Servicii psihologice integrate pentru pacientii cu scleroza multipla

30 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Un proiect pilot se va desfasura timp de noua luni, dupa care, in functie de rezultate, ar puta sa fie prelungit.

 

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania va lansa, pe 1 noiembrie, un proiect pilot adresat pacientilor cu scleroza multipla, prin care se doreste facilitarea accesului la reabilitare psihologica pentru cei care sufera de aceasta afectiune. In cadrul proiectului, care se va desfasura pe durata a noua luni, initiatorii vor oferi informatii de ultim moment legate de scleroza multipla, vor realiza o cercetare pentru realizarea profilului psihologic al pacientului cu aceasta afectiune si, nu in ultimul rand, vor facilita accesul la reabilitare psihologica prin terapii de calitate, pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate.

Ideea demararii acestui proiect a pornit de la faptul ca scleroza multipla are implicatii si asupra psihicului pacientilor care, in multe cazuri, sufera de tulburari psihice precum depresia sau anxietatea, precum si de afectiune pseudobulbara, euforie sau tulburare afectiva bipolara. Totodata, acesti pacienti pot manifesta tulburari de somn, fiindu-le afectata capacitatea de a adormi sau de a dormi pe durata intregii nopti.

 

Reprezentantii asociatiei spun ca depresia este cea mai frecventa afectiune cu care se confrunta pacientii cu scleroza multipla. Observatiile clinice releva faptul ca aproximativ 50% dintre pacientii cu scleroza multipla, de-a lungul vietii, se confrunta cu aceasta problema. Psihologii si psihiatrii spun ca depresia are impact asupra calitatii vietii si poate duce la auto-vatamare si chiar la sinucidere, in cazul in care pacientul nu beneficiaza de sprijin si tratament de secialitate.

Terapia comportamentala cognitiva poate fi utila in cazul acestor pacienti, iar in cadrul proiectului le-ar fi asigurata.

Anxietatea este, de asemenea, foarte frecvent intalnita in cazul pacientilor cu scleroza multipla, fiind asociata cu o varietate de factori demografici, fizici, psihologici, cognitivi si sociali. Anxietatea este puternic asociata cu un nivel ridicat de invaliditate, cat si cu o calitate scazuta a vietii. Diferite scale de depistare a depresiei si a anxietatii vor fi inventariate si utilizate in cadrul cercetarii, pentru realizarea profilului psihologic al pacientului cu scleroza multipla.

 

In ceea ce priveste cognitia, initiatorii proiectului spun ca  nu se inregistreaza probleme majore, cum ar fi, de exemplu, in cazul maladiei Alzheimer. Calitatea vietii poate fi insa afectata de aspecte ce tin de incetinirea vitezei de procesare a informatiilor, memoria de scurta durata, capacitatea de invatare si functia executiva. Disfunctia cognitiva are un impact substantial asupra pacientilor cu scleroza multipla, deoarece le afecteaza capacitatea de a functiona la locul de munca, in relatiile interpersonale, in timpul activitatilor recreative si in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

„Este important ca neurologii si psihologii care lucreaza in centrele de scleroza multipla din Romania sau in centrele de recuperare si neurorecuperare sa abordeze aceste probleme neuropsihologice la pacienti, deoarece pot fi disponibile strategii eficiente de tratament”, se subliniaza intr-un comunicat al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*