Scutirea medicilor de impozitul pe venit, considerata un „mar otravit”

16 august 2017 | 0 comentarii |

Doctorii considera ca aceasta masura fiscala, care ar trebui sa se aplice de la 1 ianuarie 2018, nu va rezolva deficitul de medici din Romania si va genera  disensiuni intre categoriile socioprofesionale.

 

Prin modificarea Codului Fiscal, Executivul pregateste, potrivit proiectului de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor, o serie de reglementari, intre care cele mai discutate sunt cresterea accizelor la carburanti si scutirea medicilor de impozitul pe venit incepand cu prima zi a anului viitor.

Gandita de Executiv ca o masura prin care sa fie determinati medicii tineri sa nu mai plece a lucreze in strainatate, se pare ca nu s-a reusit decat sa se starneasca animozitatile si sa fie reclamate arbitrariul si discriminarile de pe piata muncii. Proiectul defineste beneficiarii scutirii ca fiind „persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor precum si din activitati independente din exercitarea profesiei de medic”. Asadar, nu se face referire si la personalul mediu medical sau la personalul auxiliar. In plus, scaderea si eliminarea contributiilor care ar trebui achitate de anumite categorii socioprofesionale determina cresterea presiunii puse pe alte categorii, la plata taxelor si impozitelor.

In prezent sunt scutite de impozitul pe venit, persoanele fizice cu handicap grav permanent, persoanele care creaza programe software si cerctetatorii care lucreaza pe partea aplicativa sau tehnologica. Potrivit notei de fundamentare, scutirea este justificata de faptul ca a fost promisa prin programul de guvernare pe perioada 2017-2020.

 

Dr. Bogdan Tanase

Chiar si medicii, desi ar avea toate motivele sa fie multumiti, considera ca o astfel de masura ar putea fi, in realitate, doar „un mar otravit”, altele fiind deciziile care ar trebui luate pentru revitalizarea sistemului medical. Despre felul cum vad medicii aceasta masura a Executivului a vorbit, pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Bogdan Tanase, medic primar chirurgie generala – Institutul Oncologic Bucuresti „Prof. Al. Trestioreanu”, presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Medicul spune ca „aparent este o masura buna, care ar duce la cresterea veniturilor medicilor. In realitate, la fel de repede si pe neasteptate cum a fost data, din varful pixului, peste sase luni ar putea fi schimbata. Nu avem nicio garantie ca aceasta promisiune a Guvernului ar putea fi de lunga durata si ar rezolva o parte dintre problemele personalului medical. Totodata, nu putem sa nu remarcam ca aplicarea unei astfel de masuri ii va favoriza pe cei care au deja venituri consistente, oar acestia nu sunt cei care vor sa plece din tara. Daca s-ar fi vrut, cu adevarat, sa se creeze conditii pentru ca medicii tineri sa ramana sa lucreze in sistemul sanitar public, in primul rand s-ar fi plecat de la o alta grila de salarizare. In al doilea rand ar fi trebuit gandia o strategie, pe termen mediu si lung, de dezvoltare si modernizare a intregului sistem medical, bazata de valoare si performanta. Nu trebuie scapat din vedere ca dotarea unitatilor medicale si conditiile de crestere profesionala sunt doua conditii esentiale la care aspira orice tanar medic, asa ca o astfel de decizie nu va opri exodul si cu atat mai putin va aduce medicii plecati in strainatate, inapoi, acasa. Vedem foarte bine ca cei care s-au intors in tara profeseaza in spitale private, unde li se asigura conditii de practica medicala de performanta si recompensa profesionala si financiara pe masura”,a explicat dr. Bogdan Tanase.

 

Dr. Marian Stamate

Dr. Marian Stamate, vicepresedintele sindicatului medicilor Promedica, sustine opinia colegului sau, dar vine cu completari, pe care le expune cu precizia bisturiului cu care isi trateaza pacientii. Medicul a explicat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca „eliminarea impozitului nu va stopa exodul (care are cauze multiple si complexe) si nici nu va creste performanta serviciilor medicale in sistemul public de sanatate. Va reusi, insa, sa creeze animozitati intre diverse paliere ale sistemului medical (poate asta se doreste?) si va crea o umbra de fum mediatic care sa distraga atentia de la adevaratele probleme sociale si profesionale ale medicilor si ale societatii, in general”.

Dr. Stamate considera ca pentru ca sistemul medical sa intre in normalitate ar trebui facute foarte multe lucruri. „Sa o luam cu inceputul, cu esenta: cetatenii vin la spital pentru ca acolo gasesc doctori… nu alte categorii profesionale. Pacientii nu vin la spital / nu sunt adusi de ambulante (private sau de stat) pentru personalul TESA, ci pentru a fi tratati. Ei pleaca operati sau insanatositi doar pentru ca acolo sunt doctori. Tot restul personalului medical sau ne-medical este angajat in spitale pentru ca acolo luceraza doctorii, pe ale caror servicii decontate de catre CNAS vin banii. Un spital fara doctori este un non-sens”, sustine medicul, care considera ca, la ora actuala, atat la nivelul marilor sindicate cat si la nivel politic, doctorii sunt tinuti „cat mai departe de orice negocieri”, iar „Acest lucru trebuie sa se schimbe!”.

 

Dr. Adrian Vaduva

La randul sau, dr. Adrian Vaduva, medic primar obstetrica-ginecologie – Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, presedinte al Comisiei de medici din cadrul Federatiei Sanitas, atrage atentia asupra anomaliilor ce ar putea fi generate de scutirea medicilor de plata impozitului pe venit. Medicul sustine ca initiativa guvernamentala de a scuti medicii de plata impozitului pe venit, alaturi de persoanele cu handicap grav sau accentuat, de angajatii din IT care creaza programe pentru calculator si de cei care lucreaza in echipele proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare „nu este o decizie fericita!

