Semnal de alarma, in urma campaniei „Nu am facut destul!”

11 decembrie 2014 | 0 comentarii |
Cezar Irimia

Cezar Irimia

Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a facut publice, la jumatatea acestei saptamani,  rezultatele unui studiu realizat in perioada octombrie – decembrie, in cadrul campaniei de prevenire „Nu am facut destul!”. Rezultatele releva o realitate ingrijoratoare in ceea ce priveste prevalenta cancerului la san. Campania respectiva este una de informare si prevenire a cancerului la san, fiind initiata de FABC si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Roche Romania, Pfizer si al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti. In cadrul acestei actiuni a fost realizata o caravana cu sprijinul unor medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali, voluntari in proiectul „Impreuna pentru Sanatatea Rurala”, caravana care a poposit in mai multe localitati rurale, unde au fost efectuate examinari medicale gratuite, iar pacientelor li s-au distribuit materiale informative cu privire la autoexaminarea sanilor, necesitatea controalelor medicale periodice si importanta preventiei cancerului de san.

Concluziile dupa primele luni ale acestei campanii nu sunt deloc imbucuratoare, cei implicati declarandu-se ingrijorati de rezultate si spunand ca se impun masuri urgente pentru ameliorarea situatiei.

 

mamografieAstfel, conform declaratiilor facute de Cezar Irimia, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de controale medicale gratuite in cadrul campaniei, 11,5 la suta au fost depistate cu probleme la sani. Cele mai frecvente observatii ale medicilor au fost legate de prezenta nodulilor la unul sau ambii sani, formatiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sanilor, secretii mamelonare. Dintre femeile depistate cu modificari ale sanilor, 69 la suta au peste 40 de ani iar restul de 31 la suta se situeaza sub aceasta limita de varsta. De asemenea, 8 la suta dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de san in familie. Mai mult decat atat, 76 la suta dintre femeile consultate de medici nu facusera anterior niciun control medical al sanilor, in contextul in care in Romania se inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36 la suta, mai mare decat media europeana, care este de 29 la suta si chiar si decat cea mondiala, de 31 la suta.

 

Dr. Dana Stanculeanu

Dr. Dana Stanculeanu

Cezar Irimia a precizat in acest context ca rezultatele campaniei confirma necesitatea implementarii unui program national de screening pentru cancerul de san. Necesitatea a cestui program a fost confirmata si de dr. Dana Stanculeanu de la Institutul Oncologic Bucuresti, care a subliniat necesitatea unui program de screening pentru cancerul de san, dar care sa fie dublat de o campanie de informare. „Un program de screening inseamna foarte multi bani, o armata de oameni implicati. Lasand la o parte necesitatea programului de screening, cred ca este foarte multa nevoie de informatie pentru populatie. Nivelul de educatie sanitara al populatiei noastre este destul de scazut. Este nevoie de un program de screening, dar mai ales este nevoie de o campanie de informare, pentru ca degeaba este program de screening daca lumea nu este informata si programul esueaza”, a spus medicul. Potrivit acesteia, factorii de risc pentru cancerul de san sunt varsta intrarii in menopauza de 40-50-60 de ani, absenta sarcinii, prezenta cancerului in familie, obezitatea, regimul de viata.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*