Se infiinteaza, in sfarsit, Avocatul Copilului

12 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Executivul a aprobat infiintarea institutiei care va functiona in cadrul Avocatului Poporului si se va ocupa exclusiv de protectia drepturilor copilului.

 

Cabinetul Tudose a adoptat, in sedinta de miercuri, un proiect de act normativ care modifica si completeaza Legea nr.35/1997, privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului. Noua institutie va da copiilor posibilitatea de a se adresa direct Avocatul Copilului, atunci cand li se vor incalca drepturile la viata, sanatate, educatie etc.

Pana acum, problematica drepturilor copilului era inclusa intr-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii si persoanele cu handicap. Noua structura va putea primi si solutiona plangerile individuale facute de copii sau de reprezentanti ai acestora fata de institutii publice din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei speciale a copilului. Ulterior, Avocatul Copilului va verifica institutiile publice reclamate”, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit aceluiasi document, Avocatul Copilului va realiza, de asemenea, studii si evaluari privind gradul in care autoritatile administratiei publice centrale sau locale si specialistii sau persoanele fizice din Romania respecta, in fapt, drepturile copilului, se mentioneaza intr-un comunicat al Guvernului.

 

Pentru functionarea Avocatului Copilului vor fi infiintate 18 noi posturi, incepand cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi in cadrul aparatului central al Avocatului Poporului si cate un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele si cazurile care vizeaza problematica drepturilor copilului. „Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respecta recomandarea de tara facuta Romaniei de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva, avand in vedere ca institutia Avocatului Poporului este organizata si functioneaza in conformitate cu Principiile de la Paris, conform carora statele membre sunt incurajate sa creeze sau sa consolideze institutiile nationale, carora sa le confere un mandat cat mai amplu posibil in promovarea si protectia drepturilor omului”, se subliniaza in comunicatul Executivului.

Organizatia „Salvati Copiii” a promovat infiintarea institutiei Avocatul Copilului inca din anul 2001, ca o urmare fireasca a respectarii prevederilor Constitutiei, a Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului si a alinierii la politica europeana in acest domeniu. Potrivit organizatiei, nu trebuie sa mai asistam nepasatori la situatiile in care interventia unei astfel de institutii poate fi salutara (lipsa accesului la educatie sau asistenta medicala pentru copiii din comunitatile dezavantajate, discriminare in scoli fata de copiii cu dizabilitati sau copiii romi, interesul scazut al unor autoritati locale pentru crearea de servicii de sprijin pentru copiii aflati in dificultate etc.).

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*