Simona Halep, ambasador al unei campanii nationale de prevenire a cancerului de piele

Mesajul principal al campaniei este ca, descoperit la timp, cancerul de piele, inclusiv melanomul malign, care reprezinta cea mai grava si mai agresiva forma a acestuia, poate fi vindecat.

 

halep (1)Datorita rezultatelor foarte bune obtinute pe terenul de tenis, sportiva Simona Halep si-a castigat anul acesta un bogat capital de imagine, pe care a fost de acord sa il investeasca pentru a veni in ajutorul semenilor, implicandu-se intr-o campanie de prevenire a cancerului de piele, lansata ieri, de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer.

Jucatoarea de tenis a acceptat sa devina ambasadorul campaniei „Un viitor fara pata”, iar in aceasta calitate se va implica in promovarea comportamentului preventiv, in scopul de a creste gradul de constientizare in privinta actiunii nocive asupra pielii a expunerii prelungite la razele solare. In cadrul aceleiasi campanii, in centrele universitare din tara, dar si la stranduri si piscine vor fi facute testari gratuite. Actiunea, demarata joi, este a doua de acest tip, dupa cea de anul trecut, in cadrul careia au fost testate in total peste 10.000 de persoane.

 

cancer de pieleLansarea campaniei si anuntul ca Simona Halep va fi ambasador de imagine au fost facute in cadrul unei conferinte de presa la care au participat medici specialisti care fac parte din Societatea Romana de Cancer, impreuna cu Cezar Irimia, presedintele Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Cu aceasta ocazie, medicii specialisti au vorbit despre incidenta cancerului de piele, despre factorii de risc si despre metodele prin care aceasta boala poate fi evitata, subliniind faptul ca daca este descoperit la timp, orice tip de cancer de piele, inclusiv melanomul malign, care reprezinta cea mai grava forma, poate fi vindecata. Acesta este, de altfel, si unul din mesajele principale ale campaniei, pacientii fiind indrumati sa se adreseze medicului dermatolog imediat ce constata cea mai mica modificare la nivelul pielii.

Presedintele Societatii Romane de Cancer, Adriana Melnic, a avertizat ca melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer cutanat, iar in stadiile avansate este o boala agresiva si fatala. „Aproximativ 75 la suta dintre persoanele afectate de melanom metastatic isi pierd viata in primul an de diagnostic. Durata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai sase pana la noua luni”, a precizat in cadrul conferintei Adriana Melnic.

 

cancer de pieleLa acest moment, 3,2 milioane de cetateni din UE sunt diagnosticati cu melanom malign la nivelul pielii, tratamentele presupunand costuri uriase, dar fiind eficiente daca sunt incepute la timp, in faza incipienta a bolii. Astfel, conform specialistilor, 98 la suta din cazuri pot fi vindecate daca tratamentul este inceput in aceasta faza de inceput a bolii.

In ceea ce priveste factorii de risc, medicul Sorin Tiplica a precizat ca persoanele cu pielea alba, ochii si parul de culori deschise, cele cu alunite multiple raspandite pe mai mult de 50 la suta din suprafata pielii si cele care au suferit  arsuri solare in copilarie sunt cele mai predispuse la cancerul de piele. Totodata, medicul a infirmat ipoteza ca alunitele multiple sunt cauza principala a acestei boli, precizand ca doar in 33 la suta din cazuri cancerul de piele a aparut din cauza alunitelor, iar in 67 la suta din cazuri, pielea pacientilor nu avea niciun fel de leziuni. Acesta i-a indemnat pe pacientii care primesc recomandare de la dermatolog sa isi excizeze o alunita, sa respecte sfatul medicului si sa nu mearga pe ideea ca asupra alunitelor nu trebuie intervenit in niciun fel.

In privinta expunerii la soare, avand in vedere ca suntem in plin sezon estival, medicii specialisti au recomandat evitarea intervalului orar 11.00 – 15.00, hidratarea corespunzatoare si folosirea cremelor de protectie.

 


Adaugati un comentariu


 

*