Scandalul transplanturilor se acutizeaza

28 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii si pacientii il acuza pe ministrul Vlad Voiculescu ca „prin acuzatiile denigratoare aduse Agentiei Nationale de Transplant, pune in pericol pacientii”. Se cere retragerea acuzatiilor si chiar demisia ministrului Sanatatii.

 

Transplant - 2Nicio procedura de transplant nu a mai fost facuta in Romania in ultimele 10 zile, dupa atacurile repetate lansate in spatiul public, de chiar ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, asupra Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si a activitatilor de transplant. Afirmatia apartine prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al ANT care astazi, in cadrul unei dezbateri intre reprezentantii principalelor centre de transplant, asociatiile pacientilor transplantati si conducerea ANT, a precizat ca este „o situatie fara precedent” in ultimii ani, in contextul in care media transplanturilor era de unul la 3 zile, iar acum, de 10 zile, nu s-a mai facut nicio astfel de interventie.

Profesorul Radu Deac a explicat ca, in contextul acestei campanii mediatice denigratoare”, cei care sufera cel mai mult sunt pacientii care ar putea fi salvati in urma unui transplant.  La singurul donator in moarte cerebrala, declarat la Satu-Mare, in cursul zilei de sambata, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat sa-si dea acordul, de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asista. In aceste conditii, dorim sa subliniem ca controlul asupra activitatii de transplant este necesar si erorile trebuie corectate prompt, atunci cand sunt dovedite, dar mediatizarea excesiva a unei situatii neclarificate pana la capat, in lipsa tuturor informatiilor de care avem nevoie, afirmatii uneori denigratoare, calomnioase la adresa unor persoane din activitatea de transplant sunt de natura sa induca panica in randul pacientilor, a celor aflati pe listelede asteptare precum si a pacientilor transplantati, in general”, a spus prof. dr. Radu Deac.

 

Mihai Lucan, Irinel Popescu, Crina Stefanescu

Mihai Lucan, Irinel Popescu, Crina Stefanescu

Presedinta Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, medicul buzoian Crina Stefanescu, a declarat ca pacientii sunt extrem de ingrijorati de afirmatiile ministrului, care nu au facut decat sa descurajeze „atat pacientii aflati pe listele de asteptare cat si potentialii donatori de organe, dupa ce noi, asociatiile pacientilor transplantati, impreuna cu medicii experti in domeniul tansplantului, am facut eforturi foarte mari pentru a ajuta populatia din Romania sa constientizeze importanta donarii si a actului de transplant, in urma carora au fost salvate sute de vieti”.  Ea inasi beneficiara a unui transplant de ficat, Crina Stefanescu spune ca ministrul, fie nu este bine informat, fie a fost dezinformat. „Trebuie stiut ca pentru a se putea realiza un transplant, prioritar nu este locul pacientului pe lista de asteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel incat organul transplantat sa nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o lista de asteptare sa fie nevoit sa astepte multi ani pana cand apare un organ compatibil, dupa cum un alt pacient poate avea norocul sa apara un organ compatibil si sa se poata realiza transplantul dupa cateva luni de la inscrierea pe lista de asteptare”, a mai spus presedinta LIVERTRANS, mentionand ca ea a asteptat 6 ani pana cand s-a gasit un organ compatibil.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Coordonatorul programului de transplant din cadrul Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota, a spus, la randul sau, ca din cauza acestor scandaluri mediatice referitoare la transplant, in Romania nu s-a mai realizat niciun transplant in ultimele 10 zile. El a aratat insa ca ministrul este in eroare camd afirma ca nu se respecta listele de asteptare, pentru ca in cazul in care apare un organ care poate fi transplantat, medicul este cel care decide care pacient va fi transplantat, in functie de compatibilitatea imunologica a acestuia, din aceasta cauza neexistand o ordine pe lista de asteptare.

