Serviciile judetene de Ambulanta se desfiinteaza

23 august 2013 | 1 comentariu |

De fapt, isi pierd personalitatea juridica si vor fi arondate celor sapte Servicii Regionale, la care se adauga Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Despre acest lucru se discuta si astazi, cu secretarul de stat Raed Arafat,  la Eforie Nord, unde are loc Consiliul National al Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta” din Romania .  

 

Secretarul de stat dr. Raed Arafat

Secretarul de stat dr. Raed Arafat

Cele 40 de Servicii judetene de Ambulanta vor fi reorganizate in sapte Servicii regionale, conform unui proiect de Hotarare de guvern promovata de Ministerul Sanatatii (MS) si aprobata de premierul Victor Ponta.

Ministerul Sanatatii a lansat, ieri, in dezbatere publica, proiectul prin care vor fi infiintate cele sapte servicii regionale de Ambulanta, la care se adauga Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. Potrivit proiectului, directorii Seviciilor regionale vor fi subordonati direct Ministerului Sanatatii. Fiecare dintre acesti directori va avea in subordine Ambulanta din cel mult sase judete.

Serviciile Judetene de Ambulanta vor fi desfiintate si trecute, fara personalitate juridica, in subordinea Serviciilor Regionale de Ambulanta.

 „In subordinea serviciilor regionale de ambulanta functioneaza servicii judetene de ambulanta, fara personalitate juridica, care vor functiona in locatiile fostelor Servicii Judetene de Ambulanta, statii de ambulanta fara personalitate juridica in care, la data prezentei hotarari, isi desfasoara activitatea actualele statii ale Serviciilor judetene de ambulanta”, substatiile si punctele de lucru ale Serviciilor judetene de ambulanta, se arata in documentul postat pe site-ul Ministerului Sanatatii. Actualele servicii judetene, dupa ce vor ramane fara personalitate juridica, vor fi conduse de directori medicali care vor fi, obligatoriu, absolvebnti ai unei Facultati de Medicina.

Reorganizarea serviciului de Ambulanta face parte din proiectul de reorganizare a Ministerului Sanatatii care mai include si reorganizarea directiilor de sanatate publica si care a fost anuntat in luna martie a acestui an.

 

Dr. Lhuana Zissu

Dr. Lhuana Zissu

Subiectul regionalizarii serviciilor de ambulanta se discuta chiar la aceasta ora, cu secretarul de stat in Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, la Eforie Nord, unde are loc, in perioada 22-25 august, Consiliul National al Federatiei Nationale Sindicale „Ambulanta” din Romania, la care participa si conducerile serviciilor judetene de Ambulanta.

Aflat la aveniment, dr. Raed Arafat a explicat care sunt „avantajele regionalizarii, care va fi operationala sub noua forma, din 2014, in contextul anuntatei regionalizari a intregii tari. Probabil ca va fi mai dificil pentru sefii statiilor regionale, care vor avea de acorperit o zona foarte mare, dar daca fiecare isi va face datoria la el in judet, probabil ca lucrurile vor functiona asa cum trebuie”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Lhuana Zissu, sefa SAJ Buzau, prezenta la intalnirea de la Eforie.

In cadrul sedintelor comune vor fi discutate: situatia serviciilor de ambulanta privind acordarea drepturilor salariale si altor drepturi; rectificarea bugetara pentru trimestrul IV; stadiul contractului privind achizitionarea ambulantelor; formarea profesionala si pregatirea continua a personalului din serviciile de ambulanta; reglementarea transportului interclinic; analiza relatiei de colaborare cu institutiile publice coordonate prin 112, dar si aspecte privind evaluarea starii de sanatate din serviciile de ambulanta”, a completat Ionut Stoicescu, liderul Sindicatului Ambulanta Buzau.

 

Ionut Stoicescu, lider Ambulanta Buzau

Ionut Stoicescu, lider Ambulanta Buzau

Toti medicii si asistentii medicali din serviciile de ambulanta isi vor pastra posturile, dar o parte din posturile administrative, tehnice si economice ale serviciilor de ambulanta judetene ramase fara personalitate juridica vor fi desfiintate, se mai arata in proiect.

Ministerul Sanatatii sustine ca regionalizarea serviciilor de Ambulanta este necesara intrucat separarea acestora pe judete duce la disfunctionalitati grave in zone apropiate geografic dar din judete diferite. In contextul regionalizarii, ambulantele dintr-o anumita regiune vor putea efectua interventii de urgenta si in afara limitei lor administrative, pe principiul celei mai apropiate masini.

La momentul actual, sistemul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca sufera de grave neajunsuri care au fost semnalate de repetate ori. Problema grava o constituie separarea administrativea si operativa intre serviciile judetene de ambulanta din cadrul unei regiuni, ducand la disfunctionalitattI grave in acordarea asistentei medicale de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

 

ambulanta SMURDFinantarea serviciilor regionale de Ambulanta va fi asigurata de Ministerul Sanatatii, dar si prin venituri proprii din donatii, sponsorizari sau asigurarea asistentei medicale la manifestari sportive efectuate la cerere, contra cost, sau la cererea unor societati de asigurare private.

Se va interzice insa incheierea unor contracte cu societati de asigurari private pentru asistenta medicala de urgenta, consultatii de urgenta la domiciliu sau transport medical.

Cele sapte servicii regionale de Ambulanta vor fi:

Nord Vest – sediul la Cluj, care va avea in subordine si judetele Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj si Bistrita;

Centru – sediul la Targu Mures cuprinzand si judetele Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna;

Vest – sediul la Timisoara, avand si judetele Arad, Hunedoara si Caras;

Sud Vest – sediul la Craiova, avand subordonate si Mehedinti, Valcea, Olt si Gorj;

Sud – sediul la Ploiesti, incluzand judetele Prahova, Arges, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Dambovita;

Sud Est – centrul in Constanta avand si judetele Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea;

Nord Est – sediul la Iasi, avand in subordine si judetele Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Bacau.

Serviciu de Ambulanta Bucuresti-Ilfov ramane in actuala forma de organizare si functionare.

Ministerul Sanatatii sustine ca va continua si programul multianual de dotare si modernizare a serviciilor de ambulanta si SMURD, in cadrul caruia anul acesta vor fi distribuite, la nivel national, de 153 de autosanitare, care urmeaza sa inlocuiasca ambulantele uzate, cu o vechime mai mare de sase ani.



Comentarii (1)

  1. Nicolae spune:

    …de acord si speram ca cei care decid acest lucru stiu ce vor si cat de bine va fi ingrijit cetateanul care are nevoie de ajutor. Un lucru ma deranjeaza si anume: de ce nu se iau masuri drastice asupra medicilor care umilesc populatia, pana si echipajele de la SMURD au fost luate de nenumarate ori in bataie de joc reprosandule sa duca pacientii la cei care solicita acest lucru, etc.etc …medici cu abateri disciplinare care au condus la perderi de vieti omenesti si totusi in urma anchetelor stau bine mersi pe post. DE CE sant angajati la primiri urgente in anumite spitale municipale asistenti fara experienta si pregatirea necesara locului pe care il ocupa? DE CE nu se fac verificari si se lasa de izbeliste multe lucruri care trebuiesc facute si nu se fac ptr ingrijirea cetateanului, netinanad cont de starea lui financiara si sociala? Multumesc……

Adaugati un comentariu


 

*