Seful Centrului de Arsi din Bruxelles: „Si noi avem probleme cu germenii multirezistenti”

Medicul militar belgian Serge Gennes a adresat o scrisoare deschisa colegilor din Romania implicati in tratarea victimelor de la Colectiv, prin care le lauda eforturile depuse si ii apara in fata acuzelor ce le-au fost aduse in ultima vreme.

 

Aspectele legate de tragedia de la Colectiv au ajuns din nou in actualitate, desi dupa ultimul deces, subiectul nu mai era unul de interes pentru buletinele de stiri sau dezbaterile de la ore de maxima audienta. Au fost de ajuns dezvaluirile facute de jurnalistul Catalin Tolontan referitoare la dosarele medicale a 13 pacienti din spitalele bucurestene care ar fi decedat din cauza infectiilor nosocomiale, dupa ce fusesera raniti in incendiul din clubul bucurestean, pentru ca analisti de toate soiurile sa-si dea cu parerea, sa ceara demisii si sa arunce cu noroi in cadrele medicale, fara a cunoaste toate datele problemei. Ce-i drept, sistemul medical romanesc si conditiile din spitale sunt departe de a atinge perfectiunea, suntem pe primle locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea multor boli, insa pentru toate acestea nu sunt vinovati medicii, eforturile acestora fiind cu atat mai mult de apreciat, tinand cont de condtiile in care isi desfasoara activitatea si de salariile pe care le primesc.

Au existat in aceasta perioada numeroase voci care i-au acuzat pe medici ca nu si-au facut treaba cum trebuie in cazul victimelor de la Colectiv, ca nu au cerut imediat transferul acestora in strainatate sau ca nu au tinut cont de riscul infectiilor nosocomiale. Unii i-au facut direct responsabili de moartea celor 13 pacienti care au contractat astfel de infectii, sustinand fara prea multe argumente ca acestia ar fi fost salvati deca erau trimisi imediat in strainatate.

 

spitalul de arsi bruxellesUn exemplu invocat este cel al Centrului de Arsi din cadrul Spitalului Militar din Bruxelles, acolo unde au fost transferati 8 dintre raniti, toti supravietuind tragediei. A fost citat in numeroase randuri medicul militar Serge Jennes, responsabilul centrului, iar acest fapt l-a determinat pe acesta sa reactioneze, precizand ca unele declaratii ale sale au fost interpretate gresit sau au fost scoase din context pentru a arunca o lumina nefavorabila asupra sistemului medical romanesc.

Medicul belgian a transmis, zilele acestea, o scrisoare deschisa personalului de interventie si personalului medical implicat in tragedia de la Colectiv, exprimandu-si aprecierea pentru profesionalismul acestora si modul in care si-au facut datoria, oferind totodata si unele explicatii pentru cei care isi inchipuie ca bacteriile intraspitalicesti sunt specifice doar unitatilor medicale din Romania si sunt cauza toturor relelor care se intampla aici. Dr.  Serge Jennes precizeaza ca atunci cand s-a aflat in Romania, dupa incendiul din Colectiv, majoritatea declaratiilor pe care le-a facut televiziunilor erau centrate pe problema infectiilor si a deceselor inregistrate in randul victimelor.

 

Dr. Serge Jennes

Dr. Serge Jennes

Acesta mai spune ca nu isi mai aminteste foarte exact declaratiile facute atunci, insa nu a avut niciun moment intentia de a jigni personalul medical din Romania sau de a-i puna sub semnul intrebarii profesionalismul. Este posibil ca fragmente din aceste declaratii sa fi fost interpretate gresit sau scoase din context pentru a pune intr-o lumina nefavorabila sistemul medical romanesc, fapt pentru care medicul belgian isi cere scuze, desi vina apartine celor care au apelat la astfel de tertipuri.

In continuare, medicul se refera la problema bacteriilor intraspitalicesti rezistente la antibiotice si la infectiile provocate de acestea. Specialistul a precizat ca cele opt victime grav ranite din Bucuresti si transferate la Bruxelles erau purtatoare de bacterii multirezistente la antibiotice, iar cand a vorbit despre acest lucru este posibil sa fi suparat pe cineva, pentru ca declaratia sa a fost interpretata ca si cum acest lucru ar fi fost imputat medicilor din Romania. „Nu avusesem in mod direct toate aceste informatii despre toti pacientii pe care am fost rugati sa ii selectionam-triem in vederea transferului catre centre europene, intr-un interval de timp extrem de scurt. Am avut pentru fiecare pacient un briefing clar, precis si concis oferit de catre personalul de la terapie intensiva si medicii chirurgi. Nu se cunostea inca harta bacteriologica pentru toti pacientii si ni se spunea acest lucru in momentul in care adresam intrebarile. Aceasta este o realitate cu care ne confruntam si noi, in Belgia, din pacate. Observatiile mele nu aveau nicio conotatie negativa, aceasta situatie nu era imputabila personalului medical. Este o realitate in numeroase tari, asa cum atesta literatura medicala de specialitate. Este pur si simplu un aspect pe care l-am semnalat”, precizeaza medicul belgian in scrisoarea deschisa.

 

raniti-colectiv-belgiaDr. Serge Gennes continua spunand ca si in Belgia Belgia sunt pacienti purtatori de bacterii multirezistente, punctand insa faptul ca si in situatia in care ar fi fost cunoscut acest lucru la pacientii romani, nu ar fi avut loc nicio schimbare in protocolul de ingrijire a victimelor. „Personalul medical din Bucuresti a adoptat masurile de izolare si de prevenire a infectiilor incrucisate conform regulilor de igiena spitaliceasca recunoscute la nivel international, si asta in contextul uneia dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arsi din istoria internationala recenta. Si noi avem, in toate centrele de arsi din Belgia, probleme cu germenii multirezistenti. Nu am avut niciun caz de deces dintre cei opt pacienti din Bucuresti pe care i-am ingrijit in centrul nostru din Bruxelles. Nu suntem in masura sa oferim lectii nimanui, dar putem impartasi din experientele, esecurile si reusitele noastre cu dumneavoastra”, se mai arata in scrisoarea adresata medicilor romani.

Medicul belgian tine insa sa-si exprime aprecierea fata de calitatea ingrijirilor care le-au fost acordate victimelor, mai ales in contextul unei catastrofe de asemena proportii, pentru care nici o alta tara nu este pe deplin pregatita. De asemenea, dr. Serge Jennes, sustine ca intervalul de timp in care medicii romani au contactat Centrul de Arsi de la Bruxelles, pe care il coordoneaza, a fost unul foarte scurt, considerand ca nu s-a intarziat inutil in ceea ce priveste solicitarea ajutorului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*