Scurt-metrajele si documentarele cu care se vor delecta la Buzau cinefilii amatori de terapie prin cultura

25 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Juriul festivalului Buzz CEE a desemnat, zilele trecute, productiile care vor participa in concurs la cele doua sectiuni, in cadrul evenimentului care va avea loc la inceputul lunii viitoare.

 

festival de film (1)Dupa desemnarea celor 6 filme de lung metraj care vor rula in cadrul festivalului international de film Buzz CEE, care va avea loc la Buzau in perioada 4-8 mai, juriul format din specialisti a ales si productiile din categoria scurt-metraj si documentar, care vor fi inscrise in concurs in cadrul evenimentului. Astfel, la acest moment, lista productiilor cinematografice care vor rula in salile de la Cinema Dacia 3D,  teatrul George Ciprian si Sala Mare a Consiliului Judetean este completa, iar organizatorii se vor concentra pe celelalte aspecte care tin de buna desfasurare a festivalului.

Evenimentul va fi organizat in premiera la Buzau de asociatia CulturALL, in parteneriat cu Consiliul Judetean, Primaria si Consiliul Local Buzau, propunandu-le atat cinefililor buzoieni cat si celor din intreaga tara, un adevarat maraton cinematografic ce va include circa 30 de productii, de lung si scurt metraj, precum si documentare, selectate din aproape 1.000 de pelicule care au fost trimise pe adresa organizatorilor. Cele mai bune productii trimise au fost selectate de un juriu format din specialisti, iar in perioada festivalului vor rula pe ecranele buzoiene, urmand ca la finalul evenimentului sa fie desemnati castigatorii fiecarei sectiuni.

Celor 6 filme de lung metraj care vor rula in cadrul evenimentului li s-au adaugat 10 documentare si 19 scurt-metraje din 18 tari din Europa Centrala si de Sud-Est, care vor concura pentru torfeul festivalului.

 

Steluta Duta

Steluta Duta

Cele 10 documentare care vor concura pentru trofeul Real BUZZ au fost alese din peste 400 de productii inscrise, iar prin intermediul lor se va face o incursiune in cea mai agitata zona a  Europei de-a lungul istoriei. Cu un titlu mai mult decat sugestiv, The Ukrainians spune povestea armatei ucrainiene, formata in mare parte din voluntari, din perioada recentului conflict cu Rusia, Hot Men Cold Dictatorships, introduce publicul in viata minoritatilor sexuale din Ungaria comunista, iar The Children of Peace reaminteste ororile si  prezinta urmarile razboiului din Bosnia.

Nu lipsesc nici documentarele autohtone, acestea fiind reprezentate de Robotelul de Aur, un film puternic si fermecator despre viata sportivei buzoiene Steluta Duta, multipla campioana la box, My Film Years, o abordare emotionala a progresului tehnologiei reflectat in viata unui cuplu cu cariere in domeniul imaginii si Dincolo, o privire rece si lucida in viata persoanelor cu handicap dintr-un centru de zi.

Peace and Quiet In The Aquarium, Undune, Neighbours si The frosty fog creeps over Tungus-river completeaza competitia de documentar a Buzz CEE.

 

filmIn competitia de scurt-metraj se regasesc 19 filme care apartin unor genuri variate si exotice, cum ar fi horror-ul macedonean Singur acasa si In atas, un thriller psihologic din Republica Moldova, SF-ul letonian Idealul, sau filme de dragoste din Bulgaria si Rusia.

Romania este reprezentata in competitia de scurt-metraj de Dispozitiv 0068, o comedie neagra camuflata in thriller, care nu face rabat nici la umor, nici la drama, si De sfestanie, un film despre dragoste si despre cum un amor bazat pe minciuni sfarseste prin a se impotmoli in ele.

Nici comediile savuroase nu lipsesc din competitia Buzz CEE, varietatea lor evidentiind diversitatea culturilor din Centrul si Estul Europei. Vom avea astfel umor turcesc in Unchiul, care pare mai mult haz de necaz, umor nostalgic rusesc in Gorbatov si umor suprarealist din Cehia in Bulele nu mint,  in timp ce grecii fac haz de hoti in Lacatusul, iar Cipru livreaza umor clasic si macabru in 5 Ways 2 Die.

Juriul competitiei de scurt-metraj este format din regizoarea si scenarista Iulia Rugina, monteurul Eugen Kelemen, producatorul Dan Burlac si criticul si jurnalistul de film Emanuel Lazarescu, in timp ce la sectiunea de documentar vor juriza Alex Shiriaieff, regizor, producator, reprezentant Baltic 2 Black Sea Docs, Claudiu Mitcu, regizor si producator roman, George Kalomenopoulos producator din Grecia si Aurelian Nica, producator roman.

 


Adaugati un comentariu


 

*