Scoala de Vara a pacientilor cronici isi deschide portile

Beneficiari vor fi aproximativ 100 de pacienti din Romania, Bosnia Hertegovina, Republica Moldova si Croatia, iar ministrul Florian Bodog este invitat de onoare al conferintei care va deschide evenimentul.

 

O initiativa din 2014 a Asociatiei Transplantatilor din Romania a devenit deja o traditie, venind an de an in ajutorul a zeci de pacienti cronici care au suferit un transplant sau urmeaza sa fie supusi unei astfel de interventii. Scoala de Vara a pacientilor cronici, care anul acesta a ajuns la cea de-a patra editie consecutiva, a capatat deja caracter international, intrucat nu se mai adreseaza doar pacientilor din Romania.

Anul acesta, Scoala de Vara isi va deschide portile vineri, 25 august, in statiunea Saturn, iar cursanti vor fi aproximativ 100 de pacienti din Romania, Republica Moldova, Croatia si Bosnia Hertegovina.

La Conferinta de presa orgaizata in deschiderea evenimentului vor fi prezenti, pe langa organizatori si pacienti, preprezentanti ai partenerilor locali (Primaria Municipiului Mangalia, Liceul Calatis), reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si reprezentanti ai altor organizatiilor de pacienti. Inviat de onoare este ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Timp de o saptamana, transplantatii prezenti la Scoala de Vara vor paricipa la cursuri de nutritie, psihologie, vor face exercitii pentru mentinerea formei fizice si vor socializa, invatand astfel unii de la altii care sunt rigorile regimului de viata pre si post transplant.

 

In momentul in care au demarat acest proiect, organizatorii si-au propus educarea pacientilor pre si post trtansplant, in scopul dezvoltarii capacitatilor de auto-management a starii de pacient cronic cu insuficienta functionala de organ vital.

Initiativa a fost generata de criza de medici din sistemul medical romanesc, la momentul respectiv cat si in prezent, numarul specialistilor care sa asigure monitorizarea pacientilor post transplant fiind doarte mic. Prin urmare, se sinte nevoia unei autoeducari a pacientului transplantat, si astfel s-a nascut ideea organizarii acestei scoli de vara, in cadrul careia pacientii primesc informatii si sfaturi utile.

La momentul actual, medicii implicati in activitatea de transplant sunt nevoiti sa se ocupe atat de pacientii aflati pe listele de asteptare, cat si de cei internati in centrele specializate, unde urmeaza sa fie supusi unui transplant sau tocmai au suferit o astfel de interventie.

 

Gheorghe Tache

In conditiile in care numarul specialistilor este unul redus iar timpul pe care il au la dispozitie este limitat monitorizarea post transplant nu mai constituie in multe situatii o prioritate, iar Scoala de Vara vine in sprijinul acestor pacienti, cu informati variate din domeniul medical, informatii referitoare la nutritie, sprijin psihologic si posibilitatea de a face schimb de experienta cu alti pacienti aflat in in situatii similare.

Pana pe 31 august, in cadrul Scolii de Vara de la Saturn vor avea loc ateliere de lucru, sesiuni de consiliere individuala si de grup pe domenii diferite, activitati de socializare precum si deiferite concursuri tematice.

In acelasi timp, pacientii cronici vor deprinde principii ale unei alimentatii adecvate nevoilor generate de boala, vor invata cum sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, li se vor prezenta modalitati de comunicare cu medicul, si vor fi sfatuiti sa nu se teama de miscare, sa descopere motivatii pentru a merge inainte, vor fi invatati sa acorde primul ajutor si alte lucruri necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului cronic”, asa cum a explicat presedintele ATR, Gheorghe Tache, mentionand ca nu vor lipsi nici momentele culturale si nici alte surprize.

 


Adaugati un comentariu


 

*