Șapte spitale și două personalități medicale, decorate de Klaus Iohannis

18 aprilie 2018 | 0 comentarii |

Președintele României a apreciat că Centenarul Marii Uniri reprezintă cel mai potrivit prilej pentru a acorda aceste distincții, în semn de apreciere pentru pentru rezultatele obţinute în activitate și perfecţionarea actului medical.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat marți, 17 aprilie, mai multe spitale care împlinesc un număr semnificativ de ani de la înfiinţare și care, în pofida greutăților cu care se confruntă sistemul medical românesc, s-au remarcat prin asistența medicală de calitate oferită pacienților. Cu ocazia ceremoniei de decernare a acestor distincții, președintele a subliniat că anul 2018 reprezintă, pentru români, un moment de mare însemnătate, în care „celebrăm trecutul şi vorbim despre viitor, despre viziune, despre cum va arăta România peste 100 de ani”, dar a vorbit și despre necesitatea luării unor măsuri concrete și rapide pentru rezolvarea problemelor cronice cu care se confruntă sistemul sanitar românesc.

Când vorbim despre viitor, vorbim despre tineri medici, cărora le revine datoria de a duce mai departe numele predecesorilor lor şi reputaţia spitalelor în care s-au format, dar şi despre proiectele şi obiectivele pe care ni le-am asumat în plan extern. Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, medicină personalizată, inovare şi sustenabilitate. Pentru atingerea acestor obiective, este nevoie rapid de măsuri concrete pentru a rezolva problemele cronice ale sistemului sanitar românesc”, a spus şeful statului.

 

Totodată, șeful statului a decorat două personalități medicale care s-au remarcat prin profesionalism, atât în țară cât și în străinătate, declarându-se convins că astfel de medici vor continua schimbarea pe care și-o doresc toți românii în sistemul medical. În discursul său, președintele Iohannis a punctat că atunci când evocăm trecutul „ne gândim la medicii de excepţie care au făcut cunoscut numele ţării noastre peste hotare, la promotori ai unor specialităţi medicale precum urologia sau chirurgia plastică şi reconstructivă, la spitale care le poartă numele în semn de profundă consideraţie şi recunoaştere a meritelor lor. Ne referim, totodată, la spitale care, în pofida greutăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, au reuşit de-a lungul deceniilor de existenţă şi reuşesc şi în continuare, prin devotamentul şi efortul cadrelor medicale şi echipelor de management, să ofere servicii de calitate tuturor românilor”, menționând că modelele de bune practici trebuie recunoscute și valorificate.

Președintele și-a exprimat, totodată, încrederea că este posibil să avem în continuare „spitale în care să pășim cu încredere”, câtă vreme în țară mai sunt „medici de excepţie, cu echipe de management animate de determinare şi abnegaţie, precum cele din care faceţi parte şi dumneavoastră”.

 

Conf. univ. dr. Liliana Pădure

După înmânarea distincțiilor, managerul Centrului Naţional Clinic de Recuperare Psihomotorie pentru Copii „dr. Nicolae Robănescu”, dr. Liliana Pădure i-a mulțumit președintelui, în numele tuturor, pentru onoarea și bucuria pe care le-a făcut-o cea mai importantă instituție a statului din România, prin recunoașterea activității celor șapte spitale și a celor două personalități medicale decorate, în contextul în care se știe că în ultimii ani, spitalele românești „s-au zbătut între existență și desființare”. Dr. Liliana Pădure a afirmat că deși „am trăit ani dificili, în care lipsa banilor, a unei legislaţii adecvate, coerente, a suportului autorităţilor a oscilat, astăzi, ne arătaţi preţuirea dumneavoastră. Pentru spitalul meu, care tratează cei mai năpăstuiţi dintre copii, aceia care îşi poartă neputinţa luni şi ani de zile pe scările lui spre tămăduire, este o dovadă în plus că în România copilul cu nevoi speciale se bucură de respect. Este important pentru părinţi, pentru aparţinători, dar şi pentru noi cadrele medicale să simţim susţinerea dumneavoastră”.

 

În semn de „apreciere pentru întreaga activitate de asistenţă medicală, precum şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical”, preşedintele Klaus Iohannis a decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Spitalul Clinic nr. 1 Căi Ferate Witting din Bucureşti.  Cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer au fost răsplătite Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din Bucureşti şi Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, iar Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost atribuit Spitalului Militar de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” și Centrului Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii „Dr. Nicolae Robănescu” din Bucureşti, precum şi Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vaslui.

Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler a fost conferit prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic, membru de onoare al Academiei Române, iar Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler lui Nicolae Fotin, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

„Sunteţi exemple de profesionalism, responsabilitate, dăruire şi efort continuu în slujba unei cauze nobile, aceea de a avea grijă de sănătatea noastră, a tuturor. Am certitudinea că veţi contribui la acea schimbare a sistemului medical românesc pe care ne-o dorim cu toţii. Vă felicit și vă mulțumesc!, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis medicilor prezenţi la ceremonie, declarându-se bucuros că această recunoaştere are loc în perioada în care se marchează şi Ziua Mondială a Sănătăţii.

 

Galerie foto (sursă Administrația Prezidențială):

 


Adaugati un comentariu


 

*