Scapa de efectul neplacut al intepaturilor de tantari!

Uleiurile esentiale, otetul, mierea de albine, busuiocul sau coaja de banana sunt cateva remedii la indemana care te pot scapa de senzatiile neplacute provocate de micii „vampiri” .

 

Iti place sa iesi in natura, dar este bine sa stii ca si tantarilor le plac zonele calde si umede. Aceste insecte se numara printre cele mai neplacute creaturi, reusind sa streseze pe toata lumea cu intepaturile lor. Exista mai mult de 3.000 de specii de tantari in toata lumea…

In cazul in care tantarii te-au muscat in ciuda masurilor de prevenire si cu tot repelentul pe care ti la-i aplicat, este bine sa stii ce sa faci pentru a scapa de mancarimea si senzatiile neplacute ale bubitelor rezultate. Natura, ca de obicei, este mai inteleapta decat omul si ne ofera remedii dintre cele mai eficiente. Iata cateva dintre ele:

 

Uleiurile esentiale: cel din arbore de ceai este printre cele mai eficiente, actionand ca antiinflamator si combatand astfel mancarimea, umflaturile si durerea. Are si proprietati antibacteriene si antivirale, asa ca este bine sa-l ai la indemana, pentru a-l aplica pe „blandutele” rezultate in urma intepaturilor. Si uleiul de levantica este bun pentru a-ti reda linistea si a te scapa de mancarimi.

 

Sucul de lamaie sau lime aplicat direct pe muscatura este extgrem de util in urma intepaturilor de tantari. Se poate folosi si coaja de lime si/sau lamaie; trebuie doar sa freci muscatura cu o bucata de coaja. Se recomanda totusi, folosirea sucului de lamaie, deoarece, acesta impiedica infectarea ranii, care se poate produce datorita scarpinatului.

 

Otetul: acest element extrem de versatil este bun si pentru calmarea intepaturilor de tantari, datorita aciditatii sale. Pune cateva picaturi de otet natural de 9 grade intr-o cana cu apa rece, dupa care aplica pe zona afectata, cu un tampon de bumbac, solutia rezultata. Vei avea pentru un timp un miros intepator, dar vei scapa de senzatiile extrem de neplacute.

 

Mierea de albine, pe langa multiplele calitati in favoarea intaririi imunitatii organismului, are si proprietati antiinflamatoare si antibacteriene,  care te vor ajuta si in cazul in care micii „vampiri” nu te-au crutat. Aplicand cate o picatura pe locurile afectate, are efecte miraculoase. Ai grija, insa, poate atrage mustele, daca te afli intr-un loc in care exista acesti musafiri neplacuti…

 

Pliculetele de ceai: la fel cum ajuta la ameliorarea aspectului ochilor obositi, reducand inflamatia, acestea actioneaza in acelasi fel si cu bubitele cauzate de tantari. Ceaiul verde are multe ingrediente potrivite pentru combaterea efectelor intepaturilor de tantari, daca il aplici cu un tampon, pe zona afectata.

 

Bicarbonatul de sodiu: compozitia sa usor alcalina neutralizeaza pH-ul pielii si previne inflamatia de la suprafata epidermei. Dizolvand trei lingurite de praf in putina apa calduta, poti aplica pe piele pasta obtinuta, dupa se amesteca bine. Stai nemiscat cel putin 15 minute, pentru a-i permite pastei sa se usuce. Va opri mancarimile instantaneu, dar va vindeca si intepaturile, indepartand toate toxinele. Incearca sa lasi pasta sa actioneze cat mai mult timp cu putinta, chiar  pana cand se duce de la sine. Aceasta pasta functioneaza bine si pe alt tip de intepaturi.

 

Busuiocul este una dintre plantele cu cele mai renumite proprietati antiimflamatoare si antivirale, de aceea este folosit din mosi-stramosi pentru a combate raceala. Aceasta planta parfumata contine camfor si timol, doi compusi care te ajuta sa combati mancarimea. Pune fie cateva frunze crude, zdrobite in prealabil, pe locul afectat, sau in lipsa lor foloseste ulei esential de busuioc si vei vedea cu ochii cum dispare efectul intepatuilor de tantari…

 

Aloe Vera este un alt remediu excelent pentru muscaturile de tantari (si nu numai). Nu doar ca ajuta la ameliorarea senzatiei de mancarime si la retragerea umflaturii cauzata de muscatura, dar ajuta si la vindecarea ranii, avand proprietati antiimflamatoare, antiseptice si cicatrizante. Poti folosi gelul proaspat, direct de la planta, sau suc de aloe organic.

 

Coaja de banana: de obicei este aruncata la gunoi, dupa ce mancam miezul , dar ea are, se pare, proprietati calmante si antiimoflamatoare. Desi studiile nu sunt extrem de clare in acest sens, se spune ca aceste coji de banana, puse pe locurile afectate, ajuta la drenarea lichidului din bubite si previn mancarimea. Merita incercat!

 

Lapte si apa: combinand in mod egal cantitati din aceste ingrediente si aplicandu-le pe zona iritata, efectul pozitiv este garantat. Aceeasi combinatie este la fel de buna si in cazul arsurilor provocate de soare, pe care le poti capata cu usurinta acum, cand temperaturile au crescut, iar dorinta de a face plaja este fireasca pentru oricine.

 

De retinut: De obicei, muscaturile de tantar nu-ti pun sanatatea in pericol, sunt doar extrem de deranjante. Se poate ajunge insa la situatii delicate, cand este neaparat necesar sa apelezi la medic. Daca tantarul reuseste sa te intepe in limba, aceasta se poate umfla extrem de tare si nu vei mai putea respira. Poti avea si reactie alergica la aceste intepaturi. Daca ai dificultati la inghitit sau respirat, e necesar sa apelezi la serviciile de urgenta pentru ca ar putea fi vorba de o reactie alergica severa.

Si intepatura la nivelul globilor oculari poate provoca infectii, unele chiar severe. Este de aceea, de preferat sa mergi la spital!…


Adaugati un comentariu


 

*