Sebastian Radu: „Avocatul Copilului, o instituție necesară pentru apărarea drepturilor celor încă prea mici pentru a se apăra singuri”

24 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian consideră că apărarea dreptului la sănătate, educație și protecție socială a copilului sunt priorități pe care orice politician trebuie să și le asume, pentru educarea și responsabilizarea adulților de mâine.

 

Camera Deputaților a adoptat, cu 278 de voturi, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, prin care se creează cadrul legal pentru înființarea Domeniului pentru protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, ia ființă Avocatul Copilului, funcție care va fi îndeplinită de un adjunct al Avocatului Poporului, transmite, printr-un comunicat, deputatul buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei de Sănătate și Familie.

Este un progres făcut în direcția bună de către actuala legislație, în ceea ce privește drepturile copilului. Dacă până acum aveam un adjunct al Avocatului Poporului care printre alte atribuții se ocupa și de domeniul acesta, acum va exista o persoană desemnată special pentru a se dedica exclusiv protejării drepturilor celor care sunt încă prea mici pentru a se putea apăra singuri”, subliniază Sebastian Radu în comunicatul amintit, menționănd că proiectul de act normativ a fost avizat favorabil, în unanimitate, în comisia din care face parte.

Deputatul buzoian consideră că proiectul de Lege vine ca un răspuns la recomandările făcute de Comitetul ONU pentru drepturile copilului de la Geneva. Aceste recomandări încurajau România să revizuiască statutul și eficiența Avocatului Poporului în domeniul promovării și protecției drepturilor copilului și să promoveze o nouă structură, care să ducă la îndeplinire în mod eficient și semnificativ mandatul care privește capacitatea de a primi și gestiona plângeri de la/sau în numele copiilor, legate de încălcarea drepturilor acestora.

 

Sebastian Radu

Conform modificărilor pe care le aduce proiectul de Lege, Avocatul Copilului va acționa în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani și va susține și încuraja respectarea și promovarea acestora. Persoana desemnată în acest scop va putea soluționa sesizările făcute de copii sau de reprezentanții acestora, în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului, va colabora cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care va considera necesar, va sesiza autoritățile competente, va formula propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc pe minori.

Încurajarea participării la luarea deciziilor care îi privesc, evident după o anumită vârstă, mi se pare o acțiune esențială în educarea și responsabilizarea adulților de mâine. Atunci când implicăm tinerii în procesul de realizare a politicilor care îi afectează am putea avea ca rezultat oameni activi mult mai bine pregătiți, a căror ocupație se pliază pe talentul nativ într-un domeniu sau altul, cetățeni mult mai interesați să protejeze la rândul lor drepturile de care la un moment dat au beneficiat”, mai spune Sebastian Radu.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului face parte din categoria legilor organice și a fost înaintat Senatului pentru a fi dezbătut și aprobat. „Dacă proiectul de act normativ va fi primit la fel de favorabil și de senatori, în curând, Avocatul Copilului va fi o instituție funcțională și activă”, conchide deputatul buzoian, menționând că Senatul este for decizional în acest caz.

 

Potrivit legii, Avocatul Copilului este numit în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar propunerile de candidaţi se fac de către birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului. Viitori candidaţi vor fi audiaţi de comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat. În vederea audierii, fiecare candidat va depune actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie şi de prezenta lege pentru a fi numit Avocat al Copilului.

Mandatul este de 7 ani, începând cu data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, şi încetează la data depunerii jurământului de către noul Avocat al Copilului, putând fi reînnoit o singură dată, conform iniţiativei legislative.

Avocatul Copilului este investit cu abilitatea de a promova şi proteja drepturile copilului; supraveghează monitorizarea respectării drepturilor copiilor; contribuie la consolidarea participării copiilor la deciziile publice care îi vizează; publică un raport annual și investighează şi soluţionează plângerilor individuale şi de grup, făcute de către copii sau de către orice altă persoană care sesizează încălcări ale drepturilor copiilor. În acest sens trebuie să citeze martori, să interogheze, să aibă acces la documente relevante.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, numărul de posturi finanțate pentru instituția Avocatul Poporului se suplimentează cu 28, dintre care un adjunct al Avocatului Poporului (Avocatul Copilului), 8 posturi la sediul central, 2 posturi la Serviciul contencios, 3 posturi la Biroul financiar, salarizare şi resurse umane şi Biroul administrativ și câte un post la cele 14 birouri teritoriale..

 


Categorii: Actual, Legislatie, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*