Se reia vaccinarea impotriva Tuberculozei

30 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Ministerului Sanatatii a luat aceasta decizie ca urmare a rezultatelor investigatiei misiunii comune de suport a OMS/ECDC pentru evaluarea rapoartelor de RAPI la vaccinul BCG, care a concluzionat ca riscurile vaccinului produs in Danemarca sunt mai mici decat beneficiile.

 

Misiunea comuna ECDC/OMS in Romania s-a incheiat, iar astazi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Sanatatii, s-au prezentat concluziile studiului privind evaluarea vaccinului BCG utilizat in prezent in Romania (importat din Danemarca), prin analiza rapoartelor reactiilor adverse urmare a vaccinarii (RAPI), impreuna cu Comisia nationala de experti.

La cererea ministrului Sanatatii din Romania, dr. Raed Arafat, o misiune comuna ECDC/OMS a sosit in tara la 26.11.2012. Din aceasta comisie au facut parte dr Kari Johansen – specialist programe si siguranta vaccinurilor (ECDC),  dr Patricia Vermeer de Bondt –specialist siguranta vaccinurilor (consultant OMS), dr Nigorsulton Muzafarova –specialist TB (OMS/Europa) si Cristiana Salvi –specialist comunicare (OMS/Europa).

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat ca vaccinarea anti-TBC va fi reluata, subliniind ca Romania are nevoie de vaccinul BCG din Danemarca.

Decizia noastra de reluare a vaccinării este una corecta si trebuia luata rapid, pentru a nu intarzia vaccinarea altor copii. Vaccinul este unul sigur, care nu pune in pericol sanatatea bebelusilor. Daca existau administrari gresile ale vaccinului, se vedea. 63% dintre copiii care au avut reactii adverse au primit tratament. Nu au fost greseli de administrare a vaccinului”, a subliniat Raed Arafat, mentionand ca in alte tari din Europa, desi au fost reactii adverse, vaccinarea bebelusilor nu a fost sistata.

 

Complicatii moderate si medii

 

Dr. Raed Arafat

Ministrul Sanatatii a aratat ca specialistii comisiei au luat in considerare faptul ca peste „136 000 copii au fost vaccinati cu primul lot de vaccin BCG-SSI (vaccinul danez) din iunie 2011, si s-au raportat 134 de reactii adverse, dar acesta au fost reactii locale usoare pana la moderate, in special noduli limfatici de la 1 la 4 cm. Ocazional s-a constatat formarea de abcese cu ulceratie, care este putin probabil sa puna probleme pe termen lung, nicio complicatie severa nefiind inregistrata”.

Rata raportarii in Romania este de aproape 1 la 1000 de copii vaccinati, iar frecventa raportarii de noduli limfatici mariti este in limitele asteptate (1 la 100 -1000). Absenta clusterelor de cazuri sugereaza ca nu au existat erori sistematice de tehnica de administrare. Numarul cumulativ de cazuri din spitalul Marius Nasta se datoreaza copiilor veniti din judete. O observatie particulara este insa aceea ca 63% dintre copiii cu reactii adverse au primit o forma de tratament, iar acest numar pare sa fie mai mare decat cel intalnit in alte tari din UE si din literatura de specialitate.

In Romania, recomandarile nationale pentru managementul RAPI stipuleaza ca numai cazurile severe ar trebui tratate.

 

Presa, vinovata…

 

In urma analizei efectuata de comisia internationala s-a concluzionat ca factorii care au contribuit la cresterea numarului de RAPI raportate in Romania sunt: potenta mai mare a vaccinului BCG-SSI vaccine comparativ cu tulpinile utilizate anterior; erori programatice ocazionale in administrarea noului vaccin (ex. doza mai mare); tratamentul nestandardizat al reactiilor adverse; atentia sporita din partea profesionistilor si mass media.

Argumentele care stau la baza reluarii vaccinarii constau in faptul ca in ultimul deceniu, vaccinul BCG a contribuit la reducerea la jumatate a numarului de cazuri de TB la copii sub 14 ani in Romania. Nu s-a facut insa nicio referire la faptul ca vaccinul administrat in ultimii 10 ani a fost produs de Intitutul Cantacuzino si nu a dat nicio reactie adversa, dar s-au gasit scuze celui danez si s-a aruncat vina aspra presei care a acordat prea mare atentie problemelor cauzate de acesta.

In concluzie, beneficiile vaccinarii BCG sunt mai mari decat riscurile, iar Ministerul Sanatatii a decis reluarea imediata a programului de vaccinare BCG.

Vaccinul BCG este folosit in profilaxia specifica Tuberculozei, se administreaza nou-nascutilor in maternitate si este inclus in Programul national de imunizari al MS, fiind administrat gratuit.


Adaugati un comentariu


 

*