In momentul in care avem raspunsuri favorabile de la pacienti din mai multe centre privind compatibilitatea, prioritate au centrele regionale, cele din vecinatatea donatorului, cel putin in cazul rinichilor. Echipa de transplant alege primitorul in functie de cine este apt la ora respectiva, ca poate un pacient este compatibil, dar are gripa atunci si nu poate face operatia. Nu exista ordine pe lista de asteptare, ci doar o insiruire de coduri, iar alegerea se face in functie de compatibilitatea imunologica. Consiliul Stiintific este cel care stabileste prioritizarea organelor, specialistii pe fiecare domenii sunt consultati in momentul in care apare un donator si acestia iau decizia care e cea mai buna din punctul lor de vedere”, a explicat dr. Zota.

 

transplant-irinel-popescuProfesorul Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat, la randul sau, ca „Noi am avut o dominanta principala in activitatea de transplant, si anume, aceea de a nu pierde niciun ficat disponibil, de a nu pierde niciun donator disponibil. O dominanta de care trebuie sa se tina cont este rezultatul operatiei de transplant . Bolnavii aflati pe lista de asteptare beneficiaza, toti, de un cod CUIANT si sunt inscrisi in Registrul National de Transplant. Nu exista o prioritate pe lista. Prioritatea este eligibilitatea pacientului aflat pe lista de asteptare si compatibilitatea cu organul disponibil care apare, la un moment dat. De-a lungul timpului, aceasta alocare s-a facut intotdeauna pe criterii strict profesionale, asa ca orice afirmatii calomnioase pe aceasta tema, din punctul meu de vedere, sunt total neavenite”, a spus profesorul Irinel Popescu, considerat „parintele transplantului de ficat din Romania”.

Cat despre Raportul Corpului de control din 2014, care arata ca anumiti medici repartizau organe discretionar, dr. Victor Zota a precizat ca „avea 62 de probleme, in care 60 ale noastre si doua ale Ministerului: toate cele 60 ale noastre au primit raspuns si solutie si s-au rezolvat. Au ramas doua probleme pe care trebuia sa le rezolve Ministerul. La care am inteles ca si Corpul de control de acum a facut referire. Deci, Ministerul Sanatatii nu a rezolvat acele puncte de vedere. Noi avem hartie si am raspuns la toate cele 60 de probleme care au fost ridicate atunci si le-am gasit solutie si le-am rezolvat”, a explicat dr. Zota.

 

Prof. Mihai Lucan - Prof. Irinel Popescu

Prof. Mihai Lucan – Prof. Irinel Popescu

La randul sau, prof. dr. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal de la Cluj-Napoca, a avertizat ca dupa o perioada in care actul donarii incepuse sa fie acceptat, acum se inregistreaza, deja, un recul evident, tot mai multi romani refuzand, in ultimele zile, sa accepte donarea.

Suntem intr-o situatie disperata, pentru ca nu mai avem donatori si tot mai multi se tem sa mai accepte donarea. Ministerul Sanatatii nu a sustinut de-a lungul timpului in mod coerent activitatea noastra. Echipa mea pleaca noaptea, pe ploaie, pe zapada, ca sa recolteze organe. Criteriile care presupun efectuarea transplantului sunt cele medicale, nu cele sociale. Cum sa mai faci transplant fara donatori? De ce suntem noi, doctorii, mai blamabili decat sistemul care ne produce? Daca suntem vinovati, impuscati-ne! Ministerul Sanatatii are din ce in ce mai putini doctori, dar face control, cum poate sa faca asta? M-am intrebat, poate ca se schimba generatiile si nu mai e locul nostru aici. Daca e asa, atunci nu acesta este modul in care ar trebui sa se faca schimbul de generatii, sa se stearga tot ceea ce am facut pana acum. (…) Ma intreb cui ii foloseste ca activitatea de transplant din Romania sa fie oprita, cine e beneficiarul acestui lucru? Cum sa mai faci transplant fara donatori?”, a intrebat, retoric, dr. Mihai Lucan.

La intrebarea unui reporter privind prioritatea VIP-urilor, dr. Victor Zota a spus ca, poate dupa ce se va pensiona si nu va mai fi „legat de niste cutume si de lege o sa spun eu odata ce VIP-uri au murit pe lista asta de transplant! (…) Ca sa vedeti ca partea asta cu VIP-urile, ca sa fiu delicat, e un nonsens”, a tinut sa precizeze medicul.

