Sase romance „curajoase”, premiate de Ambasada SUA la Bucuresti

7 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Erika Garnier de la Motivation Romania si medicul Magda Ciobanu s-au numarat printre femeile premiate miercuri seara, de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, in prezenta ambasadorului Hans Klemm.

 

Premiantele "curajoase" si Hans Klemm

Premiantele “curajoase” si Hans Klemm

Departamentul de Stat al SUA a infiintat, in 2007, Premiul „Femei Curajoase din intreaga lume”, pentru a le onora pe femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere in sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumandu-si adesea mari riscuri personale.

Anul acesta, vedeta premiilor acordatede Ambasada SUA la Bucuresti a fost Erika Garnier, de la Fundatia Motivation, nominalizata pentru Premiul „Femei Curajoase din intreaga lume” 2016, alaturi de care alte cinci romance curajoase au fost omagiate pentru „compasiunea, perseverenta si, mai presus de orice, curajul” lor, dupa cum a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, cu prilejul ceremoniei de premiere.

Sunt incantat ca ati putut fi cu totii alaturi de noi pentru a le onora si felicita pe cele sase femei din Romania care intruchipeaza compasiunea, perseverenta si, mai presus de orice, curajul. Desi provin din medii diferite si isi desfasoara activitatea in sectoare diferite ale societatii, aceste femei sunt unite de dorinta de a gasi solutii la unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confrunta Romania. Le suntem recunoscatori pentru eforturile neintrerupte si suntem mandri sa le onoram in aceasta seara”, a spus ambasadorul Klemm, in deschiderea evenimentului. .

 

Erika Garnier, laureata serii

Erika Garnier, laureata serii

Ambasadorul SUA la Bucuresti a tinut sa mentioneze ca desi aceasta receptie se concentreaza asupra celor sase femei curajoase premiate, ea este de fapt dedicata tuturor femeilor din Romania si din intreaga lume. Considerand ca cele mai sigure si mai progresiste tari din intreaga lume, cu cea mai buna situatie economica, sunt cele care promoveaza egalitatea si respectarea drepturilor femeilor, Hans Klemm a tinut un emotionant discurs depre viata si activitatea Erikai Garnier, despre care a spus ca „desi este relativ la inceputul carierei, Erika Garnier are deja calitatile necesare pentru a deveni un lider in domeniul sau si face acest lucru fiind atat trainer motivational, cat si un model pentru altii. Ea a devenit un sustinator neobosit al uneia dintre cele mai marginalizate minoritati din Romania si din intreaga lume: persoanele cu dizabilitati. Din 2011, Erika Garnier lucreaza la Motivation Romania, un respectat ONG care ajuta persoanele cu dificultati de mobilitate sa descopere cum pot deveni mai active in vietile personale, sociale si profesionale.  (…)In octombrie 2015, ea a preluat sarcina de coordonator pentru sport in scaun rulant. In aceasta calitate, ea a avut un rol cheie in succesul programului Sports Envoy al Ambasadei SUA, prin intermediul caruia au venit recent in Romania doi jucatori americani de tenis in scaun rulant, pentru un eveniment motivational. (…) Mai mult, ea a devenit un bun si convingator orator, care mobilizeaza audientele cu mesajul sau ca persoanele cu dizabilitati sunt de fapt, oameni obisnuiti «cu abilitati diferite »”.

Dr. Magda Ciobanu si Ramona Brad

Dr. Magda Ciobanu si Ramona Brad

Ioana Moldovan

Ioana Moldovan

Multumind Departamentului de Stat American „pentru ideea acestui premiu”, Erika Garnier, a spus ca distinctia ofera vizibilitate cauzelor apreciate. „Am crezut ca trebuie sa te antrenezi sa fii curajos. Dar, in urma cu sase ani, m-am trezit intr-o dimineata si nu am mai putut sa imi misc picioarele. Mi-am dat seama ca, de fapt, curajul este un lucru pe care trebuie sa il descoperi in tine”, a marturisit ea. Garnier crede ca misiunea ei este sa ii ajute pe oameni sa uite de dizabilitati si sa isi descopere abilitatile.

Alte doua premii au fost decernate medicului Magda Ciobanu si Ramonei Brad. In urma cu mai multi ani, acestea au sprijinit fondarea grupului ce avea sa se transforme in Coalitia „Romania Respira”, o retea de peste 250 de organizatii care cer interzicerea fumatului in locurile publice. Magda Ciobanu este coordonatoarea Centrului National pentru Renuntare la Fumat al Institutului National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

O alta premianta a fost Ioana Moldovan, fotojurnalist freelancer si fotograf documentarist, a carei cariera se concentreaza asupra consecintelor pe care le au conflictele in vietile oamenilor. De-a lungul anilor, ea a prezentat, printre altele, subiecte internationale precum evolutiile militare si politice din Ucraina, revolutia „Euromaidan” si criza europeana a refugiatilor. Ioana Moldovan a documentat si viata in fostele colonii muncitoresti comuniste, discriminarea romilor, viata varstnicilor Romaniei si egalitatea de gen. Lucrarile sale au aparut in numeroase publicatii internationale.

 

Mirela Valentina Melinte

Mirela Valentina Melinte

Madalina Turza

Madalina Turza

Plutonierul Mirela-Valentina Melinte este primul militar al Fortelor Armate Romane care a participat la o misiune alaturi de un Detasament al Fortelor Speciale ale SUA. Membru al Batalionului S1, plutonier Melinte a participat atat la misiuni de lupta in sprijinul Detasamentului Fortelor Speciale, cat si la misiuni umanitare in sprijinul populatiei locale din Afganistan.

Madalina Turza, premiata si ea de Ambasada SUA, este presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), un important ONG care pledeaza pentru drepturile copiilor cu dizabilitati in Romania, in special pentru accesul egal la educatie, fgica ei fiind diagnosticata cu sindrom Down. Din 2005, cand a incercat sa isi inscrie fiica la gradinita, Madalina Turza a descoperit ca nicio scoala obisnuita nu o accepta pentru ca in sistemul romanesc nu exista educatia incluziva.

In anul 2007, Departamentul de Stat al SUA a infiintat Premiul „Femei Curajoase din intreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere in sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumandu-si adesea mari riscuri personale.

La evenimentul de miercuri au mai fost prezenti, intre altii, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul Educatiei, Adrian Curaj si Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, premiata si ea, anul trecut, pentru „curaj”.

 

Sursa foto Facebook: Ambasada SUA la Bucuresti

 


Adaugati un comentariu


 

*