Sectia de Radioterapie de la Baia Mare, redeschisa cu bani de la Banca Mondiala

Contractul de finantare a fost semnat ieri, intre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai institutiei bancare, lucrarile urmand sa fie finalizate in cel mult un an.

 

SJU Baia Mare

SJU Baia Mare

Pacientii cu afectiuni oncologice din zona Maramuresului nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze pana la Cluj sau Oradea pentru sedintele de radioterapie necesare in cadrul tratamentului. In cel mult un an vor avea posibilitatea sa urmeze aceste sedinte in sectia speciala care va functiona in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare. Deschiderea noii sectii nu este o premiera pentru spitalul respectiv, deoarece aici a mai functionat, in urma cu mai multi ani, o sectie similara. Conducerea spitalului a trebuit sa o inchida insa la un moment dat, deoarece aparatura din dotare isi depasise de mult perioada optima de functionare. In lipsa fondurilor necesare pentru achizitia de aparatura noua si performanta, sectia de radioterapie de la Baia Mare a intrat in conservare, iar din acel moment, pacientii din judet sunt nevoiti sa se deplaseze pana la Cluj-Napoca sau Oradea, acolo unde exista cele mai apropiate cen tre de radioterapie.

Situatia se va schimba insa in cel mult un an, pentru ca spitalul va achizitiona, in curand, aparatura noua si performanta pentru a dota aceasta sectie, la standarde europene.

 

Dr. Sorina Pintea

Sorina Pintea

Acest lucru va fi posibil gratie unei finantari obtinute de la Banca Mondiala, care va aloca Ministerului Sanatatii cele 3 milioane de euro necesate realizarii acestui proiect. Contractul de finanatare a investitiei a fost semnat ieri, intre reprezentantii ministerului si cei ai Bancii Mondiale, iar demersurile pentru infiintarea noii sectii vor fi demarate curand.

Managerul SJU Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat cu ocazia semnarii contractului de finantare ca noul centru ar putea fi functional incepand cu luna noiembrie a acestui an sau, cel mai tarziu, in primul trimestru al lui 2017. Sectia presupune o serie de dotari specifice, personal specializat care sa acorde asistenta medicala necesara. In acest moment, cred ca noul centru de radioterapie va reprezenta una dintre cele mai importante investitii din SJU Baia Mare, care va veni in sprijinul multor bolnavi nevoiti sa urmeze aceste tratamente in Cluj-Napoca sau Oradea. Spitalul a mai detinut o asemenea sectie in urma cu ani de zile, insa activitatea a fost oprita din cauza aparaturii uzate moral, aparatura veche care nu mai facea faţa cerintelor”, a mai declarat managerul spitalului.

 

radioterapieSorina Pintea a dat insa asigurari ca nu exista riscul aparitiei unor situatii similare cu cea a Sectiei de Arsi de la Floreasca sau a Centrului de Asistenta Materno-Fetala de la Polizu, alte centre moderne inaugurate de curand, dar care nu pot fi inca folosite din cauza lipsei de specialisti. Managerul baimarean spune ca nu va exista o problema in privinta personalului, sectia urmand a fi deservita de o parte din personalul medical care ca fi relocat de la sectia de Oncologie, unde a fost transferat in urma cu mai multi ani, dupa desfiintarea vechii sectii de Radioterapie. Prin urmare, personal disponibil exista, insa pana la deschiderea noii sectii va trebui sa se specializeze pentru a lucra cu aparatura de ultima generatie cu care aceasta va fi dotata. „Personalul care urmeaza sa lucreze in Centrul de Radioterapie va fi pregatit pentru a lucra cu aparatura de ultima generatie in domeniu. Unul dintre fizicienii care va deservi Centrul de Radioterapie urmeaza un curs de specialitate la Viena, iar o alta parte din personalul medical ar putea fi realocat din sectia de Oncologie, unde a fost transferat dupa inchiderea fostei sectii de radioterapie, acum multi ani. Asa ca avem personalul medical necesar doar ca trebuie sa-i pregatim pentru a lucra cu aparatura de ultima generatie in domeniu”, a mai explicat managerul SJU Baia Mare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*