 

Prof. Radu Deac

Prof. Radu Deac

Profesorul Deac a mai spus ca daca ministrul nu-si retrage afirmatiile acuzatoare la adresa Agentiei Nationale de Transplant si a activitatii de donare/recoltare de organe si transplant in Romania, in general, acest lucru „va atrage dificultati in obtinerea consimtamantului de donare, o scadere a activitatii de transplant si cresterea imediata a mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati. Cei care doresc sa continue aceasta campanie denigratoare trebuie sa-si asume responsabilitatea in primul rand in fata pacientilor”

Este regretabil ca domnul ministru al Sanatatii a facut afirmatii care trezesc suspiciuni asupra intregului proces de transplant din Romania si care pot pune in pericol intreaga activitate, cu consecinte extrem de grave asupra pacientilor a caror ultima speranta este sa primeasca un organ salvator.  Poate nu stie ca activitatea de transplant de la noi din tara a fost apreciata, in ultimii ani, chiar de catre Agentia Europeana de Transplant, atat pentru numarul tot mai crescut de operatii cat si pentru calitatea acestor interventii. Iar dovada suntem noi, pacientii, care traim si ducem acum o viata normala. Inainte de a face astfel de afirmatii poate ar fi tebuit sa ne intrebe si pe noi, cei care am beneficiat de transplant”, au insistat dr. Crina Stefanescu, presedintele Asociatiei Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS, respectiv Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii a anuntat, sambata, ca verificarile Corpului de Control la Agentia Nationala de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli „grave”, echipa de control constatand ca procedurile si criteriile de transplant nu exista.

Nu exista o lista de asteptare la nivel national pentru fiecare organ. Pacientii de pe listele de astepare nu beneficiza intotdeauna de sanse reale. Nu exista proceduri clare pentru contactarea pacientilor beneficiari. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, in cadrul conferintei de presa organizata sambata, la Ministerul Sanatatii. Acesta a dat, chiar, exemplul unui centru de transplant unde s-au facut 120 de transplanturi intr-un an, iar mai mult de jumatate dintre pacientii beneficiari au fost inscrisi pe liste in acelasi an. Acestia au beneficiat de transplant, desi pe lista de asteptare existau pacienti inscrisi din anul 2005. Vlad Voiculescu a anuntat ca a sesizat organele abilitate in acest caz.

 

Danil Tulugea Gheorghe Tache

Danil Tulugea, Gheorghe Tache

Pacientii transplantati sustin insa ca ei traiesc tocmai datorita acestui Program de Transplant, a specialistilor care fac eforturi extraordinare si a familiilor donatoare. „Daca cineva venea anul trecut, de Craciun, sa vada cei 20 de copii transplantati carora le-am facut un bradut si le-am dus mici cadouri, cat de mult s-au bucurat, ar fi inteles ca nu erau nici vedete, nici personalitati care ar fi putut beneficia de anumite favoruri. Rugam, de aceea, Ministerul Sanatatii si pe domnul ministru Vlad Voiculescu sa revina cu clarificari referitoare la afirmatiile facute in ultima saptamana, astfel incat potentialii donatori sa isi poata recapata increderea. Noi vom face tot ceea ce este necesar pentru ca sperantele pacientilor care asteapta un organ salvator sa nu fie spulberate”, a mai spus dr. Stefanescu.  

Totodata, Danil Tulugea, beneficiar al unui transplant hepatic, jurist de profesie, a precizat ca se gandeste sa-i faca o plangere penala ministrului Voiculescu, cerandu-i  demisia. Acesta considera ca „daca domnia sa isi retrage acuzatiile aduse programelor nationale de transplant si demisioneaza in timpul cel mai scurt, incepem sa intram din nou in normalitate”.

Potrivit ANT, primele prelevari de la donatori aflati in moarte cerebrala s-au efectuat in Romania in 1997, iar in ultimii ani s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid si medulare si la peste 400 transplanturi de tesuturi si celule pe an. De asemenea, de la o mortalitate de 30% s-a ajuns la 11% in ultimii ani.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*