Si grasimile „bune” pot fi nocive pentru sanatate

7 iulie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii atrag atentia in special asupra uleiului de masline, care sustin ca daca este consumat in exces poate duce la aparitia „ficatului gras”.

 

Consumul nelimitat al asa-numitelor „grasimi bune”, precum cele care se regasesc in uleiul de masline si avocado, poate declansa aparitia bolii ficatului gras, un factor de risc pentru tulburari metabolice precum diabetul de tip 2 si hipertensiunea, sustin specialistii, in urma unor cercetari aprofundate.

La aceasta concluzie au ajuns si oamenii de stiinta din cadrul Universitatii San Francisco din California, care au studiat rolul diferitilor nutrienti in dezvoltarea bolii ficatului gras.

Cercetatorii au asociat o grasime, saturata sau mononesaturata, cu un carbohidrat, pentru a obtine patru tipuri diferite de diete bogate in calorii. Acestea erau alcatuite din 40% carbohidrati, 40% grasimi si 20% proteine, un raport asemanator cu alimentatia comuna din Statele Unite.

Fiecare tip de dieta experimentala a fost administrat cate unui grup alcatuit din zece soareci, timp de sase luni, iar rezultatele au fost comparate cu cele inregistrate la animalele care au primit hrana normala pentru rozatoare, care este mult mai saraca in grasimi.

 

In urma studiului s-a constatat ca toti soarecii care au beneficiat de dietele experimentale, si au putut manca atat cat au dorit, au devenit obezi pana la finalul celor sase luni. In plus, toti au dezvoltat, intr-o anumita masura, boala ficatului gras.

Spre surprinderea oamenilor de stiinta, soarecii care au primit dieta pe baza de amidon cu grasimi mononesaturate au prezentat cel mai grav risc de boala, acumuland cu 40% mai multa grasime in ficat decat rozatoarele din celelalte trei grupuri. Organele lor s-au umflat din cauza greutatii excesive si, studiate la microscop, pareau pline cu globule de grasime.

Cercetatorii au observat, de asemenea, ca acesti soareci au pierdut din stratul de grasime din jurul gonadelor, o regiune a corpului in care se acumuleaza in mod obisnuit grasimea. Cand oamenii de stiinta au examinat acest tesut adipos au constatat un grad neobisnuit de disparitie a celulelor grase periculoase si a semnelor de inflamatie.

In concluzie, oamenii de stiinta considera ca dieta pe baza de amidon cu grasimi mononesaturate induce cumva transportul grasimii din aceste zone catre ficat la o rata neobisnuit de mare, contribuind la ingrasarea acestui organ. Cercetatorii cred, astfel, ca si la nivel uman se intampla acelasi lucru, dar cercetarile pe aceasta tema vor fi continuate, pentru rezultate certe.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*