Sectorul farmaceutic se plange ca este afectat de conditiile nefavorabile de piata

13 august 2013 | 0 comentarii |

medicamenteReprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) se plang ca sectorul medicamentelor generice si biosimilare resimte in mod profund efectele negative determinate de conditiile tot mai ostile de piata, in pofida datelor statistice relativ optimiste publicate recent de companiile de analiza de piata specializate in industria farmaceutica.

Printr-un comunicat de pres transmis luni, APMGR atrage atentia ca datele statistice sunt doar teoretice, insa in realitate ele trebuie privite in contextul mai larg al pietei, care afecteaza profitabilitatea la nivelul companiilor producatoare.

Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producatorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea, cresterile de piata se raporteaza teoretic la preturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate”, sustine Dragos Damian, presedintele APMGR, in comunicatul de presa mentionat.

Reprezentantii APMGR  incearca sa explice ca pentru a fi considerate concludente, studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul si taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului 2013 si sa excluda exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale, care ating chiar si piata produselor generice.

Producatorii si distribuitorii de medicamente se plang ca profitabilitatea companiilor pe care le reprezinta este afecatata si de intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor pentru medicamentele cu prescriptie determina costuri de acoperire a riscului de neincasare, pe care producatorii sunt obligati sa le suporte (desi aceste termene au inceput sa se reduca odata cu achitarea arieratelor din sanatate si modificarea legislatiei – n.r.).

Totodata, APMGR precizeaza ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen mediu si lung, asa cum se intampla, de altfel, in toate domeniile, predictibilitatea nefiind pentru Romania un punct de reper in afaceri.

Valoarea totala a pietei famaceutice  a inregistrat insa cresteri in ultimul an, chiar daca nu spectaculoase, Compania de cercetare CGEDIM aratand ca din iulie 2012 si pana in iunie 2013, aceasta a fost de cca 2,67 miliarde euro (11,92 miliarde lei), in crestere cu 4% fata de precedenta perioada similara. Potrivit aceleiasi companii de cercetare, valoarea medicamentelor eliberate catre pacientii din Romania in trimestrul al doilea al acestui an a fost de 2,85 miliarde de lei la pret de distributie, in crestere cu 2,7% comparativ cu aceeasi persioada a anului precedent.


Adaugati un comentariu


 

*