tactica are, de fapt, rolul de a tergiversa negocierile, astfel incat sa nu ni se acorde drepturile salariale si sociale la care avem dreptul pana la sfarsitul acestui an. Nu ni se platesc orele suplimentare, nu are cine sa mai asigure garzile, nu ne putem lua concediile de odihna si multe alte drepturi nu pot fi acordate neexistand contractul colectiv de munca”, sustine mariana Munteanu, neexcluzand ca in cazul in care Ministerul Sanatatii nu adopta o alta atitudine fata de partenerii sociali, sa se ajunga la proteste fara precedent.

Una dintre prevederile noului contract de munca lansat in dezbatere publica de MS este aceea ca in cazul in care acesta este incheiat de sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.

O alta modificare regasita in documentul aprobat de MS se refera la faptul ca se poate stabili, la incheierea contractului de munca, o perioada de proba, care va fi de cel mult 90 de zile pentru functiile de executie (spre deosebire de 30, cat au propus sindicalistii) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 de zile), in aceasta perioada angajatul benefiind insa de toate drepturile si avand toate obligatiile prevazute de legislatia muncii.

Contractul colectiv de munca mai cuprinde drepturile si responsabilitatile angajatilor din sistemul sanitar, durata concediilor de odihna, valoarea compensatiilor acordate salariatilor disponibilizati colectiv (intre 5 si 24 de salarii, in functie de vechime), drepturile salariale, sporurile acordate, durata de munca etc.



Comentarii (3)

  1. Gheorghe Costel spune:

    Toate problemele ridicate de doamna vicepresedinte ar putea fi usor rezolvate, daca Federatia Sanitas ar fi mai creativa si ar veni cu sugestii care si pot fi acceptate.Un lucru pe care il fac unii uneori este de a nu face nimic, pentru a nu li se reprosa ca au facut ceva gresit.

    • Mia spune:

      Rabdator. Asta cu rabdarea o pot conrirma si Hoinaru, Alina, Cristina, Bunescu, Ioana, Elena sau Auras. Are un stil de a te face sa iei apa la maxim. Iti da o incredere in tine, daca te vede…

  2. Pulbere de Stele spune:

    Sunt asistent medical, n-am facut si nu voi face parte niciodata dintr-o federatie ca Sanitas, care doar traieste pe spinarea asistentilor si care nu au venit cu nici un studiu despre halatele albe, cu nici o propunere la legea sanatataii.Nu in ultimul rand, consider ca vechiul contract colectiv de munca este in vigoare, juridic vorbind, iar continutul este identic cu ultilul propus.Consider ca dezinformarea si minciuna nu pot opri cadrele medicale sa fie aparate de un CCM VALABIL.In alta ordine de idei, SANITAS nu stie decat sa bata cu pumnul in masa, sa se retraga atunci cand vede ca mai exista si alte formatiuni sindicale reprezentative si sa sustina, mincinos si defaimator ca MS conlucreaza cu sindicate de 300-500 de membri.Adevarul ca MS trebuie sa conlucreze cu Federatii reprezentative si cu societatea civila, nu numai cu Sanitas.

Adaugati un comentariu


 

*