Sfintii Petru si Pavel, zi de sarbatoare si traditii

29 iunie 2015 | 0 comentarii |

 Crestinii celebreaza astazi ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (Paul la catolici), denumita popular SanPetru. Peste 500.000 de romani isi sarbatoresc astazi onomastica. La Multi Ani!

 

Sfintiii Petru si Pavel

Sfintiii Apostoli Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe data de 29 iunie, cand se marcheaza miezul verii agrare si inceperea secerisului.

Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc.

Ziua este una de o mare importanta pentru Biserica Ortodoxa, cei doi sfinti apostoli fiind cei mai importanti ucenici care au propovaduit Evanghelia.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au murit in anul 67, ca si martiri ai credintei crestine. Sfantul Petru a fost rastignit cu capul in jos la Roma, iar Sfantul Pavel a fost decapitat. Avand in vedere ca cei doi s-au dat viata pentru credinta in acelasi an, ei sunt sarbatoriti in aceeasi zi, in fiecare an, pe 29 iunie.

In traditia populara, SanPetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. Se spune ca, la marile sarbatori calendaristice (Craciun, Anul Nou, Boboteaza, Macinici, Sangiorz, Sanziene) SanPetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul, stand la masa imparateasca in dreapta lui DumnezeuSanPetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consulta in luarea unor decizii, si cel mai cunoscut  „sfant” al calendarului popular.

 

Imbratisarea Sfintilor Apostoli

Imbratisarea Sfintilor Apostoli

Inaintea sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel credinciosii tin post, pentru a se curata de pacate si a se reapropia de divinitate. Postul de SanPetru este unul dintre cele patru posturi mari ale anului crestin ortodox.

Pana in aceasta zi nu se scutura merii; se crede ca, daca se respecta aceasta datina, sunt ocrotite ogoarele de caderea grindinei.

Oamenii pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc

In ziua Sf. Apostoli Petru si Pavel, credinciosii merg la biserica si impart pentru sufletul celor morti, mere dulci, miere, colaci, lumanari si ramuri de busuioc.

Dupa masa de pranz, mancam cu totii mere din recolta acestui an si miere, apoi ne punem o dorinta fierbinte care se spune ca se va indeplini…

Se spune ca, in ziua Sfintillor Petru si Pavel, privighetorile si cucii nu mai canta, iar femeile vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua Sfantului Ilie, ca sa fie sanatoase. Si despre cuci se spune ca se transforma in soimi in aceasta zi, ei revenind la forma lor originala in ziua Bunei Vestiri.

 

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile, pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Sanpetru de Vara si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Sarbatoarea Sfintii Apostoli Petru si Pavel aduce si licuricii, ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scantei care ajung pe pamant dupa ce Sfantul Petru da cu biciul in Rai. Ei sunt trimisi de sfant pe pamant pentru a-i proteja pe oamenii rataciti in padure. Ziua de Sanpetru se tine pentru ca lupii sa stea departe de vite.

Se spune ca Sfantul Petru umbla imbracat in haine populare taranesti si ca ii place sa lucreze pamantul, creste si are grija de vite si ii place si sa pescuiasca. Se spune ca atunci cand oamenii erau foarte credinciosi, Sanpetru si Dumnezeu umblau pe pamant si vorbeau cu oamenii.

 

la multi ani Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, peste 500.000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui astazi. Cei mai multi dintre acestia sunt barbati, numarul femeilor care poarta aceste nume fiind mult mai mic.

Cel mai frecvent, barbatii sarbatoriti de ziua Sfintilor Apostoli raspund la numele Petru, Petre, Paul, Petrica, Pavel, Petrisor sau Petronel.

Printre femeile sarbatorite in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cele mai multe poarta numele de Paula, Petronela, Petruta sau Paulina. Mai rar intalnim nume ca Paulica, Petrita sau Pavelina.

Sa ne traiti intru multi ani, dragi cititori ai SanatateaBuzoiana.ro!

 


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*