Saptamana viitoare se reiau tratamentele fara interferon

CNAS anunta ca de la 1 Mai, pacientii cu hepatita C vor putea beneficia de primele prescriptii pentru aceasta terapie, iar pana la jumatatea lunii, primii pacienti vor incepe tratamentul.

 

bolnav-hepatitaMomentul pe care mii de pacienti romani cu hepatita C il asteapta cu infrigurare, de luni bune, se apropie. Saptamana viitoare, medicii specialisti vor putea elibera primele prescriptii pentru tratamentul revolutionar fara interferon, o terapie care ofera sanse de vindecare de peste 95% in cazul celor care sufera de aceasta afectiune, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Tratamentul a devenit accesibil pacientilor romani, insa in prima faza au putut beneficia doar cei aflati in stadii avansate ale bolii. Contractele incheiate de CNAS cu producatorul au expirat anul trecut, iar de la acela moment nicio categorie de pacienti din Romania nu a mai putut beneficia de tratament, primind in schimb o serie de promisiuni ca situatia se va rezolva cat de curand. Multe din aceste promisiuni nu au fost onorate la termenul precizat, insa de aceasta data se pare ca lucrurile vor intra pe fagasul cel bun, mai ales dupa ce luna trecuta CNAS a anuntat ca a semnat primele contracte cost-volum pentru acest tratament.

La o luna dupa acest anunt, CNAS a revenit cu o noua informare publica, in care precizeaza ca dupa data de 1 Mai, tratamentul fara interferon va deveni accesibil pentru toti cei aproape 10.000 de pacienti care sufera de hepatita C, de aceasta data fiind inclusi si cei in stadii mai putin avansate ale bolii,

 

hepatita-cPrimele prescriptii pentru terapia fara interferon vor putea fi eliberate chiar de saptamana viitoare, in prezent, procesul de pregatire a reluarii acestei proceduri fiind in stadiul final.

Reprezentantii CNAS au reamintit ca s-au semnat deja contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C pentru 10.000 de pacienti eligibili, iar  pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, institutia va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective.

Totodata, un alt contract similar a fost incheiat luna trecuta pentru alti 2.000 de pacienti eligibili cu ciroza decompensata, medicamentul fiind deja inclus in lista compensatelor.

 

ficatNoua etapa de tratament pentru hepatita C vizeaza 9.700 de pacienti cu fibroza F3 si F4 aflati in faza de ciroza compensata, precum pacienti cu fibroza F2 asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majora, precum si personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei. In acelasi timp, de tratament vor beneficia 250 de pacienti cu insuficienta renala aflati in dializa, stadiile de fibroza F2, F3 si F4,  50 de pacienti cu transplant hepatic si cei 2.000 de pacienti cu ciroza decompensata, de care am amintit anterior.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum + Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum pentru primele doua grupe de pacienti si cu DCI Ledipasvirum + Sofosbuvirum pentru celelalte doua grupe de pacienti”, se mai mentioneaza in comunicatul CNAS.

Pana acum, in cadrul primului contract cost-volum-rezultat, care a expirat pe 1 noiembrie 2016, un numar de 5.860 de pacienti au beneficiat de tratamentul fara interferon, in sazul acestora terapia avand rezultatele scontate. Suma alocata noilor contracte este de 3,09 miliarde de lei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*