Se cer masuri urgente de preventie a bolilor cardiovasculare

17 februarie 2015 | 1 comentariu |

Fundatia Romana a Inimii considera ca actualizarea legislatiei si suplimentarea fondurilor alocate reprezinta prioritati majore in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si scaderea mortalitatii din aceasta cauza.

 

Dr. Ioan Mircea Coman

Dr. Ioan Mircea Coman

Bolile cardiovasculare constituie, in ultimii 10-20 de ani, principala cauza de deces, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Ceea ce ne deosebeste pe noi, insa, de restul lumii este faptul ca autoritatile din Romania nu fac prea multe in domeniul preventiei. Asa se explica numarul tot mai mare de cazuri de pacienti cu afectiuni cardiace si rata ridicata de mortalitate in randul acestora.

Pornind de la aceasta constatare, Fundatia Romana a Inimii trage un nou semnal de alarma, facand un apel catre autoritati, sa ia masurile ce se impun. In acest scop, actualizarea legislatiei si alocarea fondurilor necesare asigurarii activitatilor de preventie a bolilor cardiovasculare sunt considerate prioritati majore intre masurile ce se impun in  sistemul de sanatate romanesc. Acest lucru a fost subliniat de medicul Ioan Mircea Coman, presedintele fundatiei, care a subliniat ca „reamintim autoritatilor ca vorbim de o prioritate majora si, in acest sens, solicitam o legislatie actualizata si o finantare adecvata, care sa asigure identificarea precoce si tratamentul eficient al celor la risc. Doar astfel vom asigura mentinerea unei tendinte pozitive in controlul bolilor cardiovasculare si vom putea reduce decalajul actual fata de alte tari europene”.

 

electrocardiogramaIn categoria bolilor cardiovasculare intra mai multe afectiuni, printre care cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm, miocardita, pericardita si endocardita. Toate acestea pot duce, in final, spre de insuficienta cardiaca. In prezent, multi romani sub 45 de ani mor din cauza unor afectiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afecteaza aproape 12 la suta din populatia adulta a Romaniei. Fumatul, alimentatia excesiva, bogata in grasimi si dulciuri, stresul si sedentarismul ar trebui evitate, pe cat posibil, pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Fara o activitate de preventie adecvata din partea medicilor, aceste recomandari ajung mai greu la pacienti, iar pentru ca acest lucru sa se poata intampla, specialistii din domeniu spun ca au nevoie de fonduri suplimentare dar si de o legislatie actualizata. „Preventia este calea cea mai eficienta pentru reducerea mortalitatii si morbiditatii cardiovasculare. Este datoria noastra, a tuturor celor ce activam in serviciile medicale, in invatamant, in miscarea sportiva sau in mass-media sa asiguram informarea corecta a populatiei privind factorii de risc si sa promovam un stil de viata si alimentar sanatos”, a mai precizat in acest sens medicul Ioan Mircea Coman.

 

urgente spitalLa nivelul judetului Buzau, peste 60 la suta din numarul deceselor consemnate anul trecut s-au datorat bolilor cardiovasculare, fiind inregistrate 3.790 de decese provocate de afectiuni de acest gen, in 28 la suta din cazuri fiind vorba de persoane cu varste intre 15 si 65 de ani. In acelasi timp, tot la finele anului trecut, in evidentele medicilor se aflau 63.310 buzoieni cu hipertersiune arteriala, prevalenta afectiunii fiind mai mare decat la finele lui 2013, si reprezentand 13 la suta din numarul total de pacienti cu afectiuni cronice inregistrati in judet. Totodata, alti 33.369 de buzoieni erau diagnosticati cu cardiopatie ischemica, reprezentand aproape 7 la suta din numarul total al bolnavilor cronici, iar 22.601 pacienti sufereau de diabet, boala ce duce de cele mai multe ori si la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

 


Categorii: Actual, Fundatii, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Cu afectiunile inimii nu-i de glumit! Am simtit asta pe pielea mea(cum se spune), in ultimile 3 saptamani, de cand tensiunea si pulsul, pana la 141 batai/min, mi-au dat viata peste cap!

Adaugati un comentariu


 

*