Se simplifica legea parteneriatului public-privat

7 august 2017 | 0 comentarii |

Sanatatea este unul dintre principalii beneficiari, alaturi de infrastructura de transport, telecomunicatii, utilitati si administratia publica, sustin reprezentantii Guvernului.

 

Legea Parteneriatul Public – Privat, a carei ultima varianta a intrat in vigoare la sfarsitul anului 2016, se modifica din nou. Premierul Mihai Tudose a anuntat, in deschiderea sedintei de Guvern de vineri, 4 august, ca aceasta este o veste foarte buna pentru investitii” si ca noul proiect de act normativ se afla la „prima lectura, cu norme cu tot, la pachet, ca sa nu le mai incurce nimeni.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a explicat ca grupul de lucru a elaborat pachetul legislativ privind Parteneriatul Public – Privat, constand in proiectul de modificare a Legii 233 din 2016 si proiectul de norme metodologice. Prin modificarile pe care le-am adus legii vom putea implementa atat proiecte semnificative cu aprobarea Guvernului, urmand sa stabilim un prag pentru acestea, cat si proiecte de dimensiuni medii si mici, care nu vor avea nevoie de aprobarea Guvernului si vor putea fi implementate la nivel judetean sau local.

 

Potrivit ministrului pentru Mediul de Afaceri, principalele domenii care vor beneficia de simplificarea acestei legi sunt: infrastructura de transport (drumuri, cai ferate, aeroporturi, poduri, cai navigabile, parcari, poduri si tunele); telecomunicatiile (telefonie, internet si broadband), utilitati (centrale electrice, statii de apa, de filtrare, deseuri, infrastructura de interes public, scoli, universitati, inclusiv penitenciare), sanatate (spitale, policlinici, unitati de primiri-urgenta si cladiri administrative), primarii, consilii judetene etc.

Modificarea si simplificarea legislatiei privind Parteneriatul Public – Privat este una dintre masurile prevazute in programul de guvernare. Implementarea acestei masuri va contribui la intarirea colaborarii intre stat si mediul privat”, a subliniat ministrul Ilan Laufer.

 

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Parteneriatul public-privat a fost invocat drept unul dintre principalele motoare de dezvoltare a infrastructurii de sanatate, de catre fostul ministru din Guvernul Ciolos, Vlad Voiculescu. Acesta a anuntat, chiar, ca primele doua unitati medicale vizate erau Spitalul pentru copii „Marie Curie” si Instititul „C.C.Iliescu”, despre care spunea ca „vor avea cladiri noi, modernizate la cele mai inalte standarde de investitii private”.  „In prima faza, banii vin de la partenerul privat. Acesta este responsabil pentru finantarea constructiei spitalului. Apoi, platile de disponibilitate vin de la Ministerul Sanatatii. Acestea sunt acele plati care se fac anual sau semestrial catre partenerul privat pe o perioada de 25 – 30 de ani”, explica, anul trecut, fostul ministru, care sublinia ca „nu va fi niciun fel de privatizare a sistemului de sanatate sau a unor spitale” si ca „nu va exista nicio plata suplimentara pe care pacienti vor trebui sa o faca”.

Au  existat insa numeroase voci, mai ales din zona social-democrata, care au sustinut ca ar exista interese ascunse in spatele acestor proiecte si ca statul roman si-ar putea sustine, singur, aceste investitii.

 

Un proiect al Legii Parteneriatului Public – Privat, initiat de Guvernul Ponta, a fost adoptat de Parlament in 2013. Presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, a cerut reexaminarea, contestand articolul care permitea denuntarea unilaterala a contractului, de catre statul roman, prevederea fiind considerata atat „ilegala” cat si „nociva” pentru mediul de afaceri, un obstacol in atragerea investitorilor.

In 2014, Parlamentul a adoptat din nou actul normativ, insa doua PNL si PDL l-au contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei care a decis ca dispozitiile articolului 38, alineatul 1 sunt neconstitutionale.

Acesta prevedea ca „din motive exceptionale legate de interesul national sau local, dupa caz”, partenerul public „poate modifica unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat” si „poate denunta unilateral contractul de parteneriat public-privat, in conditiile legii si cu notificarea prealabila a partenerului privat si a societatii de proiect”.

Legislativul a reluat dezbaterile pe acest proiect in 2015, iar legea a fost adoptata in Camera Deputatilor (decizionala) pe 7 noiembrie 2016. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis si a intrat in vigoare la 25 decembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*