Semnal de alarma in privinta insuficientei cardiace

Acesta a fost subiectul principal al unei dezbateri ce va fi urmata de intocmirea unui document cu propuneri privind principalele directii de actiune, care va fi inaintat autoritatilor.

 

Cristian Busoi

Cristian Busoi

Fost presedinte al CNAS, actualmente europarlamentar, medicul Crisrian Busoi este, in prezent, si membru al The Heart Failure Policy Network. Aceasta este o organizatie internationala independenta, care are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu insuficienta cardiaca, din care fac parte atat cadre medicale, cat si politicieni din intreaga Europa.

In calitate de reprezentant al acestei organizatii si in colaborare cu Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor si asociatia S.O.S. Drepturile Pacientilor, europarlamentarul a orzanizat, zilele trecute, o dezbatere cu tema „Insuficienta cardiaca in Romania”. Printre participanti s-au numarat reprezentanti ai principalilor factori de decizie din sistemul medical din Romania, respectiv Radu Tibichi – presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Corina Pop – secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Diana Loreta Paun, consilier de stat  la Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale, Vasile Cepoi – presedintele Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate si Raul Patrascu – consilier de stat la cancelaria primului-ministru. In cadrul evenimentului au fost dezbatute, pe larg, aspecte legate de insuficienta cardiaca, problema de sanatate care afecteaza aproximativ un milion de romani.

 

insuficienta1Principalele subiecte abordate au vizat necesitatea suplimentarii bugetului alocat Sanatatii, majorarea numarului de medici specialisti in acest domeniu, dar si cresterea calitatii actului medical, in paralel cu suplimentarea numarului de unitati medicale de specialitate.

Totodata, participantii la dezbatere au cazut de acord asupra necesitatii derularii unor campanii de informare si constientizare a opiniei publice asupra riscurilor acestei afectiuni.

In concluzie s-a convenit elaborarea unui document asumat de cei prezenti, care sa contina propuneri privind principalele directii de actiune in combaterea insuficientei cardiace si care va fi inaintat Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in vederea analizei si elaborarii unor acte normative care sa contribuie la diminuarea incidentei acestei afectiuni si la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

 

tensiune-persoana-varstnicaPrincipalele directii de actiune propuse vizeaza elaborarea unei strategii nationale privind insuficienta cardiaca si introducerea bolilor cardio-vasculare in randul afectiunilor cu impact major in sanatatea publica. Prioritizarea investitiilor in crearea de unitati medicale specializate, incurajarea finalizarii protocoalelor clinice in conformitate cu ghidurile europene, implementarea noilor terapii in cadrul cardiologiei interventionale, dezvoltarea unui registru national care sa ofere o imagine de ansamblu asupra insuficientei cardiace si incurajarea cercetarii stiintifice si a educatiei medicale continue sunt alte directii in care este nesarsa se actioneze in perioada urmatoare.

Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, 25.000 de persoane fiind diagnosticate in fiecare an. Prevalenta insuficientei cardiace in Romania este de 4,7% din populatia totala, cu mai mult de 2% peste media europeana. Mai mult, in 2010, in Romania, s-au inregistrat aproximativ 138.000 de decese din cauza acestei afectiuni.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*