Senatorii au decis ca farmaciile nu pot vinde medicamente in regim de autoservire

7 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Modificarea vine ca urmare a cererii de reexaminare a proiectului legislativ, adresata de presedintele Iohannis. Votul decisiv il va da Camera Deputatilor, care este for decizional.

 

SenatProiectul prin care s-a modificat si completat Legea Farmaciei, adoptat de Parlament in legislatura trecuta, va beneficia, la randul sau, de unele modificari inainte de a fi promulgat. Senatorii au dat curs solicitarii de reexaminare formulata de presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis legea in Parlament.

Senatorii au votat, marti, cu 77 de voturi pentru, 3 impotriva si 4 abtineri, proiectul care se afla pentru a doua oara in procedura de legiferare. Legea care a ajuns pe masa presedintelui pentru promulgare, instituie posibilitatea vanzarii si eliberarii prin intermediul serviciilor online a medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala, numai de catre farmaciile comunitare si drogheriile autorizate potrivit legii, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii, pentru a diminua riscurile la care se expun in prezent persoanele care opteaza pentru cumpararea medicamentelor din mediul online. Totodata, actul normativ reglementeaza controlul si supravegherea privind vanzarea si eliberarea prin intermediul serviciilor societatii informationale a medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, care urmeaza a fi exercitate de Ministerul Sanatatii. Astfel, farmaciile si drogheriile care intentioneaza sa comercializeze medicamente online vor fi obligate sa anunte MS, prin intermediul unei notificari care va contine denumirea societatii si adresa unitatii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, dar si data inceperii activitatii de vanzare si eliberare prin intermediul internetului a medicamentelor acordate fara prescriptie medicala.

 

farmacie medicamenteUna dintre prevederile documentului legislativ prevede si ca unele medicamente din aceasta categorie pot fi vandute de farmaciile comunitare si in regim de autoservire, ceea ce inseamna ca acestea puteau fi luate direct de pe raft de catre clienti, fara a se mai adresa farmacistului in acest sens. Aceasta prevedere intra insa in contradictie cu unele dispozitii din Legea Farmaciei, fapt constatat si de presedinte, in momentul in care documentul legislativ a ajuns la promulgare. Totodata, presedintele a solicitat parlamentarilor sa coreleze prevederile privind reclamele la medicamente si farmacii, cu legislatia europeana, constatand ca sunt incalcate unele prevederi.

In acest context, Iohannis a trimis legea inapoi in Parlament, pentru rexaminare, specificand in solicitarea formulata ca „reglementarea acestui tip de vanzare a medicamentelor era necesara, insa interventiile legislative operate prin legea transmisa la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispozitii din Legea Farmaciei si chiar completate, astfel incat sa permita destinatarilor legii sa-si conformeze conduita si scopul avut in vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, sa fie atins”. Pe langa lipsa de corelare dintre actualele reglementari ale Legii farmaciei si prevederile ce se doresc introduse, institutia prezidentiala a remarcat si o discrepanta sub aspectul politicilor menite sa asigure sanatatea publica, motiv pentru care s-a solicitat reanalizarea textului de lege.

 

farmacieLegea a trecut mai intai pe la Comisia de Sanatate din Senat, care a admis in parte cererea de rexaminare, propunand plenului adoptarea unui amendament care sa intezica vanzarea in regim de autoservire a medicamentelor de uz uman si uz veterinar. Concret, amendamentul prevede ca „in incinta farmaciilor comunitare, a oficinelor locale de distributie, a farmaciilor din unitatile medicale aflate in structura ministerelor cu retea medicala proprie, a drogheriilor, a farmaciilor si a oficinelor locale de distributie din sistemul penitenciar este interzisa utilizarea tehnicii de vanzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar”.

Senatorii au votat pentru modificarea legii si introducerea acestui amendament, proiectul urmand sa intre si in dezbaterea deputatilor, al caror vot va fi decisiv, Camera Deputatilor fiind for decizional.

 


Adaugati un comentariu


 

*