Sindicaliștii din Sănătate, tot mai bulversați în privința regulamentului de sporuri

Aceștia au continuat și azi protestele, deciși să declanșeze greva generală, în cazul în care nu li se vor rezolva revendicările.

 

Astăzi a avut loc cel de-al treilea protest din calendarul stabilit în ședința Consiliului Național al Federației Sanitas. De această dată, circa 400 de sindicaliști veniți din mai multe județe ale țării au pichetat Ministerul Muncii. Acțiunea de azi este ultima din șirul pichetărilor programate în calendarul protestelor, după ce săptămâna trecută a fost picehtat sediul Ministerului de Finanțe, iar săptămâna aceasta a avut loc și pichetarea Ministerului Sanătății, acțiune la care au participat și sindicaliștii buzoieni.

Protestul de azi a avut loc în timp ce la Guvern se desfășura ședința în cadrul căreia a fost aprobat și Regulamentul-cadru privind condițiile de acordare a sporurilor în sectorul Sănătății, document care a constitut unul dintre motivele de nemulțumire ale sindicaliștilor. Mai exact, era vorba de Anexa 10 din acest regulament, iar în urma negocierilor purtate cu autoriățile, sindicaliștii au reușit să-și impună punctul de vedere, obținând modificarea acestei anexe din textul hotărârii de guvern adoptate azi.

Chiar și așa, lucrurile sunt interpretate diferit de autorități și de sindicaliști, aceștia din urmă declarându-se tot mai bulversați în privința formei finale a regulamentului de sporuri și asupra implicațiilor pe care acesta le va avea.

 

Leonard Barascu

Acest lucru a fost evidențiat azi chiar de președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, care a declarat cu ocazia acțiunii de pichetare de la Ministerul Munciiprivitor la regulamentul de sporuri, primele 9 articole au fost ok, s-a votat în CES. A apărut o anexă 10. Împreună cu doamna ministru Sorina Pintea şi cu bunăvoinţa dumneaei, am încercat să o modificăm, dar am renunţat la ea în primele momente. Se pare că, în timp, anexa a suferit unele îmbunătăţiri, care ne-ar mai rezolva o parte din probleme, dar la momentul acesta se pare că s-a renunţat şi la ea şi nu ştim cum se va derula în continuare aplicarea tuturor sporurilor în acest regulament pentru colegii noştri. Efectul va fi un haos total, pentru că dacă nu ştii cum să aplici, vor fi categorii de salariaţi care vor fi neîndreptăţiţi şi va fi nevoie să mergem în stradă şi pentru ei”.

 

O delegația a protestatarilor a fost invitată la discuții cu reprezentanții Ministerului Muncii, tema principală fiind Legea salarizării unitare, însă la finalul întâlnirii, sindicaliștii s-au arătat deciși să continue protestele.

„Nu este corect să-i dezbini pe cei care creează actul medical, nu este corect ca unora să le dai şi altora să nu le dai. Este necesar să se mai aplece odată asupra modificărilor la lege. Poate că nu au făcut-o cu ordonanţa 91, pe care am cerut-o şi a ieşit tot pe dos, nu cum am vrut noi, decât cu mici specificaţii pentru cei din conducere, care merită cu adevărat, că nu se poate că unul care conduce să ia mai puţin decât cel pe care îl conduce, aşa poate să facă şi cu acest 30%. Noi nu o să plecăm din stradă. Mişcarea sindicală vrea să meargă până la capăt, pentru că, dacă alţi colegi de-ai noştri şi-au asumat că totul este bun, federaţia Sanitas spune că nu este bine aşa cum este acum, iar reprezentarea financiară trebuie să fie una pentru toată lumea, corectă pentru funcţiile de conducere, condiţiile de muncă şi de locul de muncă în care lucrează”, a mai declarat Leonard Bărăscu.

 

În ciuda protestelor din stradă, Guvernul a aprobat, tot astăzi, Regulamentul-cadru care stabilește locurile de muncă și categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor  pentru condiții de muncă pentru familia socială, sănătate și asustență socială. Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, Legea 153/2017 prevede „un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, explicând că anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat astăzi stabilesc procentele diferențiate pe locuri de muncă  și categorii de personal, în funcție de condițile specific aferente fiecărui loc de muncă.

Potrivit aceluiași document, locurile de muncă, categoriile de personal și mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul  fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanților salariaților, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

 

Astfel, sporurile ce se vor acorda pentru locuri de muncă cu condiții periculoase, între 15%  și 25%, pentru locuri de muncă cu condiții deosebit de periculoase între 35% și 85%, pentru locuri de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare între 5% – 15%, pentru locuri de muncă cu condiții grele de muncă de 10% până la 15%, pentru personalul care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiți periculoase până la 30%, personalul care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare cu specific deosebit vor primi între 10% și 15%, personalul care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate vor putea primi până la 20%, pentru locuri de muncă cu condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc se acordă într 5% și 15%, iar personalul care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială / centre cu sau fără cazare într 7,5% până la 75%.

Situația îi nemulțumește însă pe angajații din sanatate. Ei acuză Guvernul că i-a pacalit, pentru că majorările salariale au fost, în realitate, anulate prin scăderea sporurilor, așa că nu exclud să se ajungă la gerva generală.

 


Adaugati un comentariu


 

*