Scapat de motiune dar cu sabia lui Tudose deasupra capului, Bodog face promisiuni sindicalistilor de la Ambulanta

11 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii a scapat de motiunea simpla initiata de deputatii  PNL, USR si PMP, dar abia maine va sti daca primul ministru il va mai dori in echipa. Intre timp le promite protestatarilor ca vor primi ambulante noi si nu li se vor diminua salariile.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, trece in aceste zile printr-un test major de rezistenta. A fost acuzat din nou ca si-a plagist lucrarea de doctorat, supus unei motiuni simple de catre deputatii opozitiei, de cateva zile sta cu sabia demiterii deasupra capului, in contextul in care primul ministru Mihai Tudose si-a exprimat de mai multe ori nemultumirea fata de prestatia sa, iar zilele acestea a spus ferm ca ministrii cu probleme penale si cei cu performanta slaba trebuie sa paraseasca guvernul.

Pe langa toate acestea trebuie sa mai faca fata si presiunilor sindicatelor din Sanatate, care ameninta cu proteste care pot ajunge pana la greva generala daca nu le vor fi solutionate revendicarile. Saptamana trecuta, in urma unei prime runde de discutii avute cu reprezentantii Guvernului, sindicalistii de la Ambulanta anuntasera ca amana actiunea de protest programata pentru 11 octombrie, dar au revenit asupra deciziei. Asa ca astazi, cateva sute de sindicalisti au pichetat ale sediile Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, au continuat cu un mars catre Ministerul de Finante si au continuat pichetarea.

 

In timp ce sindicalistii protestau in strada, in Camera Deputatilor era dezbatuta motiunea simpla initiata de PNL, USR si PMP, intitulata „PSD dauneaza grav sanatatii”. Semnatarii motiunii ii cereau premierului Mihai Tudose sa il demita pe ministrul Sanatatii, invocand criza vaccinurilor, „birocratia care sufoca Romania si ia din banii pacientilor”, nefinalizarea constructiei de spitale si promisiunile mincinoase referitoare la salariile din sistem, comparabile cu cele ale medicilor din celalalte tari UE. Deja vizat de o eventuala remaniere, ministrul Bodog a participat la dezbaterea motiunii, recunoscand in plenul camerei ca nu este un ministru perfect, insa este medic si, in aceasta calitate, stie cu certitudine care sunt „ranile” sistemului. „Daca fiecare ministru al Sanatatii, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un singur pas catre interesul pacientilor, astazi am fi fost departe”, a mai declarat ministrul Sanatatii, in fata deputatilor.

 

Motiunea a fost respinsa in final, dupa cum era de asteptat, avand in vedere majoritatea parlamentara, iar ministrul Bodog ramane inca pe functie, cel putin pana maine, cand in conducere PSD se vor decide remanierile solicitate de premierul Tudose care a amenintat ca daca nu se va tine cont de dorinta sa isi va da el demisia.

Motiunea de astazi a avuty 97 de voturi pentru, 149 impotriva si 19 abtineri, iar la finalul votului, Liviu Dragnea a declarat, mai in gluma – mai in serios, ca a votat in favoarea motiunii. Desi a mentionat ca a facut acest lucru din greseala, nu este exclus ca in acest fel sa-l fi avertizat pe ministru ca desi a scapat de sabia opozitiei nu va putea scapa si de cea a propriului partid.

Din plenul Camerei Deputatilor, Florian Bodog s-a intors la minister, unde sindicalistii de la Ambulanta incepusera protestul. A stat de vorba cu ei si le-a dat asigurari ca nu li se vor diminua salariile incepand de anul viitor, iar in curand, parcul auto al Serviciilor de Ambulanta Judetene va fi completat cu autospeciale noi, procedurile de achizitie fiind pe ultima suta de metri.

 

Gheorghe Chis, presedintele Federatiei Nationale Ambulanta, a declarat la randul sau ca este „prima data cand iesim propriu-zis in strada, pentru a avea o discutie cu ministerele pe cele trei-patru puncte puse in discutie. Punctul patru este cel cu transferul contributiilor. Este vorba si de problemele salariale privind aplicarea legii 153 – un lucru pe care nu il putem accepta. Vorbim si de achizitia de ambulante, de blocajul asta din cauza caruia de doi ani de zile nu se reuseste incheierea contractului-cadru pentru a se demara procedura de achizitie de ambulante, iar starea ambulantelor pe care le avem este critica. Binenteles, vorbim si despre lipsa de personal, cerem suplimentarea posturilor de pe ambulanta”.

Protestele de la Ambulanta au fost declansate pe 28 septembrie, limitandu-se doar la actiuni care au avut loc la sediile serviciilor judetene, pentru ca, incepand cu 5 octombrie, sa se treaca la o noua etapa. Pe ambulante au fost lipite afise cu inscriptia „Protest national”, iar sindicalistii au inceput sa poarte banderole albe, pentru ca astazi sa recurga si la proteste de strada, fiind decisi sa ajunga si la greva generala, in caz ca nu le vor fi aprobate solicitarile.

 


Adaugati un comentariu


 

*