Dr. Vaduva arata ca cei mai multi doctori isi doresc o retribuire corecta a muncii lor, conditii normale de lucru in spitale, acces la aparatura medicala performanta si un mediu profesional stimulativ si spune ca „acestea nu pot fi compensate de un venit suplimentar, obtinut in urma scutirii de impozit! In al doilea rand, o astfel de facilitate fiscala acordata unei singure categorii profesionale din intregul sistem de sanatate, nu face decat sa starneasca animozitati intre medici si ceilalti angajati”.

Medicul reaminteste ca actul medical se defasoara in echipe interdisciplinare, care se construiesc si se consolideaza in timp, iar o masura de acest fel ar fi exact „marul otravit” care ar putea duce la „disensiuni create artificial si nemeritat”. In contextul dat, considera ca „o stare de normalitate ar fi aceea in care Executivul ar aprecia intregul sistem medical public romanesc, ca o prioritate reala. Favorizarea unei categorii profesionale, in dauna celorlalte, nu este decat o falsa solutie, care nu va avea rezultatul scontat: cei plecati in afara tarii nu se vor intoarce, medicii vor fi priviti ca niste profitori ai sistemului, iar cei ramasi in tara, ca si viitorii absolventi de medicina, vor continua sa priveasca emigrarea ca pe o alternativa atragatoare la ceea ce se intampla, in prezent, in Sanatatea din Romania!”, explica dr. Adrian Vaduva.

 

Pentru ca sistemul medical romanesc sa poata intra in normalitate, dr. Marian Stamate propune chiar un decalog. Potrivit acestuia, in Romania, ca si in tarile dezvoltate/civilizate, pentru ca pacientul – beneficiarul final sa aiba parte de ingrijiri medicale de calitate, este nevoie de medici care sa fie:

1) foarte bine platiti (venituri din care sa isi poata plati, fara probleme, orice impozite in rand cu toti cetatenii tarii si cu toate astea sa aiba venituri NETE pe masura valorii profesiei pentru societate in ansanblu si pentru fiecare cetatean in parte);

2) doctori foarte bine antrenati pe tratamente moderne, tehnici chirurgicale actuale si dotati cu echipamente moderne;

3) introducerea cu orice pret (pentru ca altminteri pretul platit este incomensurabil) a meritocratiei profesionale in medicina romaneasca;

4) scoaterea Ministerului Santatatii de sub conducerea Ministerului Invatamintului;

5) instaurarea controalelor periodice psihologice/psihiatrice in sistemul sanitar;

6) prevenirea burn-out syndrome, care duce la adevarate drame nu doar in randul personalului medical, ci si in randul pacientilor, care devin victime;

7) alinierea nomenclatorului de specialitati medico-chirurgicale cu cele din tarile UE;

8)alinierea curiculei de pregatire a specialistilor cu cele din UE;

9) crearea unui sistem complet nou si eficient de pregatire a tinerilor rezidenti-specialisti, prin crearea posibilitatii de feedback despre formatori; alcatuirea de logbook de curicula pentru fiecare rezident in parte in mod electronic si transparent; motivarea financiara a formatorilor de rezidenti asa cum se intampla actualmente doar in sistemul de urgenta (discriminare); selectia formatorilor dupa criterii de eficienta si competenta profesionala si didcatica si eliminarea prevederilor abuzive prezente conform carora doar centrele universitare pot face asta – prevedere care scoate 70% rebuturi educationale in timp ce spitale judetene cu medici care ar putea fi formatori foarte buni nu pot forma specialisti, desi au conditii pentru asta;

10) modificarea Legii Dialogului Social prin care medicii sa poata avea reprezentativitate sindicala pe grup profesional, fara a fi siliti sa se alieze cu formatiuni sindicale de orice alta natura, pentru a ajunge la numere per federatii sau carteluri astfel incat sa poata participa UNEORI la negocieri privind statutul lor si salarizarea, etc.

 

Potrivit unui sondaj al Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, 57% dintre medici prefera inlocuirea scutirii de impozitul pe venit a medicilor cu acordarea tuturor drepturile salariale, in timp ce alti 28% considera ca de aceasta scutire ar trebui sa beneficieze si alte categorii de salariati.

Doar 15% dintre medici cred ca de masura scutirii de impozit ar trebui sa beneficieze doar doctorii. Numai cca. 44% dintre medici considera ca scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor. 32% dintre acestia cred ca este necesara, totusi, inlocuirea lor cu o salarizare corecta, subliniaza Federatia „Solidaritatea Sanitara” intr-un comunicat de presa.

Respondentii care considera ca masura ar avea efecte negative asupra medicilor o considera incorecta si cred ca este necesara inlocuirea ei, explica sindicatul. Aprecierile negative la adresa acestei masuri sunt determinate de reactia negativa din partea populatiei si de tensiunile sociale pe care le-ar genera, sustine federatia.

Scutirea doctorilor de plata impozitului pe venit este intr-o foarte mare masura apreciata/dorita de medicii din sectorul privat si este privita cu rezerve de marea majoritate a medicilor care lucreaza in sectorul public. Analiza generala indica faptul ca aceasta masura nu se bucura de un sprijin larg in randul medicilor, ea fiind devansata de dorinta medicilor pentru recunoasterea statutului social al profesiei, inclusiv prin intermediul veniturilor acordate pentru munca prestata, si refuzul de a fi considerati o clasa privilegiata”, se mentioneaza in comunicat.

Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion format din 679  de doctori.

 


Adaugati un comentariu


 

*