„Sezonul buruienilor” – cosmarul pacientilor cu alergie la polen

Medicii avertizeaza ca pana spre sfarsitul lunii octombrie, manifestarile rinoconjunctivitei alergice sezoniere devin mai ample si mai greu de suportat.

 

Dr. Adriana Mihaela Tudose

Perioada cuprinsa intre a doua jumatate a lunii august si sfarsitul lui octombrie este una de disconfort pentru persoanele cu alergii. Cunoscuta si ca „sezonul buruienilor”, este o perioada in care persoanele care sufera de diferite alergii la polen devin mai sensibile, fiind afectate mai pregnant.

Polenul buruienilor care infloresc in aceasta perioada, precum si sporii anumitor specii de mucegaiuri sunt mult mai prezente in atmosfera in aceasta perioada, fiind purtate de vant pe distante mari si creand probleme persoanelor alergice, chiar daca acestea nu se afla in apropierea zonelor napadite de buruieni.

Medicul alergolog Adriana Mihaela Tudose, de la Spitalul Militar Central, spune ca in aceasta perioada „manifestarile rinoconjunctivitei alergice sezoniere sunt mai pregnante decat in orice alta perioada din an, iar simptomele specifice afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii pacientilor. Aceste simptome sunt reprezentate de stranut in salve, prurit oculo-nazal, secretii nazale apoase, nas infundat si ochi inrositi. In plus, unii pacienti pot prezenta manifestari de astm cum ar fi dificultati in respiratie, tuse, si respiratie suieratoare”, explica medicul alergolog.

 

Dr. Adriana Mihaela Tudose mai precizeaza ca unii pacienti cu manifestari de alergie la polenul de buruieni pot asocia si diferite probleme digestive cu consumul anumitor fructe si legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orala. Acest sindrom se manifesta prin mancarime la nivelul cavitatii bucale, edeme la nivelul limbii sau al buzelor,  senzatie de nod in gat, balonari, tranzit accelerat.

Totodata, pacientii cu alergii la polenul buruienilor trebuie sa evite, in aceasta perioada, produsele fitoterapice, precum si mierea sau alte produse apicole, intrucat exista riscul ca aceastea sa le declanseze alergia sau sa le accenturze simptomele. „Pentru evitarea simptomelor neplacute pacientii alergici sunt sfatuiti sa evite activitatile in aer liber, sa pastreze ferestrele inchise pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina, sa isi schimbe hainele dupa ce ies afara pentru perioade mai lungi de timp, sa faca dus la inoarcerea la domiciliu, sa se spele frecvent pe fata si maini, sa evite sau sa consume cu precautie fructe si legume crude, daca au prezentat manifestari de sindrom de alergie orala, pana la evaluarea alergologica. Evitarea este intotdeauna cel mai bun tratament preventiv pentru alergii”, este recomandarea facuta de medicul alergolog de la Spitalul Militar Central.

 

Sunt insa situatii cand evitarea contactului cu factorii alergeni nu este posibila, iar in acest caz exista anumite medicamente ce pot controla simptomele. Antihistaminicele sunt cel mai frecvent utilizate, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale. Orice tratament trebuie sa administrat, insa, doar la recomandarea medicului specialist, atrage atentia, medicul.

„La pacientii cu sensibilizare la polenul de Ambrosia artemisifolia, denumita popular iarba parloagelor, domina simptomatologia oculara. Perioada de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune in evidenta alergenul sensibilizant avand in vedere ca exista mai multe tipuri de polen in aceeasi perioada a anului. In functie de sensibilizarile identificate, medicul indica tratamentul optim, individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifica — singurul tratament posibil curativ. Aceasta presupune administrarea de doze treptat crescatoare de alergen sensibilizant si astfel se determina sistemul imunitar sa devina tolerant, reducand simptomele de alergie atunci cand pacientul este expus la alergenul din mediu”, a mai declarat dr. Adriana Mihaela Tudose.

 

Se pare ca cea mai alergenica planta este, in aceasta perioada, ambrozia. Se pare ca o singura planta de ambrozie poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani. De aceea, aceasta buruiana, prezenta aproape peste tot in Romania, este si cea de care se tem cel mai mult persoanele alergice si medicii, ea provocand rinite alergice si astm bronsic.

Persoanele alergice la ambrozie se confrunta, atunci cand respita polenul florilor acestei plante, cu stranut, senzatie de mancarime la nivelul nasului si al ochilor. Medicii spun ca la nivelul ochilor apare si roseata, sau eritem conjunctival, lacrimarea si edemul palpebral, umflarea pleoapelor. In cazul pacientilor astmatici, polenul ambroziei poate declansa tuse si chiar crize de astm.

Se estimeaza ca 10-15% din populatie este afectata de efectul poenului de ambrozie florile avand in aceasta perioada perioada maxima de inflorire,  iar polenul fin se gaseste din abundenta peste tot, el fiind dus de vant.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*