Sindicalistii din Sanatate au protestat pe doua fronturi, in Capitala

4 octombrie 2017 | 0 comentarii |

In timp ce membrii Sanitas au pichetat timp de doua ore sediul Ministerului Sanatatii, reprezentantii sindicatului Solidaritatea Sanaitara au participat la mitingul de amploare desfasurat in fata Guvernului.

 

Bogdan Hossu si premierul Mihai Tudose

UPDATE: In jurul orei 15.00, protestul din fata Guvernului s-a incheiat, la indemnul organizatorilor, iar dupa putin timp, liderii sindicali au oesit si ei, de la negocierile cu reprezentantii Executivului. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa a declarat, dupa intalnirea cu premierul Mihai Tudose, ca se analizeaza netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, precum si implicatiile acestei masuri asupra legii salarizarii unitare, sindicalistii solicitand sa se gaseasca solutii, astfel incat veniturile lor sa nu se diminueze. „In acest sens, a ramas ca vineri dimineata, la ora 10.00, toate confederatiile sindicale sa avem o intalnire cu domnul prim-ministru si restul colegilor dumnealui pentru a rezolva acest aspect”, a anuntat Hossu, care a iesit de la negocieri insotit de primul ministru.

 

Premierul Mihai Tudose a declarat, la randul sau, ca nu s-a renuntat la transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceasta masura facand parte din acelasi pachet legislativ cu Legea salarizarii si scaderea nivelului de impozitare, dar se va cauta „o solutie de compensare sau de implementare a Legii salarizarii, daca se poate sa nu mai facem acest transfer sa vedem cum compensam, acolo va fi solutia aleasa”. In legatura cu sporurile angajatilor din sistemul sanitar, premierul a spus insa ca discutiile „au ca luat-o razna”, intrucat in acest domeniu exista „pozitii pe anumite state de plata la care curg intre 10 si 15 sporuri, unul dupa altul, de nu mai intelege nimeni nimic. Si aici va trebui reglementat sau dereglementat, unde este cazul”, a subliniat premierul.

 

Astazi au continuat protestele declansate de sindicalisti din Sanatate la inceputul acestei luni, atat membrii confederatiei Sanitas cat si cei de la Solidaritatea Sanitara participand la actiunile programate pentru aceasta data.

Este vorba de doua actiuni distincte, care au avut loc in Capitala, prima desfasurata in fata Ministerului Sanatatii si cealalta, de mai mare amploare, in fata sediului guvernului din Piata Victoriei.

Prima actiune a constat in pichetarea sediului ministerului condus de Florian Bodog de catre aproximativ 200 de sindicalisti de la Sanitas, printre care s-au aflat si cateva zeci de sindicalisti buzoieni. Protestatarii au adresat un set de 6 intrebari punctuale ministrului Sanatatii, insa se pare ca acesta nu se afla la sediul ministerului in momentul protestului. Si de aceasta data, sindicalistii s-au plans ca sunt discriminati la acordarea cresterilor salariale si a sporurilor, reclamand si faptul ca majorarile promise de la 1 ianuarie 2018 vor fi aproape anulate de trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatilor.

 

Totodata, sindicalistii de la Sanitas si-au manifestat nemultumirea ca de la 1 ianuarie 2017 nu mai exista Contract Colectiv de Munca la nivel de sector, reclamand in acelasi timp si ca regulamentul de sporuri pentru Sanatate si Asistenta sociala este inechitabil si discriminatoriu. Pe lista nemultumirilor celor de la Sanitas a mai fost inclusa si pierderea tichetelor de masa de la 1 ianuarie 2018 si faptul ca medicii sunt obligati in continuare sa efectueze garzi neplatite.

Am argumentat pentru a nu stiu cata oara, in fata reprezentantilor Ministerului Sanatatii, necesitatea modificarii Legii nr. 153/2017, care sunt inechitatile si omisiunile care trebuie indreptate. Acestia au recunoscut ca aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, in forma in care este acum, coroborata cu trecerea contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri in sanatate si asistenta sociala. Am cerut explicatii pentru lipsa de solutii concrete a guvernantilor si pentru atitudinea refractara pe care o au fata de solicitarile noastre. Daca ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016 ,SANITAS era tot in strada, in fata Ministerului Sanatatii. Astazi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici si constatam, cu amaraciune ca numai guvernul s-a schimbat, problemele au ramas aceleasi!” – a declarat Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas.

O noua actiune de pichetare va avea loc vineri, de aceasta data la Ministerul de Finante, urmand ca pe 19 octombrie, Sanitas sa organizeze un mars si un miting de amploare.

 

In timp ce sindicalisti de la Sanitas protestau la Ministerul Sanatatii, colegii lor de la Solidaritatea Sanitara luau parte la mitingul organizat de Cartel Alfa si Sindicatul National al Politistilor, in fata Guvernului. La protest au participat politisti, angajati din sanatate, transporturi „inarmati” cu pancarde pe care au fost transmise Executivului pesaje precum „Va platim sa ne slujiti, nu sa ne batjocoriti”, „Paharul rabdarii s-a umplut. Darile mai mari decat veniturile?” sau „Traiasca guvernantii asa cum traieste poporul”.

Decizia  Federatiei Solidaritatea Sanitara de a participa la acest miting a fost luata dupa ce zeci de membri ai sindicatului din sectorul medical au pichetat, la finele lunii trecute, Ministerele Muncii si Sanatatii, acestia fiind nemultumiti de faptul ca, incepand cu anul viitor, veniturile cadrelor medicale vor scadea. La mitingul din Piata Victoriei au participat peste 3.000 de persoane, dupa unele estimari, in timp ce dupa altele au fost aproximativ 5.000 de reprezentanti ai mai multor sindicate, din diferite ramuri.

 

Principalele revendicari ale federatiei Solidaritatea Sanitara se refera la renuntarea la masura de crestere a impozitarii salariului de baza, realizata prin introducerea contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului, care determina o scadere medie a veniturilor cu 22%, dar si la renuntarea eliminarii de facto a sporurilor pentru conditiile de munca pentru angajatii din sanatate, aceasta masura determinand o scadere medie a veniturilor cu 40%. Pe de alta parte, sindicalistii solicita mentinerea drepturilor aferente tichetelor de masa, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentand o pierdere medie a veniturilor de 8%, mentinerea programului de munca al medicilor aferent normei de baza si garzilor suplimentare in forma actuala, modificarea acestuia determinand o reducere medie a veniturilor medicilor care efectueaza garzi de 20%, introducerea personalului nemedical in anexa specifica sectorului Sanatate si aplicarea sporurilor pentru intreg personalul din unitatile sanitare.

Totodata, sindicalistii de la Solidaritatea Sanitara solicita mentinerea drepturilor salariatilor aferente concediilor de odihna suplimentare, introducerea masurilor de reforma a relatiilor de munca, conform propunerilor inaintate la contractul colectiv de munca.

Participantii la mitingul de protest din Piata Victoriei, au pornit la orele amiezei in mars din fata sediului Guvernului, catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*