Sefa Serviciului Achizitii se la spitalul Obregia, retinuta pentru abuz in serviciu

Procurorii anticoruptie sustin ca aceasta a atribuit contracte „cu dedicatie”, iar unitatea medicala a achizitonaat produse supraevaluate chiar si cu 1.100%.

 

Spitalul Alexandru Obregia

Scandalul declansat la Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitala, declansat in luna martie, cand peste 30 de medici si asistente, intre care si doi directori au reclamat-o pe Monica Boer, managerul unitatii medicale, primarului Gabriela Firea, incepe sa produca efecte. Angajatii unitatii medicale se mai plansesera primaritei Capitalei si in februarie, dar atunci nu i-a bagat nimeni in seama. In martie, dupa un scandal monstru aparut in presa, aratandu-se teroarea sub care managerul unitatii medicale isi tine angajatii si jaful care se facea in spital, au intrat pe fir procurorii anticoruptie.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat remis astazi, ca s-a constatat ca aproape trei milioane de lei din bugetul unitatii medicale au fost irositi in perioada octombrie 2012-decembrie 2016.  Procurorii au identificat achizitii de produse si lucrari supraevaluate, la preturi cu mult mai mari decat preturile unor produse similare existente pe piata, banii spitalului rotunjind astfel conturile unor firme care au fost favorizate pentru a obtine aceste contracte, dar si ale sefei serviciului de achizitii, care a inlesnit aceste favoruri.

In acelasi comunicat, DNA anunta ca procurorii care instrumenteaza cazul au dispus, ieri, retinerea pentru 24 de ore, a Elenei Faur, care la data comiterii faptelor detinea functia de sef al Serviciului Achizitii din cadrul spitalului. Aceasta este cercetata pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, prejudiciul total produs unitatii medicale, constatat pana acum de anchetatori, fiind de 2.994.608,69 de lei.

 

In acelasi comunicat, DNA anunta ca procurorii care instrumenteaza cazul au dispus, ieri, retinerea pentru 24 de ore, a Elenei Faur, care la data comiterii faptelor detinea functia de sef al Serviciului Achizitii din cadrul spitalului. Aceasta este cercetata pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, prejudiciul produs unitatii medicale, constatat de anchetatori, fiind de 2.994.608,69 de lei.

Procurorii sustin ca detin probe care dovedesc faptul ca in perioada 2012-2016, Elena Faur a atribuit preferential contracte de lucrari sau de achizitie, unor firme agreate, desi oferta acestora era cu mult mai mare decat alte oferte existente pe piata la momentul respectiv. Anchetatorii au comparat preturile cu care produsele au fost achizitionate initial de firmele respective si cele la care acestea au fost livrate spitalului si au stabilit ca exista diferente uriase intre pretul de achizitie initial al produselor si cel la care au fost vandute apoi unitatii medicale. Adaosul practicat este unul urias, variind de la 200% pana la 1.100%.

Astfel, unitatea medicala a fost prejudiciata cu aproape 3 milioane de lei, platind preturi nejustificat de mari firmelor cu care fusesera incheiase contracte „cu dedicatie”.

 

Totodata, procurorii au stabilit ca aceasta suma  constituie un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor.

In sarcina Elenei Faur este pusa indeplinirea in mod defectuos a sarcinilor ce ii reveneau, prin incalcarea legislatiei. Anchetatorii sustin ca aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu ce ii reveneau in domeniul achizitiilor publice, prin faptul ca nu a cercetat piata pentru a obtine cea mai buna oferta si nici nu a negociat conditiile comerciale cu firmele furnizoare.

Sefa Serviciului Achizitii a spitalului de psihiatrie a fost retinuta aseara, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Totodata, in comunicatrul DNA se precizeaza ca in acest caz sunt intocmite acte de urmarire penala si pentru alte persoane, asa ca nu este exclus ca in perioada urmatoare sa aiba loc noi arestari.

„Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se mentioneaza in incheierea comunicatului DNA.

 


Adaugati un comentariu


 

*