Sanitas trimite scrisori de „dragoste” către guvernanți

6 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Solidaritatea Sanitară susține însă că este necesară continuarea protestelor în Sănătate, demonstrând voința salariaților din sistem printr-o nouă cercetare dată publicității.

 

Printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, liderii Sanitas au lămurit problema grevei generale în Sănătate. Aceștia îi anunță pe guvernanți ca nu se vor ralia demersurilor CNSLR Frația, confederația sindicală din care fac parte, hotărând să continue dialogul cu autoritățile și să își mențină decizia de a nu mai declanșa greva generală, luată în baza promisiunilor primite.

Sindicaliștii de la Sanitas susțin că sunt solidari cu CNSLR Frăția, însa nu pot întrerupe dialogul cu reprezentanții guvernului, pentru niște interese care nu îi reprezintă.

Prin lupta sindicală, dar mai ales prin dialog social cu reprezentanții autorităților, am reușit să obținem pentru membrii noștri, prin garantarea de către dumneavoastră, continuarea acordării tichetelor de masă sub forma de normă de hrană, acordarea sporurilor peste plafonul de 30%, păstrarea acordării plății gărzilor pentru medici, dar și elaborarea unui nou regulament de sporuri. În același timp, nu putem să nu observăm că în ultimii ani majorările de salarii din sistemul de sănătate și asistență socială, care sunt importante, au fost obținute și prin dialog, iar acest lucru nu poate fi negat de nimeni. (…) Nu putem să nu subliniem colaborarea bună, cu unele sincope, pe care Federația Sanitas a avut-o cu actuala coaliție de guvernare și actualul premier, colaborare care a dus la rezolvarea multora dintre solicitările noastre”, este mesajul transmis de dindicalisti guvernului, prin care chiar le adresează mulțumiri liderilor PSD care au participat la Consiliul National al organizației sindicale.

 

Decizia de a nu declanșa greva generală laolaltă cu celelalte sindicate afiliate la CNSLR Frăția a fost confirmată și de vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, care a comunicat că sindicatul va respecta decizia luată în Consiliul Național, atunci când la ședință și-au facut apariția premierul Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Florian Bodog și Liviu Dragnea. Aceștia le-au promis sindicaliștilor ca veniturile din Sanatate nu se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, în ciuda măsurilor fiscale care vor fi luate, și ca tichetele de masă se vor acorda în continuare pentru această categorie de salariați, însă sub forma unei normă de hrană.

Ulterior, CNSLR Frăția a remis un comunicat în care anunța că greva va fi declanșată în mai multe sectoare de activitate, printre care și Sănătatea.  Dacă majoritatea sindicatelor din Sănătate au confirmat participarea și susținerea protestelor, Sanitas s-a delimitat de colegii lor deciși să iasă în stradă.

În scrisoarea adresată Guvernului se precizează că reprezentantul Sanitas în Consiliul Național al Confederației nu a avut mandat să voteze declanșarea grevei generale. „Deși suntem solidari cu colegii noștri din Confederația CNSLR Frăția și înțelegem că sistemul privat din care fac parte unii dintre colegii noștri de confederație are unele probleme specifice, membrul nostru în Consiliul Național al Confederației nu a avut mandat să voteze declanșarea grevei generale. (…) Uniunea Sindicală SANITAS București își va respecta angajamentul față de dumneavoastră în data de 26 octombrie 2017, când am găsit soluții și astfel am renunțat la declanșarea procedurilor de grevă generală în sistemul sanitar, sperând că soluțiile identificate împreună vor fi aplicate și vor face ca niciunui salariat din sănătate și asistență socială să îi fie afectat venitul net. Vom rămâne aceiași parteneri de dialog social pentru cei care doresc să reprezinte interese legitime pentru sistemul sanitar”, se arată în document.

 

Solidaritatea Sanitară consideră însă că este necesară continuarea protestelor în Sănătate. Mai mult, aceasta federație sindicală a dat publicității un nou studiu, din care rezultă ca 96% din salariații din acest sector sunt împotriva trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar 85% dintre ei conideră necesară declanșarea grevei generale.

Conform consultării publice, alte motive pentru care angajaţii din sănătate ar face o grevă generală, în afară de mutarea contribuţiilor – motiv aflat în capul listei, vizează reducerea sau eliminarea sporurilor pentru condiţiile de muncă (60,3% dintre salariaţi), reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de legem, din cauza transferului contribuţiilor – 59,8%, calcularea sporurilor sub formă de cuantum în loc de procente raportate la salariul de bază – 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere și de sărbătoare – 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condiţiilor de muncă – 56,9%, majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaţilor o pierdere media anuală de 5% – 54,7%, plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază – 49,5%, scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25% – 46,6%.

 

Reprezentanţii Solidaritatea Sanitară susţin, de asemenea, că peste 75% dintre salariaţi au declarat că au cunoştinţă de lista comună de revendicări semnată de federaţiile sindicale din sectorul sanitar și o susșin, această acţiune comună bucurându-se de notorietate printre angajaţi.

O grevă generală a sectorului bugetar este sancțiunea firească ce ar trebui aplicată politicienilor aflați la guvernare, care încearcă impunerea acestei agende fiscale ce intră în totală contradicție cu angajamentele pe și le-au asumat față de salariați. Mulțumim  confederațiilor sindicale pentru că au înțeles să se alăture luptei declanșate de Federația Solidaritatea Sanitară încă din prima parte a acestui an, împotriva transferului contribuțiilor!”, se arată în  comunicatul remis remis de Solidaritatea Sanitară, în care se subliniază că există doar două condiții oneste: fie o creștere reală a salariilor bugetarilor cu 25%, fie recunoașterea incapacității Guvernului de a onora o promisiune electorală fără acoperire. Soluția n-o constituie distorsionarea realității, pentru a o face să se potrivească cu programul de guvernare”, sustin sindicaliștii Solidaritatea.

Totodată, aceștia arată că, potrivit ultimei cercetări realizate, 58% dintre salariaţi au declarat că nu cunosc conţinutul înţelegerii încheiate între Guvern și Sanitas. Interesant este că 85% dintre cei care au declarat că au cunoştinţă de această înţelegere şi de conţinutul ei s-au declarat nemulţumiţi de rezultatele obţinute, respectiv de încheierea ei, doar 6,48% declarându-se multumiți.

Studiul indică, de asemenea, faptul că 18,9% dintre nemulţumiţi sunt membri Sanitas, iar 81,4% dintre membrii Solidaritatea Sanitară se declară nemulţumiţi.

 


Adaugati un comentariu


 

*