Sfanta Maria Mare – pentru unii vacanta si sarbatoare, pentru altii munca la foc continuu

15 august 2014 | 0 comentarii |

Adormirea Maicii DomnuluiAdormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare, una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine, este praznuita in fiecare an la 15 august.

Totodata este marcata trecerea de la vara la toamna si Ziua Marinei, Sfanta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. In Romania, aceasta zi este zi libera oficial, asa ca anul acesta romanii se vor bucura de un week-end prelungit.

 Spitalele si farmaciile functioneaza dupa programul de week-end, iar medicii de familie si cei din ambulatoriul de specialitate sunt liberi. UPU, Ambulanta si SMURD sunt la datorie.

Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza cu acest prilej onomastica, desi Biserica recomanda  ca petrecerile sa se intample pe 8 septembrie, de Sf. Maria Mica, atunci cand crestinii marcheaza „nasterea” mamei lui Iisus Hristos, prima sarbatoare a noului an religios.

Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor celor care poarta numele Maria, Marin sau derivate ale acestora, LA MULTI ANI FERICITI!

 

ziua marineiIn fiecare an, la 15 august, crestinii ortodocsi si cei grecocatolici serbeaza una dintre cele mai mari sarbatori ale bisericii crestine, Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mare sau Santamaria Mare. Informatii despre aceasta sarbatoare nu se gasesc in Sfintele Evanghelii, ci doar in traditia Bisericii.

In Romania, 15 august este zi libera oficial, pentru marea majoritate a angajatilor din toate domeniile de activitate, publice sau private, astfel ca romanii se bucura de o minivacanta de 3 zile, pe care cei mai multi au ales sa o petreaca la mare sau la munte.

Sfanta Maria Mare este considerata si sarbatoarea care face trecerea de la vara la toamna, iar in aceasta zi se sarbatoreste si Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerata ocrotitoarea marinarilor. 5000 de marinari si 40 de nave ofera turistilor aflati pe litoralul Marii Negre un adevarat spectacol, cu acest prilej.

 

Gratare-mici-si-bereMulti buzoieni vor profita de aceasta minivacanta si isi vor petrece aceasta zi libera, de sarbatoare, la un sprit, in familie sau cu prietenii la iarba verde, dar zeci de mii de oameni au ales ca astazi  sa fie prezenti la slujbele religioase oficiate in aceasta zi speciala in biserici sau manastiri si au lasat petrecerile pentru week-end.

Ca in fiecare an, in judetul Buzau, cea mai mare aglomeratie se preconizeaza a fi si anul acesta, la Manastirea Ciolanu, unde dupa slujba, multi raman la iarba verde si incing gratarele, pentru a se bucura de sarbatoare in aer liber, mai ales ca arsita din oras este aproape insuportabila.

Tot de „Sf. Maria”, mai multe comune buzoiene organizeaza petreceri campenesti, la care vor canta artisti consacrati. Comunele Valea Salciei, Canesti si Cozieni vor vor gazdui serbari traditionale la care au fost invitati artisti consacrati la nivel local, national si chiar international. Spectacolele sunt organizate de primariile celor trei comune, cu sprijinul Centrului Judetean de Cultura si Arta din structura Consiliului Judetean Buzau.

 

UPU-Ambulanta-SB_1480Sunt, insa oameni pentru care ziua aceasta, nu numai ca nu poate fi libera sau considerata una de sarbatoare, ci chiar vine cu atributiuni sporite. Pentru cei care au nevoie de ingrijiri medicale, spitalele asigura serviciile medicale potrivit programului obisnuit de week-end, dar Unitatile de Primiri Urgente sunt pregatite sa ofere ajutor medical tuturor acelora care au nevoie de acesta. Medicii si asistentii medicali ai Serviciului Judetean de Ambulanta, precum si paramedicii SMURD sunt si ei la datorie, cu forte sporite, mai ales ca in aceasta perioada este canicula si exista riscul sporit ca persoanele mai sensibile care vor participa la slujbe religioase sa aiba probleme de sanatate.

Farmaciile sunt deschise vineri, dupa programul obisnuit de week-end, iar sambata si duminica functioneaza dupa programul obisnuit, asa ca cei care au nevoie de medicamente nu au motive de ingrijorare.

„La datorie” sunt si politistii, jandarmii si pompierii, chiar in numar mai mare decat intr-o zi obisnuita de lucru, pentru a preintampina evenimentele nedorite si a interveni fara intarziere acolo unde este cazul.

 

slujba Sf. MariaPotrivit traditiei bisericii crestine, Sfanta Fecioara Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori, langa mama lui Iisus Hristos, pentru a fi prezenti la acest eveniment. Apostolul Toma a ajuns  trei zile mai tirziu si, intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar l-a gasit gol. In cuvantarile parintilor bisericii se afirma ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor.

Pe de alta parte, traditia spune si ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, de a duce credinta pe Muntele Athos, Maica Domnului a dorit sa se mute la Fiul Sau. Cererea i-a fost indeplinita si astfel a fost savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus puteziciunii si sa fie luat la cer.

Tot traditia spune ca inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putand sa se prinda de el si astfel sa se mantuiasca de pacate, iar dracii, ramasi fara sufletele oamenilor, se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramane niciunul.

 

traditiiIn unele zone ale tarii, in dimineata zilei Sfintei Maria, femeile merg la biserica, unde impart struguri, prune si faguri de miere, apoi merg in cimitir, pentru a tamaia mormintele.

In sate se obisnuieste ca de Santamaria Mare sa fie angajati pandarii in vii si sa fie „legat” ciocul pasarilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, in aceasta zi se ofera ofranda din noua poama.

De Santamaria Mare se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerandu-se ca apoi sunt bune de leac.

Tot la 15 august, in satul traditional se deschidea sezonul nuntilor, care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Tot in aceasta zi se organizau si targurile si iarmaroacele de toamna, iar perioada dintre cele doua Santamarii era considerata timp optim pentru semanaturile de toamna.

In partile Moldovei, aceasta sarbatoare este considerata sarbatoarea „mortilor”, iar cu aceasta ocazie sunt pomeniti toti stramosii plecati in lumea celor drepti care au purtat numele Sfintei Fecioare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*