Se va dona sânge și în weekend

2 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Centrele de transfuzie sanguină vor fi deschise minim 3 ore, în două sâmbete pe lună, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de mai mulţi parlamentari USR, PSD și UDMR, ca urmare a crizelor de sânge recurente.

 

Criza de sânge cu care se confruntă tot mai des spitalele românești i-a determinat pe mai mulți parlaentari USR și PSD să inițieze un proiect de lege prin care Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină (INTS), centrele de transfuzie judeţene şi cele din muncipiul Bucureşti ar urma să fie deschise minim 3 ore, în cel puţin două sâmbete în fiecare lună.

Centrul de Transfuzii Buzău a aplicat această strategie și până acum, lucrând în weekend în anumite perioade în care numărul mare de zile libere consecutiv ar pune în pericol pacienții care au nevoie de transfuzii, mai ales cu produse din sânge. Iar pentru a asigura cantități suficiente de sânge spitalelor cu care colaborează recurge, frecvent, la caravana mobilă cu care personalul medical se deplasează în județ și în anumite firme care și-au manifestat disponibilitatea de a dona sânge în timpul programului, fără a părăsi, insă, locul de muncă.

 

Potrivit proiectului de act normativ depus la Senat, extinderea programului de recoltare a sângelui în weekend ar duce la creșterea numărului de donatori voluntari și nu ar mai obliga medicii să amâne intervențiile chirurgicale.

INTS şi centrele de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti stabilesc programul de lucru astfel încât acesta să includă minim 3 ore în cel puţin 2 sâmbete în fiecare lună cu respectarea cumulativă a prevederilor art. 137 din Legea 53/2003”, se menționează în proiectul care ar urma să modifice articolul 16 al Legii 282/2005, privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Donarea de sânge este expresia maximă a altruismului uman. România se confruntă recurent cu crize majore de sânge. Intervenţiile chirurgicale sunt amânate şi reprogramate şi în Centrele de Transfuzie se instituie Codul de Urgenţă – pesonalul îşi prelungeşte orele de program, iar donatorii frecvenţi sunt contactaţi telefonic şi invitaţi să doneze”, susține senatorul USR Adrian Wiener, unul dintre inițiatorii proiectului de act normativ.

 

Una dintre strategiile identificate pentru creşterea adresabilităţii donatorilor este compatibilizarea între timpului liber al acestora şi programul de lucru al Centrelor de Transfuzii, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.

Se consideră că principalii factori care descurajează până şi pe cei mai motivaţi dintre donatori sunt reprezentaţi de accesibilitatea Centrului de Transfuzie ca locaţie şi ca interval orar. (…) Suprapunerea intervalului orar de funcţionare a centrelor de transfuzie cu orarul şcolar sau cu programul de lucru va descuraja mulţi potenţial donatori motivaţi; în schimb, orarul de lucru extins înspre seară sau sfârşit de săptămână, asigură donarea de către mai mulţi oameni”, se arată în expunerea de motive, care face trimitere la startegia  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) – „Către Donarea 100% Voluntară”.

Semnatarii proiectului sunt: Botnariu Emanuel-Gabriel – senator PSD; Diaconescu Renică – senator PSD; László Attila – senator UDMR; Orţan Ovidiu-Florin – senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana – senator PSD; Wiener Adrian – senator USR; Bîzgan-Gayral Oana-Mioara – deputat USR; Dehelean Silviu – deputat USR; Vlad Sergiu Cosmin – deputat USR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*