Semnarea contractelor pentru garzi suplimentare, piatra de incercare pentru actualul ministru al Sanatatii

1 august 2016 | 0 comentarii |

 Incepand de astazi, medicii nu mai pot fi obligati sa faca garzi in plus. Daca Guvernul nu gaseste solutii prin care sa-i convinga, este posibil sa se ajunga la blocaje greu de imaginat in spitale.

 

UPUIncepand de astazi, 1 august, medicii din spitalele publice nu mai pot fi obligati sa munceasca pana la epuizare, facand garzi in plus, iar daca o vor face, acestea se vor baza pe noi contracte si pe plati suplimentare. Mai mult, potrivit ministrului Muncii, Dragos Pislaru, garzile suplimentare vor conta ca vechime in munca si in specialitate, iar medicii care au doar garzi vor beneficia de concediu. „Am explicat astazi ca am rezolvat impreuna cu Ministerul Sanatatii problema vechimii si mai bine zis a faptului ca timpul pe garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat impreuna”, a spus Dragos Pislaru, dupa discutiile avute joia trecuta, cu sindicatele.

Liderul Sindicatelor Medicilor Dr. Ioan Cantacuzino, dr. Florin Chirculescu, apreciaza ca pozitiv faptul ca garzile se vor lua in calcul la pensie si in specialitate, dar spune ca nu s-a ajuns la o intelegere in ceea ce priveste „problema financiara a platii”.

In plus, dupa medici, si asistentii medicali au cerut sa le fie modificate conditiile privind timpul de lucru si garzile. Iar schimbarile negociate pot duce la situatii-limita si chiar la blocaje in anumite sectii, in conditiile lipsei cronice de personal cu care se confrunta majoritatea spitalelor publice din tara.

 

protest HipocratPana cand nu va exista insa o lege clara si norme de aplicare care sa reglementeze aceste negocieri, medicii spun ca nu au ce semna.

Pe pagina Federatiei Hipocrat, dr. Eleodor Carstoiu le spune colegilor din tara ca este momentul ca medicii sa iasa „din robie. (…)De VOI depinde ce se va intampla de maine. Stiu ca va sperie asta, ati asteptat tot timpul ca altcineva sa faca asta pentru voi si multi v-au promis asta. Sa fiu foarte exact: acel contract pe care vi se cere sa il semnati este intre voi si manager. Noi nu putem sa il negociem. Tot ce putem face este sa facem presiuni pe minister sa ofere instrumente managerului de spital sa va ofere un contract aproape de ce vreti voi (si nu este normal ca managerii de spital sa nu faca nimic pana azi).  (..) NU noi suntem obligati sa asiguram functionarea institutiei (lucru dovedit de locurile unde nu mai sunt medici). (…)  Presiunea mare este pe manageri, stim asta, dar acum e momentul sa isi faca meseria, nu au fost pusi acolo stapani peste o turma de sclavi pe care cu biciul sa ii faca sa munceasca oricat si oricum. Spitalul 1 si 2 din Craiova au refuzat contracte de munca pentru garzile suplimentare umilitoare. Astept vesti din tara”.

In aceasta dupa-amiaza, dr. Carstoiu a anuntat ca „pana acum, in niciun spital in care exista membri ai Sindicatului Promedica si ai Federatiei Sindicale Hipocrat nu s-a semnat niciun contract pentru timp partial de lucru”.

 

protest medici MSIn aceeasi nota, Federatia „Solidaritatea Sanitara” si Alianta Medicilor au transmis medicilor din Romania un mesaj prin care le cere, cu o zi inainte de inceperea semnarii contractelor pentru garzi, sa nu le semneze. „Daca vrei sa fii doctor demn si liber, citeste cu atentie, nu semna! Daca vrei sa fii la fel, semneaza”, iar mesajul este transmis pe o imagine in care un doctor este legat cu lanturi de maini.

La Buzau, Colegiul Medicilor a cerut membrilor sai sa transmita, in scris, „orice situatie in care medicii sunt expusi unor abuzuri, datorita legislatiei existente”. Potrivit presedintelui CJM Buzau, dr. Ion Japie, solicitarea este adresata „atat medicilor din spitale cat si din celelate forme de organizare si se refera la orice fel de abuz, din partea managerilor de spital, Casei de Asigurari de Sanatate ori a oricarei alte autoritati si chiar a pacientilor si apartinatorilor care ar putea fi afectati de noile reglementari.

La randul sau, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii Guvernului ca se incearca gasirea unor solutii, astfel incat sa nu se ajunga la situatia in care nu vor exista medici de garda si ca propunerea de modificare a Ordinului MS 870/2004 va fi transmisa astazi sindicatelor, urmand ca acestea sa faca propuneri de modificare pana joi, iar „pana in data de 15 august va fi pus pe transparenta decizionala”. Astazi, Sanitas a transmis un apel catre „toti angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala, indiferent de apartenenta sindicala, sa NU se lase antrenati intr-un conflict al categoriilor profesionale din sanatate”.

 

Federatia Hipocrat - Ministerul Sanatatii

Federatia Hipocrat – Ministerul Sanatatii

Reamintim ca Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca garzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci se vor efectua pe baza semnarii unui contract cu spitalul. „Este o masura care vine sa indrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de munca cu timpi partiali care va reglementa efectuarea garzilor suplimentare reprezinta o baza legala care confera medicilor drepturile prevazute de Codul Muncii. De la 1 august, garzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de munca prestata, vor fi luate in considerare atat la vechimea in munca, dar si la vechimea in specialitate”, sublinia MS intr-un comunicat, in care anunta si faptul ca garzile suplimentare vor fi platite cu sporuri intre 25 si 75% pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv intre 50 si 100% in weekend.

Reprezentanti ai sindicatelor din Sanatate, dar si medici, individual, s-au declarat insa nemultumiti si au anuntat ca nu vor sa semneze contractele in forma propusa. Ei spun ca nu mai pot face fata actualului ritm de lucru. In camerele de garda ale spitalelor se lucreaza la foc continuu. Ambulantele aduc zeci, chiar sute de pacienti in fiecare zi, iar medicii si asistentele fac fata cu greu numarului mare de solicitari. Sunt si situatii in care doctorii, epuizati, sunt luati la rost de pacientii satui sa astepte cu orele sa le vina randul.

 

spital-curatenieDe retinut ca in spitale din Romania lucreza jumatate din personalul medical necesar. Situatia medicilor care fac garzi suplimentare in fiecare luna fara a fi platiti este cunoscuta de multa vreme, insa primele masuri au fost anuntate abia de la 1 august. Ministerul Sanatatii elimina obligativitatea garzilor, iar cele lucrate vor fi considerate vechime in munca.

Tot de la 1 august, medicii vor incheia doua contracte de munca: unul pentru 20 de ore de garda obligatorie, platite dupa noua grila de salarizare, iar altul pentru garzi suplimentare, platite la valoarea salariului din 2009.

Daca nu vor semna al doilea contract de munca individual, dupa ce si-au acoperit cele 20 de ore de garda suplimentara, medicii ar putea refuza sa mai vina in garda. Asistentele si infirmierele care ating norma de lucru inainte de finalul lunii nu vor putea fi obligate sa vina la ore suplimentare. Asadar, personalul medical poate bloca sistemul sanitar, fara a intra in greva.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, spune ca vrea sa asigure „pe toata lumea ca facem tot ce se poate, in limitarile actuale, pentru a imbunatati lucrurile in sistemul sanitar.”

Discutiile dintre sindicatele din sanatate si minister vor fi reluate in aceasta saptamana.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*