Semnal de alarma tras la cea mai importanta reuniune a profesionistilor implicati in vaccinare

Acestia au semnalat existenta unui trend descendent in acoperirea vaccinala a copiilor si au facut un apel la societatea civila si mass-media pentru a-i sprijini in sustinerea Programului National de Imunizare.

 

vaccinare-eleviMedicii trag un semnal de alarma in ceea ce priveste tendinta de scadere a imunizarii copiilor, pe fondul scaderii increderii populatiei in acest tip de preventie. La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc, la Bucuresti, Conferinta Nationala a Profesionistilor implicati in Vaccinare, organizata de Societatea Romana de Microbiologie, sub titlul „Actualitati in vaccinologie – Rovaccin 2014”. Manifestarea s-a bucurat de participarea a peste 400 de medici, microbiologi, epidemiologi, infectionisti, pediatri si medici de familie, una dintre principalele probleme dezbatute fiind scaderea nivelului de incredere a populatiei in vaccinare, ca metoda eficienta de combatere si eliminare a numeroase boli transmisibile. Pe fondul acestei neincrederi, s-a semanalat in ultimul timp un trend descendent al vaccinurilor de anumite tipuri, administrate copiilor. Cu toate acestea, la ora actuala, rata vaccinarii este deocamdata satisfacatoare pentru unele vaccinuri, in conditiile in care, la administrarea  altor tipiri de vaccin, numarul celor imunizati a scazut cu aproape 10 la suta.

 

Alexandru RafilaUn semnal concret de alarma in acest sens a fost tras de medicul Alexandru Rafila, presedintele  Societaţii Romane de Microbiologie, care a sugerat ca aceasta situatie se datoreaza in mare parte unor zvonuri si unor informatii eronate, uneori tendentioase si rau-voitoare, care se raspandesc cu repeziciune in randul populatiei. Aceste zvonuri ar fi responsabile de scaderea increderii oamenilor in vaccinuri, desi zvonurile respective nu se bazeaza pe date reale sau pe informatii stiintifice. Medicul a atras atentia ca nu peste foarte mult timp, aceasta neincredere s-ar putea reflecta negativ in starea de sanatate a populatiei, indeosebi a copiilor, care vor putea contracta cu usurinta anumite boli fata de care ar fi fost imuni daca parintii s-ar fi prezentat cu ei la vaccin.

Alexandru Rafila a dat ca exemplu concret poliomielita, afectiune in cazul careia un prag de vaccinare sub 80 la suta devine periculos. „Este vorba de un trend descrescator, in functie de tipul de antigen la care facem referire, dar suntem, la multe dintre vaccinuri, la peste 80 la suta, cand in anii anteriori eram la peste 90 la suta. Aceste date nu sunt multumitoare”, a mai precizat acesta.

 

laboratorCu aceeasi ocazie, presedintele Societatii Romane de Microbiologie a dat asigurari ca toate vaccinurile folosite in Romania sunt avizate international, de buna calitate si eficiente, nereprezentand niciun pericol pentru copiii carora li se administreaza.

Referindu-se la cazul vaccinului contaminat de la Institutul Cantacuzino, medicul a precizat ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze si sa isi piarda increderea, intrucat „mecanismele care au fost puse in actiune la nivel european si la nivel national prin Agentia Nationala a Medicamentului au functionat si nu au permis punerea pe piata a unui produs care nu era corespunzator”. Acesta a mai mentionat ca si alti producatori, mult mai mari, la nivel mondial, au avut probleme asemanatoare si ca au fost ani in care zeci de milioane de doze de vaccin s-au retras de pe piata. Importanta in aceste cazuri este existenta mecanismului capabil sa evite punerea pe piata si administrarea unor vaccinuri cu probleme aparute in procesul tehnologic, mecanism care la noi a functionat, asa ca nu cred ca un astfel de eveniment ar trebui sa afecteze in vreun fel imunizarea”, a punctat medicul.

 


Adaugati un comentariu


 

*