Screening gratuit pentru romanii cu risc de afectiuni cronice renale, de Ziua Mondiala a Rinichiului

10 martie 2014 | 0 comentarii |

Totodata asistentii medicali din cabinetele medicilor de familie sau specialisti sunt asteptati la un curs avand ca tematica afectiunile renale. Screeningul se va desfasura, in perioada 12-14 martie, in unitatile IHS din Bucuresti.

 

Joi, 13 martie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Rinichiului, eveniment lansat in 2006, la initiativa comuna a Societatii Internationale de Nefrologie si a Federatiei Internationale a Fundatiilor Rinichiului. Evenimentul are o semnificatie deosebita pentru pacientii cu boli de rinichi din intreaga lume si isi propune sa aduca bolile rinichiului in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor, transmitand totodata mesajul ca, desi frecvente si periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient daca sunt descoperite din timp. Anul acesta, de marcarea acestei zile si transmiterea acestui mesaj se va ocupa in mod special reteaua de centre de nefrologie si dializa IHS, impreuna cu IHS Medical School, care vor organiza in perioada 12-14 martie o serie de activitati destinate atat medicilor specialisti din domeniu, cat si asistentilor dar mai ales persoanelor predispuse la afectiuni renale. Astfel, medicii specialisti dar si cei de familie sunt invitati la un simpozion cu tema „Boala cronica de rinichi – o piesa cu mai multe roluri”, in timp ce asistentii din cabinetele acestora pot participa la un curs de specialitate, axat pe problema afectiunilor renale.

Campania de depistare a riscului de boli renale se va desfasura, in aceste zile, numai in Bucuresti, centrele IHS din tara urmand sa desfasoare la randul lor astfel de actiuni la o data care va fi comunicata ulterior.

 

ihsEvenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului se vor adresa in egala masura si publicului larg, cu precadere persoanelor predispuse la afectiuni cronice renale. Acestea vor putea beneficia in perioada sus-amintita de screening gratuit in centrele IHS, avand astfel sansa de a-si depista din timp o eventuala afectiune de acest gen, tratamentul fiind in aceste conditii mult mai eficient decat in fazele avansate ale bolii, cand se poate ajunge si la dializa. In Bucuresti, chiar si pacientii centrelor de dializa Sf. Ioan, Fundeni si Sf. Pantelimon se vor implica in actiunile organizate cu ocazia acestui eveniment, impartind in data de 13 martie, materiale informative referitoare la bolile de rinichi, impreuna cu personalul din cadrul centrelor respective. Actiunea se va desfasura in zonele intens circulate, in acest mod dorindu-se sa se traga un semnal de alarma in privinta incidentei crescute a acestor afectiuni.

 

Inaugurare IHS _1200IHS a fost infiintat in 2004, fiind rezultatul parteneriatului intre SofMedica Romania si Baxter SUA, doua companii cu o buna traditie in domeniul dializei. In prezent, reteaua detine 13 centre de dializa si nefrologie, printre care se numara si cel inaugurat la Buzau in luna mai a anului trecut. Cele 13 centre sunt deservite de 500 de specialisti, de serviciile carora beneficiaza 1.500 de pacienti.

Boala cronica de rinichi se manifesta initial prin pierdere de proteine/albumina prin urina si, ulterior, prin reducerea progresiva a functiei renale. Ca manifestari, acestea sunt putin evidente la debut, dar devin invalidante in stadii avansate, pentru mentinerea in viata a bolnavilor, fiind necesara dializa sau transplantul renal, care sunt extrem de costisitoare. Datele statistice la nivel mondial, valabile inclusiv pentru Romania, arata ca o persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi, ceea ce inseamna ca aproximativ doua milioane de persoane sunt afectate de boala în Romania. Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializa sau transplant renal. Bolile de rinichi sunt strans corelate cu alte afectiuni, cum sunt cele cardiovasculare, ceea ce creste in si mai mare masura costurile legate de ingrijirea pacientului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*